Jan Barák
5. ledna 2019 • 12:44

Stát se nesmrtelným! Začíná play off NFL, expert věří stáří a fandí Chicagu

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když šiška z ruky quarterbacka létá nepřesně, úspěchu v play off nedojdete. Dvanáctka týmů, které sní o Super Bowlu, spí klidně. Pod centrem si hýčká kvalitu rozdílného věku. "Dědka" Toma Bradyho, pětinásobného šampiona, a kometu konce základní části NFL Lamara Jacksona z Baltimoru dělí deset let. Osmička quarterbacků neoslavila třicítku a sedm z nich má nováčkovské smlouvy.



"Vyřazovací zápasy ale rozhodují zkušenosti," má jasno Stanislav Jantoš, komentátor NFL na TV kanálech Sport 1 a Sport 2 a místopředseda ČAAF.

Vnímáte letošní play off jako generační souboj quarterbacků.
"Ano, až v play off ale začíná skutečná sezona. Tady se ukáže, jak na tom mladící jsou."

Brees, Brady, Foles i Wilson už ví, jaké to je vyhrát Super Bowl.
"Proto věřím ostříleným kozákům. Vzájemné výsledky, a to nejen z letošního ročníku, jasně ukazují na Breese a spol. Rozhodne větší zkušenost z velkých zápasů, čekám, že stáří bude mít jednoznačně navrch.“

Zastavme se u Nicka Folese. Vloni coby náhradník vyházel Eagles titul, letos je výhrou v posledním kole došťouchal do play off.
"Tady je rozhodně zaděláno na americký sen. A v případě obhajoby pro Eagles, a samozřejmě pro Folese, by se stal nesmrtelným! Zapsal by se do dějin NFL."

Ale vy Philadelphii moc nevěříte, že?
"Je vždy velmi těžké tipovat vítěze. Mám dva jiné favority: Saints nebo Chargers. A ještě fandím Bears, aby se dostali přes Wild Card. Letos hrají jako kompaktní tým a pro mě jsou spolu s Chargers černým koněm play off."

Co říkáte na zázrak jménem Mahomes? V první celé sezoně nasázel v základní části 50 touchdownů, to před ním dokázali jen legendy Peyton Manning a Tom Brady.
"K 50 touchdownům přidejme 5097 passových yardů a rating 113.8! To, co předvádí, je opravdová pastva pro oči. Jsem hodně zvědav, jak si povede. Chiefs vyhráli AFC s bilancí 12 - 4, mají 1. kolo volno a ostrý test tak pro něj přijde až v divizním kole playoffs.“

Čím to, že se tolik mladých quarterbacků z posledních dvou draftů prosadilo na pozici startera?
"NFL se v posledních letech velmi dynamicky rozvíjí v oblasti ofenzivní stránky boje. I díky úpravám pravidel se prosazují útoky kreativní, překvapivé, rychlé a s quarterbackem, který je schopen hrát vzduchem, ale i po zemi. A podobně se hraje na univerzitách, odkud mladí rozehrávači přicházejí. Trend je jednoznačný a úspěchy Mahomese, Goffa, Watsona a dalších to jen potvrzují."

Co byl pro vás osobně nejsilnější moment základní části?
"Famózní představení a neskutečný zážitek z utkání 11. týdne mezi LA Rams a Chiefs a výsledek 54 - 51 pro Rams. Oba útoky předváděly naprosto neskutečné výkony, Mahomes naházel 478 yardů a Goff 413, dohromady padlo 10 passových TD."

A naopak zklamání?
"Výkony Panthers a Vikings, oba týmy hlavně ve druhé polovině základní části hrály mizerě. A určitě nevydařená sezona pro Steelers, Raiders, 49ers, Packers a Giants."

Kdo si dojde pro Lombardi Trophy?

Tom Brady - New England Patriots - 41 let
Drew Brees - New Orleans Saints - 39 let
Philip Rivers - Los Angeles Chargers - 37 let
Russel Wilson - Seattle Seahawks - 30 let
Andrew Luck - Indianapolis Colts - 29 let
Nick Foles - Philadelphia Eagles - 29 let
Dak Prescott - Dallas Cowboys - 25 let
Mitch Trubisky - Chicago Beras - 24 let
Jared Goff - Los Angeles Rams - 24 let
Deshaun Watson - Houston Texans - 23 let
Patrick Mahomes II - Kansas City Chiefs - 23 let
Lamar Jackson - Baltimore Ravens - 21 let

Patrick Mahomes z Kansasu v první celé sezoně nasázel v základní části 50 touchdownů, to před ním dokázali jen legendy Peyton Manning a Tom Brady.
Patrick Mahomes z Kansasu v první celé sezoně nasázel v základní části 50 touchdownů, to před ním dokázali jen legendy Peyton Manning a Tom Brady.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud