Romana Barboříková
28. dubna 2021 • 18:38

TOP momenty jara klasikářů: vláda vlčí smečky, českou sérii zhatilo srdce

Vstoupit do diskuse
0
  • TOP momenty klasikářského jaraTOP momenty klasikářského jaraFOTO: koláž iSport.cz

    Jaro plné jednorázových závodů už to má za sebou. Nedělní monument Lutych - Bastogne - Lutych uzavřel hlavní klasikářskou sezonu. Pravda, jeden z jejích vrcholů byl přeložen na podzim a všichni doufají, že letos se nejslavnější kostkový závod Paříž - Roubaix v pozdějším termínu už uskuteční. K vidění toho bylo opravdu hodně. I když třeba přímých soubojů mezi cyklokrosovými stars Mathieu van der Poelem a Woutem van Aertem se asi čekalo víc. Jaký je závěr? Zkušení borci budou muset zabrat. Všem vítězům větších závodů totiž bylo pod 30 let.

  • Souboje MVDP vs. Van Aert

    Po cyklokrosové sezoně, kdy se tihle dva tahali o post krále, se něco podobného od Mathieu van der Poela a Wouta van Aerta čekalo i na jaře na silnici. Ano, na některých klasikách se potkali, jenže nikdy to nebylo o souboji právě těchto dvou kohoutů, ale většinou jednoho z nich s někým úplně jiným. Nizozemec si připsal výhru na Strade Bianche, kterou na bílém toskánském štěrku vyfoukl Julianu Alaphilippovi, když Van Aert jejich tempu už dávno předtím nestačil. Belgičan pak svého soka vystřídal na trůnu na Amstel Gold Race, jenže tam už Van der Poel kvůli přípravě na horském kole vůbec nestartoval. Další jejich souboje by mohly přijít na francouzských silnicích při samotné Tour de France.

    2:1

    Takové je skóre vítězství na jarních klasikách ve prospěch Wouta van Aerta (Gent - Wevelgem a Amstel Gold Race). MVDP kraloval na Strade Bianche.

    Mathieu van der Poel přespurtoval Wouta van Aerta Mathieu van der Poel přespurtoval Wouta van AertaFoto Profimedia.cz

  • Odsunuté Peklo severu

    Cyklisté ještě neměli v hlavě pořádně ani taktiku na monument (jeden z pěti nejvýznamnějších jednorázových závodů) Kolem Flander, když se dozvěděli, že ten, který se měl jet až týden poté, se opět v obvyklém jarním termínu neuskuteční. S Peklem severu, jak se přezdívá nejslavnějšímu závodu po kostkách Paříž - Roubaix, to začíná být peklo. Loni byla touto dobou kvůli pandemii COVID-19 zastavená celá sezona, takže závod přesunuli na podzim. Jenže kvůli špatné zdravotnické situaci byl i poté zrušen. Ani teď to nebylo na severu Francie dobré, a tak je závod, na kterém skončil dvakrát druhý Zdeněk Štybar, přesunut na 3. října. Tedy týden po MS, které se pojede v Belgii.

    3. října by se měl jet slavný závod Paříž - Roubaix, jehož původní termín byl 11. dubna.

    Peklo severu je odsunuté na říjen Peklo severu je odsunuté na říjenFoto Profimedia.cz

  • Flandry bez Štybara

    Kolem Flander. Jeden z nejvýznamnějších belgických silničních závodů byl při přestupu Zdeňka Štybara z cyklokrosu na silnici také obrovskou motivací českého závodníka. Vyhrát ho, to by bylo něco. Navíc když už několik let startuje v Antverpách, kde je Štybarův druhý domov. Jenže letos se, po dlouhé šňůře osmi účastí, na start postavit nemohl. Jen čtyři dny před tím totiž musel podstoupit zákrok, při kterém mu byla odstraněna srdeční arytmie. „Samozřejmě jsem hodně zklamaný, ale na druhou stranu to beru tak, že můžu ještě pořád závodit, nemusím předčasně končit kariéru,“ prohlásil na začátku měsíce. Slavné Flandry pak vyhrál jeho týmový kolega Kasper Asgreen.

    2013   

    Od tohoto roku se Zdeněk Štybar pravidelně účastnil klasiky Kolem Flander. Letos kvůli zdravotním potížím nemohl.

    Zdeněk Štybar musel místo honby za trofejí na operaci Zdeněk Štybar musel místo honby za trofejí na operaciFoto Profimedia.cz

  • Dominance Vlčí smečky

    Nebylo to možná tak citelné jako v dřívějších letech, kdy byly ve většině závodů na čele k vidění modré dresy Vlčí smečky, tedy týmu Deceunick-Quick Step. Tentokrát se o slovo mohutně hlásili i jiní, jako třeba Alpecin-Fenix se svou hvězdou Mathieu van der Poelem i Čechem Petrem Vakočem. Při pohledu na výsledky jednotlivých velkých jednorázovek je přesto převaha belgické sestavy, za níž jezdí i Zdeněk Štybar a Josef Černý, jasná. Davide Ballerini ovládl hned tu první v sezoně, zmiňované Flandry opanoval Asgreen, který přespurtoval i Van der Poela. Jejich síla by se navíc měla ukázat ještě i na Paříž - Roubaix.

    4         

    Tolik výher na desítce největších jarních klasik si připsal tým Deceunick-Quick Step. Jumbo-Visma pak ovládl dvě.

    Vlčí smečka klasikám vládla Vlčí smečka klasikám vládlaFoto ČTK/AP

  • Nová pravidla v praxi

    Vyrovnat se s tratí a tím, že kolem ní je stále jen minimum diváků, není letos to jediné, s čím se musí závodníci potýkat. V průběhu klasikářské sezony vstoupila v platnost nová pravidla Mezinárodní cyklistické unie (UCI). Záhy přišly také první, občas velmi kruté diskvalifikace. Na „odpadkové“ pravidlo, kdy cyklisté nesmí nic, včetně lahví na pití, odhodit mimo určené zóny, doplatil na závodu Kolem Flander Michael Schär. Byl vyloučen za to, že skupince fanoušků poslal svůj bidon. Lutych - Bastogne - Lutych zase vyškolil vítěze Gira d´Italia Richarda Carapaze v tom, že rozhodčí bedlivě kontrolují pozici na kole ve sjezdu. Ekvádorec nebyl usazen na sedle tak, jak měl, a až v cíli zjistil, že byl diskvalifikován. A takových případů bylo mnohem víc.

    Od 1. dubna platí nová pravidla UCI týkající se odhazování odpadků a pozice na kole ve sjezdu.

    Richard Carapaz byl na monumentu Lutych - Bastogne - Lutych diskvalifikován kvůli nebezpečné pozici ve sjezdu Richard Carapaz byl na monumentu Lutych - Bastogne - Lutych diskvalifikován kvůli nebezpečné pozici ve sjezduFoto Repro Twitter.com

  • Mládí vpřed

    Situace, kdy předloni vyhrál Paříž - Roubaix Philippe Gilbert v 36 letech, se letos neopakovala ani náhodou. Žádnému vítězi desítky největších jarních klasik nebylo ani 30 let. Tomu nejmladšímu, králi loňské Tour de France Tadeji Pogačarovi, je 22 let. Zkušení kočovníci cyklistického cirkusu jako třeba Peter Sagan (31 let), Jakob Fuglsang (36), Zdeněk Štybar (35), Alexander Kristoff (33), Greg van Avermaet (35) byli letos mnohdy spíš za diváky. Mládí jim vyslalo jasný vzkaz: Chyť mě, když to dokážeš.

    29       

    Tolik let je nejstaršímu vítězi desítky největších letošních jarních klasik Jasperu Stuyvenovi. A to narozeniny oslavil až 28 dní po triumfu na Milán - San Remo.

    Nejstarší cyklistický monument Lutych-Bastogne-Lutych ovládl Tadej Pogačar před Julianem Alaphilippem Nejstarší cyklistický monument Lutych-Bastogne-Lutych ovládl Tadej Pogačar před Julianem AlaphilippemFoto ČTK / AP / Olivier Matthys

  • Vítězové velkých jarních klasik

    Omloop Het Nieuwsblad (27. 2.) - Davide Ballerini (Deceuninck-Quick Step)

    Strade Bianche (6. 3.) - Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix)

    Milán - San Remo (20. 3.) - Jasper Stuyven (Trek-Segafredo)

    E3 Saxo Bank Classic (26. 3.) - Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick Step)

    Gent - Wevelgem (28. 3.) - Wout van Aert (Jumbo-Visma)

    Napříč Flandry (31. 3.) - Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers)

    Kolem Flander (4. 4.) - Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick Step)

    Amstel Gold Race (18. 4.) - Wout van Aert (Jumbo-Visma)

    Valonský šíp (21. 4.) - Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step)

    Lutych - Bastogne - Lutych - Tadej Pogačar (UAE Team Emirates)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud