Martin Hašek
21. září 2023 • 09:55

Baseballový Guardiola: slavný Japonec pomůže Čechům, nechtěl ani smlouvu

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český baseball rozjíždí spoluprácí s japonskou velmocí a na její zdárný průběh bude dohlížet velké jméno. Japonský trenér Hideki Kurijama, který letos dovedl Samuraje k titulu na World Baseball Classic, přijal roli čestného ambasadora českého baseballu. „Předal mi svůj tajný telefon, řekl, že je otevřený všemu,“ usmívá se reprezentační trenér Pavel Chadim. Je to, jakoby českému fotbalu s rozvojem pomáhal sám Pep Guardiola.



Pavel Chadim strávil s Hideki Kurijamou skoro celou středu. Věhlasný kouč nejdřív navštívil jeho neurologickou ordinaci v brněnské Běhounské ulici, pak se spolu přesunuli do Chadimova bytu, kde si u kávy a vody půlhodiny povídali ve společném interwiew pro štáb televize Asahi.

„Proběhlo to u mě v obýváku, manželka z toho byla hotová. Říkal, že v Japonsku to budou vysílat v prime timu, a že průměrná sledovanost je deset milionů lidí,“ usmíval se Chadim. „Na závěr přijal čestnou roli ambasadora českého baseballu. Vymínil si, aby se to nevztahovalo na českou reprezentaci, ale na celý český baseball. Říkal, že nechce žádný kontrakt, že to pojímá jako čestnou roli.“

Pro český baseball je to další událost skvělého roku, v němž v březnu zazářil na World Baseball Classic v Tokiu a pevně se svázal s Japonskem. To se do příběhu popelek, které se postavili elitním profesionálům, zamilovalo. Během jara a léta se začali japonští fanoušci objevovat na zápasech české extraligy, chystají se i na evropský šampionát, který v neděli začíná v pěti českých městech.

„Od jedenáctého března, kdy proběhl zápas mezi Japonskem a Českem, všichni, včetně mé osoby, fandíme nejenom českému týmu, ale celému Česku,“ řekl Kurijama deníku Sport. „V Tokiu jsem potkal doktora Chadima, je to skvělý trenér a spolupráci s ním si moc pochvaluju.“

Kurijamovo angažmá odhodlanému českého hnutí otevírá dveře do země, která baseballem doslova šílí. Slavný trenér je pro Japonce modlou. Kdysi byl prvním profesionálním koučem současného nejlepšího hráče světa Shoheie Ohtaniho.

„Říkal, že nám chce udělat radost, že obdivuje a respektuje cestu českého baseballu. S jeho jménem v zádech se nám v Japonsku bude líp jednat,“ řekl Chadim.

Od World Baseball Classic už se pomalu staví česko-japonský baseballový most. Potvrzený je start japonského univerzitního výběru na příštím Pražském baseballovém týdnu. Do Japonska naopak zřejmě vyrazí mládežnické týmy do patnácti a osmnácti let a na podzim 2024 se tam chystá série zápasů Chadimova reprezentačního týmu. Domlouvá se taky výměna trenérů. Jeden z reprezentačních koučů vyrazí na několikatýdenní kemp už na jaře.

„Hideki Kurijama je persona, jeden z nejpopulárnějších lidí v Japonsku. Když budeme mít problém, můžeme se spolehnout na jeho pomoc,“ věří Chadim.

Japonský kouč ve středu večer přijel i na hřiště brněnských Draků, kde český tým čekal poslední trénink před čtvrtečními a pátečními zápasy proti Itálii.

„Chtěl popřát týmu štěstí,“ usmál se Chadim.

V neděli už jeho tým vstoupí do mistrovství Evropy zápasem ostravské základní skupiny s Rakouskem.

Češi na ME v základní skupině:

Ostrava
Neděle 18.00: Česko-Rakousko
Pondělí 17.30: Česko-Řecko
Úterý 17.30: Česko-Španělsko
Pozn.: Všechny zápasy vysílá ČT sport

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud