16. září 2012 • 00:45

Češi poráží Švédsko 6:5 a získávají na ME 5. místo

Autor: ČBA
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtvrtá výhra na turnaji posouvá český tým na konečnou 5. příčku. Hráči odehráli další dramatické utkání, tentokrát s dobrým koncem. Ve finále se střetne domácí Nizozemsko s Itálií.



Sestava

P – Sobotka, v 7. směně Kubát, v 7. směně Homolka, v 8. směně Minařík Marek; C – Čech; 1B – Budský, 2B – Hajtmar; 3B – Drábek; SS – Schneider; RF – Ondráček, v 8. směně pinch hitter Sládek, v 8. směně pinch runner Baroch, v 9. směně Veselý; CF – Hejma; LF – Malík; DH – Drong

Lepší úvod zápasu si čeští hráči nemohli přát. Nejdříve udrželi i přes dva hity čisté konto a poté se náš první pálkař Jakub Hajtmar dostal až na třetí metu, odkud ho poslal pro bod singlem Jakub Malík. Poté kralovali nadhazovači. Až v 5. hře opět Kuba Malík zařídil svým odpalem bod, pro který doběhl Martin Drong. To vše na 2 auty. Na začátku 6. směny se bodu dočkali i Švédové. My ale dokázali reagovat dalším doběhem, který zařídila trojice Hejma (single), Čech (single) a Schneider (single). Vedli jsme 3:1. Odpověď Švédů ale byla krutá. Jejich nalezenou pálkařskou chuť nezastavilo ani dvojité střídání našeho nadhozu: Kubát za Sobotku, Homolka za Kubáta. Obdrželi jsme 4 body a rázem ztratili těžce vybojované vedení. V 8. hře nastoupil na prkno náš benjamínek Marek Minařík, který nezklamal a udržel švédské pálkaře na distanc. Ze šoku se probrali i pálkaři. A dobře opět zahrála naše trojice Hejma (BB), Čech (single), Schneider (SF), ke které se přidal jako pinch hitter Jakub Sládek (double). Z tlaku jsme vytěžili 2 body, kterými bylo skóre srovnáno na 5:5. Švédové se opět neprosadili, a tak pokud naši hráči nechtěli dopustit další tie-break, museli v poslední směně bodovat. Zásluhou Petra Čecha a jeho třetího singlu se to podařilo. Domů doběhl Jakub Malík, který se na 1. metu dostal díky BB a na 2. díky HB pro Hejmu. Čeští hráči dokázali udělat poslední úspěšný krok a obsadili na turnaji konečnou 5. příčku.

V pálkařsky aktivním utkání H 14/11 si kromě Ondráčka „bouchli“ všichni hráči. Nejlepší byl Jakub Malík 3 ze 4, 2 RBI a Petr Čech 3 ze 4, 1 RBI. Za zmínku stojí rovněž start Jakuba Sládka, který jako správný pinch hitter nezaváhal a v důležité chvíli odpálil dvoumetový odpal zajišťující srovnávací bod.

Češi díky vítězství obsadili 5. místo a zopakovali tak umístění z roku 2005, kdy se ME konalo v Česku. Tento úspěch pamatují se současného kádru Petr Baroch, Pavel Budský, Jan Drábek, Jakub Hajtmar, Basilio Hernandez, Jan Homolka, Leoš Kubát, Jakub Malík, Petr Minařík, Martin Veselý a Jan Řeháček – tedy téměř polovina rosteru.

Nyní čeká naše hráče odpočinek, trocha tréninku a pak přesun do Německa na Kvalifikaci World Baseball Classic. Již v pátek 21.9. nás čeká v Regensburgu zápas s domácím týmem. Máme mu po těsné prohře v tie-breaku z úvodu ME co oplácet.

Další sobotní zápasy:

Španělsko - Německo

První dvě směny zápasu o 3. místo byly opravdu divoké. Tříbodový homerun Dewise Navarra a další dobré odpaly zařídili pro Španěly luxusní vedení 5:0. Němečtí hráči se ale otřepali celkem rychle. Po dvoubodovém homerunu Ludwiga Glasera přidali další 2 body a snížili na 4:5. Jakoby se tímto náročným úvodem oba týmy unavily. Další doběhy byly k vidění až v 7. směně. Španělé si svou pálkařskou aktivitou vynutili vystřídání nadhozu, které ale nezabránilo zisku 2 bodů. Německá strana odpověděla Speerovym dvoubodovým homerunem a opět snížila na jednobodový rozdíl. Na další akci Španělů v 8. hře už Němci odpověď nenašli a po bronzu z minulého ME obsazují letos 4. místo. Jihoevropané se na turnaji opravdu vytáhli. Po 9. příčce z roku 2010 se letos vrátili do své doby bronzové (2005 a 2007).

Nizozemsko - Itálie                         3:4

Dnešní finálová generálka byla skvělou pozvánkou na nedělní opravdové finále. Nizozemci vyhráli na hity, homeruny a errory, ale zápasové vítězství si odnáší Itálie. Drží si tak stále svou turnajovou neporazitelnost. První hit i bod zápasu si připsali domácí ve 2.směně. V té následující však kralovali Italové 5 hitů se rovnalo zisku 3 bodů. Nizozemci kontrovali vzápětí zásluhou dvoubodového homerunu Dwayna Kempa. Pak nastal klid zbraní. Na obou stranách přibývaly odpaly ale ne body. Rozhodla dohrávka 9. směny. Infanteho i díky polařské chybě střídajícího nadhazovače Bergmana dostali Italové na 3. metu a domů pak singlem Marria Reginato.

Sobotní program

Pouze jedno utkání čeká fanoušky od 13:00 hod. v Rotterdamu. Všemi očekávané finále Nizozemsko – Itálie. Těžko říci, jak soupeři před zítřejším finále, odkryli karty. Teoreticky by po vydařeném průběhu turnaje měli mít navrch úřadující mistři Evropy Italové. Nizozemci ale hrají doma a jsou mistry světa. Lepší pozvánku ke sledování přenosu na Eurosportu 2 či on-line přenosu na stránkách CEB http://www.scorekeepers.org/tornei/ceb/2012/rotterdam/schedule.php, nemůžete dostat.

Finále bude mít i českou stopu v podobě Františka Přibyla na 3. metě. Jedná se o další úspěch našich rozhodčích v letošním roce. Připomínám jen, že David Kulhánek pískal 1. metu finálového utkání mistrovství světa juniorů mezi USA a Kanadou.

Dosavadní pořadí:

  1. Itálie              5/0
  2. Nizozemsko     3/2
  3. Španělsko       3/2
  4. Německo         2/3
  5. Česko             2/3
  6. Švédsko          0/5
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud