Romana Barboříková
16. dubna 2022 • 04:30

Žebříček cyklistických platů: vládne Pogačar. Sagan je boháč i bez výsledků

Vstoupit do diskuse
0
  • Pogačar vládne i v platech. Šokují mzdy hvězd bez výsledků Sagana a FroomaPogačar vládne i v platech. Šokují mzdy hvězd bez výsledků Sagana a FroomaFOTO: Koláž iSport.cz

    Platy cyklistických megastar sice nedosahují takových astronomických částek jako v případě některých fotbalistů, basketbalistů či hvězd NFL, MMA a dalších. Ale i zde se vám nad příjmy od jejich stájí v některých případech mohou protočit panenky. Podívejte se, kde se mají cyklisté nejlépe, i kde se i na velkých jménech víc šetří.

  • 5. Egan Bernal

    2,8 milionů eur (68,3 mil. korun)

    Bernal je zaměstnancem týmu Ineos Grenadiers, tedy nejbohatší sestavy v celém pelotonu. Stále teprve pětadvacetiletý Bernal kromě Tour de France v roce 2019 ovládl také loňské Giro d´Italia. Jenže začátkem tohoto roku se doma v Kolumbii těžce zranil při tréninku na časovkářském speciálu a v první řadě po několika operacích byl rád, že bude moct vůbec chodit. Teď už sice zveřejnil fotografie z prvních vyjížděk na kole, ale zda zasáhne letos do nějakých závodů, nyní vůbec jasné není. A zde je třeba připomenout jednu důležitou věc, a to tu, že i cyklistům mohou v takových případech jejich zaměstnavatelé potom platy krátit. Vždy ale záleží na tom, jak mají sepsanou smlouvu. A s tím se nikdo nechlubí.

    Elitní kolumbijský cyklista Egan BernalFoto Profimedia.cz

  • 4. Geraint Thomas

    3,5 milionů eur (85,5 mil. korun)

    Také v tomto případě se jedná o vítěze Tour de France, i když už z roku 2018. Nutno ale říct, že tento Velšan od té doby žádné velké vítězství nezaznamenal. Vlastně od svého triumfu na ‚Staré dámě‘ si připsal jen dvě výhry – vloni celkovou na Kolem Romandie a jednu etapu na Critériu du Dauphiné. Zde můžeme použít stejné zaklínadlo jako u Bernala: i on je zaměstnancem nejbohatšího týmu Ineos, kde i mnozí další šampioni z dřívějších let pobírají vysoké platy. Pětatřicetiletý milovník ragby má navíc podepsáno až do konce příštího roku.

    Geraint Thomas (vlevo) ovládl Tour de France v roce 2018. Na fotce si přiťukává s Chrisem FroomemFoto Profimedia.cz

  • 3. Peter Sagan

    5,5 milionů eur (134,3 mil. korun)

    Pro mnohé jde o dost podobný případ jako Froome. Peter Sagan v posledních sezonách už nedosahuje takových výsledků jako dřív. V této sezoně se navíc přidaly, podle oficiálního vysvětlení, zdravotní komplikace, jež si závodník, ani lékaři zatím nebyli schopní vysvětlit. Proto Sagan nestartoval na monumentu Kolem Flander a s největší pravděpodobní vynechá i ten další – Paříž - Roubaix. Když s ním vloni tým TotalEnergies podepisoval dvouletý kontrakt s platem 5,5 milionu eur ročně, určitě si od něj sliboval i nějaké ty výhry. I když u něj, stejně jako u Frooma, prodává hlavně jméno. A to rozhodně stále přitahuje obrovskou pozornost.

    Peter Sagan působí v novém týmu TotalEnergies ve druhé diviziFoto Facebook TotalEnergies a Peter Sagan

  • 2. Chris Froome

    5,5 milionů eur (134,3 mil. korun)

    Čtyřnásobný šampion Tour de France, dvakrát bral vítězství na Vueltě a España a jednou na italském Giru. A palmarès Chrise Frooma jsou ještě mnohem bohatší. Jenže jeho poslední triumf (celkové vítězství na Giru) se datuje už téměř čtyři roky nazpět. V roce 2019, kdy měl zálusk na páté vítězství na ‚Staré dámě‘, měl těžký úraz, ze kterého se dostával velmi dlouho, a mnozí jsou přesvědčeni, že do své někdejší formy se šestatřicetiletý cyklista už nikdy nevrátí. I přes to v něj tým Israel-Premier Tech věřil a od loňské sezony mu dává pro většinu fanoušků šokujících 5,5 milionu eur (víc než 134 milionů korun). Zde ale hraje větší roli než samotné výsledky jeho marketingová hodnota.

    Legendární cyklista Chris FroomeFoto Profimedia.cz

  • 1. Tadej Pogačar

    6 milionů eur (146,5 mil. korun)

    Vítěze posledních dvou ročníků Tour de France si jeho tým UAE Emirates hodně hýčká už od samého začátku, kdy si ho jako devatenáctiletého vyhlídl. Tehdy se Pogačarovi dostávalo především dobré péče, trenérů, adekvátního závodního programu. Po velkých úspěších se k tomu přidal i dlouhodobý kontrakt, který v cyklistice rozhodně není obvyklý. Slovinec má podepsáno až do konce roku 2027. A nyní je to i za hodně slušné peníze. Žebříček cyklistických platů vede s částkou v přepočtu přes 146 milionů korun. Investice se týmu vyplácí i letos, teprve 23letý Pogačar už ovládl klasiku Strade Bianche, etapové podniky Kolem Spojených Arabských Emirátů a Tirreno - Adriatico a vidět je všude, kde startuje.

    Mladá hvězda UAE Emirates Tadej Pogačar je nejlépe placeným cyklistouFoto ČTK / AP / Gian Mattia D'Alberto

  • Další pořadí (v milionech eur ročně):

    6. Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers) - 2,5

    7. Julian Alaphilippe (Quick-Step Alpha Vinyl) - 2,3

    8. Alejandro Valverde (Movistar) - 2,2

    9. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) - 2,2

    10. Wout van Aert (Jumbo-Visma) - 2,2

    11. Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan) - 2,1

    12. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) - 2

    13. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) - 2

    14. Adam Yates (Ineos Grenadiers) - 2

    15. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) - 2

    16. Romain Bardet (Team DSM) - 2

    17. Jakob Fuglsang (Israel-Premier Tech) - 2

    18. Elia Viviani (Ineos Grenadiersi) - 1,9

    19. Nairo Quintana (Arkea) - 1,9

    20. Fernando Gaviria (UAE Emirates) - 1,8

    Zdroj: Calcio Finanza

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud