7. dubna 2012 • 18:40

Golfové Masters je Disneyland pro dospělé. Řád má i čekání na toaletu

Autor: Jan Vlášek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Angličan Lee Westwood shrnul golfové Masters do jedné výstižné věty: „Je to jako Disneyland pro dospělé.“ Proslulý turnaj v Augustě je místem, které vás nenechá vydechnout. Na prvním majoru sezony se snoubí historie a tradice s jasně danými pravidly. Do toho patří největší postavy minulosti včetně rekordmana v počtu vítězství na majorech Jacka Nicklause nebo „Krále“ Arnolda Palmera a kompletní golfová špička současnosti.



Na první jamce odpaluje Tiger Woods, po soukromém a golfovém pádu šplhající zpět vzhůru. O kousek dál se pokouší z lesa dostat Phil Mickelson, trojnásobný vítěz turnaje.

Za ním čeká na svůj odpal muž budoucnosti Rory McIlroy, který si krátí čas loupáním banánu na posilněnou. To vše sledují staleté vysoké borovice, azalkové keře nebo třeba takzvaný Big Oak Tree – přes 150 let starý strom, který pozorně hlídá, aby na první odpaliště přišel každý včas.

V Augustě je zelená nejen tráva, ale též vše ostatní.

Hraje se o zelené sako, v téže barvě jsou oblečeni pořadatelé, zelená jsou odpočívadla, telefony, stánky s občerstvením, stolky, zábradlí, kohoutky, tribuny.

Prostě vše, co se dá nějakým způsobem nabarvit.

Stovky hlídačů a šerifů v kloboucích dohlížejí na pořádek, který, jak se na Ameriku sluší a patří, musí být za každých okolností. Silnici lze přejít jen na povel povolaného pořadatele.

Dokonce i toalety mají na starost hned čtyři lidé, kteří rozřazují diváky k jednotlivým mušlím. Nikomu to však nevadí. Nekonečné zástupy fanoušků sem přišly za golfem, ke kterému tohle vše okolo tak nějak patří. Panuje uvolněná atmosféra.

Kdo si koupil rozkládací křesílko s logem Masters, má výhodu. Může si ho rozložit téměř kdekoliv a pustit se třeba do „Masters Club“, což je houska neidentifikovatelného složení a chuti.

Jedí ji všichni – sedmdesátiletí manželé, opilé jednadvacítky, rodáci z Augusty, novináři, váleční veteráni, rodiny s dětmi, invalidé na vozících, lidé všech barev pleti, národností, jazyků i vyznání.

Všichni do jednoho mají v úctě golfovou etiketu diváka a tradici a historii Masters, která se v Augustě neodmyslitelně prolíná se současností. Živým důkazem je pamětník starých dobrých časů, Fred Couples.

Dvaapadesátiletý vítěz Masters z roku 1992 se po druhém dni dělil o vedení s téměř o dvacet let mladším Jasonem Dufnerem. Všechny největší hvězdy však byly na dostřel.

VIDEO: Pocta slavnému turnaji v Augustě

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud