22. září 2022 • 16:30

Zpěv, tanec i slzy. Češi slavili postup mezi profíky: Neuvěřitelný úspěch

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Probojovali se mezi dvacet nejlepších týmů na světě, zahrají si proti profesionálům z nejslavnější ligy MLB. Česká baseballová reprezentace se ve čtvrtek vrátila z Regensburgu, kde uspěla v kvalifikaci o prestižní World Baseball Classic. Historický úspěch hráči náležitě oslavili a vzhlížejí k jarní cestě do Japonska.



„Je to nepředstavitelný úspěch. Jedná se o profesionální mistrovství světa, kam se kvalifikovali amatéři. Potvrdilo se, že i malá země může mít velké sny,“ usmál se trenér a manažer národního týmu Pavel Chadim.

Jeho svěřenci však ve středečním zápase proti Španělsku jako amatéři nepůsobili. Napravili výprask z úvodu kvalifikačního turnaje, kdy soupeři z Pyrenejského poloostrova podlehli 7:21, a zápas o všechno ovládli nízkým skóre 3:1.

„Na turnaji rozhodovaly momentální výkony a my jsme měli ten den správnou formu a správného Šnajdyho,“ hodnotil Chadim.

Šestatřicetiletý univerzál Martin Schneider se postavil na kopec pro nadhazovače a dokázal udržet na uzdě všechny španělské hvězdy. „Ještě mi nedochází, co se stalo. Už druhý den v kuse pláču, je to prostě famózní,“ prohlásil rodák z Olomouce.

Hráč, který většinu kariéry spojil s brněnskými Draky, popsal, jak vypadaly první hodiny po historickém úspěchu. „Oslavy bych si představoval trošku větší. Jsem zvyklý na jiné poměry, ale bylo to fajn,“ smál se.

Zleva baseballisté Martin Schneider a Martin Mužík na tiskové konferenci českého reprezentačního týmu po postupu na prestižní turnaj World Baseball Classic
Zleva baseballisté Martin Schneider a Martin Mužík na tiskové konferenci českého reprezentačního týmu po postupu na prestižní turnaj World Baseball Classic

„Bavili jsme se. Zpívali jsme, tancovali jsme. Byl tam celý tým, kromě pár kluků, kteří museli jet domů z rodinných nebo pracovních povinností,“ upozornil. Ani Schneider už dlouho odpočívat nemohl, v pátek totiž nastupuje zpět do služby coby profesionální hasič.

Sen se stal realitou, česká parta se v březnu postaví největším světovým hvězdám. V základní skupině B nastoupí proti domácímu Japonsku, Jižní Koreji, Austrálii a Číně.

„Všichni jsme doufali, že půjdeme proti Americe, protože tam jsou naše největší vzory, se kterými jsme vyrůstali. Vyšla nám ale asi druhá nejlepší možnost. Tokyo Dome je Mekka baseballu v Asii,“ jásal vnitřní polař Martin Mužík. „Nepojedeme tam prohrát, ale předvést náš nejlepší výkon. Šance je vždycky,“ prohlásil hráč z Hluboké nad Vltavou.

Rok 2023 bude pro reprezentační tým historický i z důvodu, že Česko bude hostit mistrovství Evropy. „Šampionát pro nás je obrovskou motivací. Teď se k tomu přidal ještě turnaj WBC, což znovu přidává na motivaci. Vstupujeme do zimní přípravy a věřím, že každý kvůli tomu bude chtít makat víc a víc,“ dodal další z hrdinů historického zápasu se Španělskem Marek Chlup, autor klíčového českého homerunu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud