28. května 2018 • 20:50

Schurtera chtějí zaříznout všichni, ví před Pražskými schody Kulhavý

Autor: ija
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Start v Nerudově ulici, cíl na Hradčanském náměstí. A mezitím 128 zámeckých stupňů a náročný výjezd na Jánský vršek. To jsou Pražské schody, letos se jedou už popětadvacáté. Na startu bude dnes v podvečer světová elita horských kol včetně všech tří medailistů z Ria, Švýcara Nina Schurtera, Jaroslava Kulhavého a Carlose Colomy ze Španělska.



„Nikdy jsem tu nejel, ale slyšel jsem, že je to supertěžký závod, musím se nejdřív podívat na trať. A uvidíme, jestli mi zbyly ještě nějaké síly, v neděli to byl taky hodně náročný závod,“ zmínil Schurter, který v neděli ovládl podnik Světového poháru v Novém Městě.

„Nino nebude chtít prohrát a ostatní ho budou chtít zaříznout,“ upozornil Kulhavý, který Pražské schody vyhrál před rokem. „Letos to bude obzvlášť těžké, pojedou i kluci, co neabsolvovali svěťák, budou čerství,“ připomněl, že většinu cyklistů čeká třetí závod během pěti dnů. Pražské schody jsou podle Kulhavého čím dál tím prestižnějším závodem.

„Vždycky jsem se na něj připravoval, není to tak, že bych někdy přijel z gauče,“ zasmál se. Bikeři prý ani nestíhají sledovat krásné scenérie Pražského hradu. „To ses moc nedá, to spíš si to každý projde večer před závodem. V závodě se jezdí nadoraz, je to kolotoč.

Sjedete schody, sotva se stihnete nadechnout a už šlapete na Jánský vršek. To celé jedenáctkrát,“ řekl dvojnásobný vítěz. Ještě nikdy naopak nevyhrál další z Čechů Ondřej Cink.

„Nejlépe jsem skončil šestý. Vždycky to bylo po těžkých závodech a nikdy jsem neměl na to, abych bojoval o nejvyšší příčky. Tenhle rok bych to chtěl napravit,“řekl. „Po nedělním závodě Světového poháru taky nejsem dvakrát odpočatej, ale teď můžu čerpat ze zkušeností na silnici. Zvládl jsem dvacet etap na Tour de France, ve srovnání s tím jsem teď docela freš,“ smál se muž, který se po roce mezi silničářskou elitou vrátil k horským kolům. Potřetí se na trať vydají také ženy, které startují v 17 hodin a pojedou sedm kol.

Mezi nimi budou i Švýcarka Jolanda Neffová, vítězka prvního ročníku Maja Wloszczowská z Polska a české naděje Karla Štěpánová a Jitka Škarnitzelová. Start hlavní kategorie mužů na 11 kol je plánován na 18.30.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud