Romana Barboříková
27. března 2024 • 19:50

Děsivý pád, několik zlomenin! Hvězdě Van Aertovi zhatila plány kolize

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obětoval tomu zimní cyklokros. Poslední tři týdny trávil bez rodiny ve vysoké nadmořské výšce. Wout van Aert se chtěl připravit na hlavní cíl tohoto jara – vyhrát Flandry nebo Roubaix, ideálně obojí. Teď je jasné, že nedosáhne ničeho z toho a kdo ví, jak to bude s jeho účastí na Giro d´Italia. Při pádu na středečním závodě Napříč Flandry si totiž zlomil hned několik kostí v těle.



Tato sezona měla být jiná. Belgická hvězda a všeuměl Wout van Aert v zimě vynechal cyklokros, ve kterém dřív také exceloval. Důvod byl jasný, chtěl se soustředit na vrchol jara a konečně vyhrát jeden z kostkových monumentů Kolem Flander nebo Paříž-Roubaix.

Na Peklo severu už cílil mnohokrát, ale často si na něm vybral velkou porci smůly. Letos je to jinak. Smolař minimálně měsíce se z něj stal už ve středu na takzvaných malých Flandrech, tedy přípravném závodu Napříč Flandry.

Do cíle zbývalo zhruba 68 kilometrů, peloton se řítil vysokou rychlostí po široké silnici ke stoupání Kanarieberg, kde měl přijít rozhodující útok od týmu Visma-Leas a Bike. Jenže až tam už Van Aert nedojel. Nešťastně totiž zavadil o kolo svého týmového parťáka a šel hodně tvrdě k zemi a s ním řada dalších jezdců.

„Ostatní kolem nás začali zrychlovat, tak na mě Wout zakřičel, abych taky zrychlil. To jsem udělal, jenže myslím, že on zavadil o mé kolo. Cítím se kvůli tomu opravdu naprd,“ popisoval situaci Tiesj Benoot.

Tým si sice připsal vítězství díky Matteu Jorgensonovi, ale to bylo trochu zkalené zraněním Van Aerta.

„Jel jsem za ním, takže jsem to celé viděl a bylo mi jasné, že Wout už dál nepojede,“ řekl v cíli Jorgenson.

To bylo zřejmé i divákům u televize. Vítěz zeleného dresu z Tour de France seděl u kraje silnice a při čekání na zdravotníky chvílemi křičel, nejspíš částečně zklamáním i bolestí. Dres na jeho zádech byl z větší části stržený a místo něj byla vidět obrovská odřenina.

„Bohužel, Wout van Aert utrpěl několik zlomenin v závodu. Má zlomenou klíční kost a několik žeber. Není teď jasné, jak dlouhá bude rekonvalescence. Určitě zmešká Kolem Flander, Paříž-Roubaix a Amstel Gold Race,“ napsal nizozemský tým na sociálních sítích.

Stejně jako Van Aert si zlomil klíční kost další Belgičan Jasper Stuyven (Lidl-Trek). Závod nedokončil kvůli tomuto pádu ani Biniam Girmay (Intermarché-Wanty), Alex Kirch (Lidl-Trek) a další. Mads Pedersen, vítěz nedělního Gent-Wevelgem a někdejší mistr světa, na kolo ještě nasedl, i u něj však bude otázkou, co ukážou vyšetření a zda bude schopný v neděli odjet monumentálních 270 kilometrů ve Flandrech.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud