17. února 2019 • 15:00

Chybí vám NFL? Za mořem začala nová soutěž amerického fotbalu

Autor: Matěj Setíkovský
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sezona amerického fotbalu za mořem každoročně vrcholí Super Bowlem na přelomu ledna a února. Jinak tomu nebylo ani letos. NFL 3. února ovládli hráči New England Patriots po výhře 13:3 nad Los Angeles Rams. Většinou to znamená začátek šestiměsíční mimosezónní části, během které se fanoušci nemohou těšit ze zápasů. Pozitivní zprávou pro ně je nová soutěž Alliance of American Football (AAF), která odstartovala své zápasy týden po Super Bowlu. Kterými úpravami v pravidlech se liší od NFL?



Zakladatelem a generálním ředitelem soutěže je filmový a televizní producent Charlie Ebersol. Druhým důležitým mužem je bývalý hráč, člen síně slávy NFL a televizní expert Bill Polian. Ebersol se inspiroval u soutěže XFL wrestlingového miliardáře Vince McMahona, která se hrála v roce 2001. V konkurenci slavné ligy vydržela pouze jednu sezonu. V roce 2020 by se však měla znovu hrát.

Výhodou AAF je hrací plán během mimosezonní části NFL, proto má šanci se udržet. Jejím plusem navíc může být úprava pravidel, která má za úkol především zkrátit hrací čas a zápasy zatraktivnit pro fanoušky, což podle některých expertů může působit jako test před změnou pravidel v NFL. Konkrétně jde o snížení času na rozehrání jednotlivých akcí ze 40 vteřin na 35 a dále méně reklam během přenosu. Hra by měla být rychlejší a plynulejší.

Další zajímavostí je omezení kopů. Na začátku utkání nebude potřeba kicker, který zápas zahájí. Své útočné snažení týmy zahájí rovnou na 25 yardové linii. Dalším omezením bude nahrazení potvrzovacích kopů za jeden bod po touchdownech. Místo toho se týmy vrhnou na dvoubodové konverze, které jsou známé z NFL jako riskantnější varianta, když je potřeba dotahovat skóre.

Liga je prozatím složená jen z osmi týmů, ze kterých čtyři zamíří do play off. Vyřazovací boje by měly vyvrcholit na konci dubna 2019 na stadionu Sama Boyda v Las Vegas.

Týmy, které nastoupily do historicky první sezony AAF, jsou Atlanta Legends, Birmingham Iron, Memphis Express a Orlando Apollos ve východní a Arizona Hotshots, San Diego Stallions, San Antonio Commanders a San Diego Fleet v západní konferenci.

Hráče si soutěž rekrutuje jak z univerzit nebo kanadské fotbalové ligy CFL, tak z bývalých hráčů NFL, kteří se naplno neprosadili.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud