Jiří Punčochář
4. května 2014 • 04:00

Super rána! A pak žbluňk... Olympijský vítěz Šebrle zahájil golfovou kariéru

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympijský vítěz v desetiboji Roman Šebrle má za sebou premiérové kolo na golfové Czech PGA Tour. Na úvodním turnaji sezony v Jinačovicích nedaleko Brna se po prvním kole dělí o 41. místo z 66 startujících, zahrál devět ran nad normu hřiště. Jeho debut? Určitě žádná katastrofa. V chladu, větru a dešti si prošel důkladným testem.



Fotoaparáty kolem cvakaly, od prokřehlých diváků se tu a tam ozval potlesk. Golfový debutant Roman Šebrle tentokrát nepůsobil jako ten rozvášněný drak, zatínající pěsti a šermující ukazováčky po úspěšných pokusech, jak ho fanoušci znali dlouhé roky z atletického desetiboje.

Soustředěně obešel 18 jamek na hřišti Kaskáda poblíž Brna, kde nastoupil poprvé k turnaji na české túře. Jen občas radostí vykřikl, zvedl míček na pozdrav nebo pro sebe zaklel, když se mu rána nepovedla.

„Golf je jiný. Tady musím být v klidu,“ komentoval svoji proměnu.

To ale neznamená, že by Šebrle coby golfista vnesl na hřiště nudu. Spíš naopak! Na jedné z jamek zahrál vysoce ceněný eagle, když ji místo na normovaných pět úderů zahrál už na tři, na jiné pro změnu utopil míč ve vodě. Výborné rány, za které by se nemuseli stydět ani nejlepší domácí hráči, střídal Šebrle s pokusy umístěnými do písku nebo do vysoké trávy.

Roman Šebrle se vydal poprvé mezi golfové profesionály. A nevedl si špatně
Video se připravuje ...

Míče spokojeně sledoval při letech na cíl nebo je hledal po hustě zatravněných svazích. První jamka a výborně zachráněný par, druhá jamka a odpal kamsi do stromů. Ztracený míč a opravný pokus. „Hra jako na horské dráze. Nahoru a zase dolů,“ přikyvoval Šebrle. „Byly tam pěkné jamky a vedle nich chyby, plynoucí z nevyhranosti. Plus ta zima,“ glosoval svůj výkon.

S celkovým skóre 81, tedy devíti ran nad normu hřiště, se debutující Šebrle dělí před dnešním 2. kolem o 41. místo. Za ním je 17 soupeřů. Číslo nevypadá nijak výjimečně, ale jen jeden hráč, vedoucí muž pořadí Lukáš Tintěra, se dostal pod par hřiště, a pouze dva další golfisté se paru vyrovnali.

Turnaj vyvrcholí druhým kolem v neděli. Šebrle vyrazí na hřiště v 9 hodin, nejlepší hráči krátce před polednem. Hraje se o celkovou dotaci 400 tisíc korun.

Roman Šebrle startuje kariéru jako golfista
Roman Šebrle startuje kariéru jako golfista

„Asi bych neměl být spokojenej, ale nebylo to tak strašný. A navíc, já hraju momentálně hlavně sám proti sobě, ne na pořadí,“ připomínal slavný desetibojař. Ve svém flightu (skupince, s níž hřiště obešel) byl o jednu ránu nejlepší. Parťáci Alan Babický a Barbora Balcarová se dostali na 82 ran.

Na greenu deváté jamky mu v ústrety vyšla manželka s dětmi. Zdálky se zdálo, že rodina svého hráče povzbuzuje. Realita? „Manželka se ptala: jaké máš skóre? Plus šest? No tak to je strašný,“ smál se Šebrle. Ale předvedl se, na devítce hned skóroval, na desítce rovněž. Rodinu odeslal do teplé místnosti, na dvanácté jamce pak přišel eagle. Následovaný velkou chybou na třináctce…

„Jestli je to adrenalin nebo usnutí na vavřínech nevím, ale po dobrých ranách dělám velké chyby. Tohle budu potřebovat zlepšit,“ uvědomoval si Šebrle.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud