Josef Káninský
3. října 2016 • 20:00

Výtržníci s nadávkami na Ryder Cupu. Golf je taky hra idiotů, zaznělo

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Takže američtí diváci jsou přece jen idioti. Tedy někteří. Člen evropského rydercupového týmu Danny Willett po prohře potvrdil slova svého bratra Petera, za něž se před utkáním USA - Evropa omlouval. Neblahou zkušenost s chováním části diváků na hřišti Hazeltine National v Minnesotě udělalo víc golfistů starého kontinentu. Výtržníků byla menšina, ale korektní prostředí jejich vinou vzalo za své.



Golf se s tím zejména na americké straně bude muset vypořádat. Zápas o Ryder Cup se sice hraje jednou za dva roky, ale tím spíš je už zase tak vyhecovaný, že to nedělá hře gentlemanů dobré jméno, o něž ve snaze získat nové hráče a fanoušky tolik stojí. A je obava, aby se nešvar nepřenesl na druhou stranu Atlantiku. "Hlavně žádný revanš," upozornil nejlepší evropský golfista současnosti Rory McIlroy směrem k příštímu mači.

Ten se uskuteční na hřišti Le Golf National u Paříže, teprve podruhé v historii pořadatelství Evropy mimo Britské souostroví, kde je disciplína diváků i povědomost o golfové etiketě největší na celém světě. Zato ve Státech s ní jsou někteří diváci na štíru. "Když jdete ráno na start, vidíte v rukách lidí pivo a víte, že se bude hrát do pozdního odpoledne... Já už bych byl v tu chvíli vyřízený," dotkl se citlivého bodu McIlroy.

Sám Severoir letos hrál v USA individuální turnaje často a před týdnem vyfoukl domácím konkurentům FedEx Cup, hlavní sezonní dlouhodobou soutěž US PGA Tour. Ještě dál šel v prohlášeních Angličan Danny Willett, jenž si pro změnu v dubnu odvezl z Augusty zelené sako pro vítěze slavného Masters. "Ptáte se mě na mou první zkušenost s Ryder Cupem? Na hov..." nerozpakoval se na pozápasové tiskové konferenci. "Sorry za upřímnost. Pokud byste chtěli, abych to rozvedl - fakt na hov..."

Také Willett, jenž nejdřív sám sebe drsně zkritizoval za to, jak hrál (nasazen do tří zápasů, nezískal ani bod), mířil hlavně na chování publika. Pokřikování na hráče, jenž neproměnil putt. Nadávky a urážky při přechodech v diváckém koridoru mezi jamkami. A tak podobně. "Moje přítelkyně je Američanka. Cítím s ní, protože vím, jak je jí hanba za patnáct procent těch, kteří staví Američany do opravdu špatného světla," uvedl Španěl Sergio García.

Početná skupinka fanoušků USA na Ryder Cupu
Početná skupinka fanoušků USA na Ryder Cupu

"Jsou příliš rozjaření a odvázaní sami ze sebe," ulevil si kapitán hostů Darren Clarke a jeho krajan McIlroy hovořil o mnohokrát překročené míře únosnosti. Willett byl nejtvrdší: "Někteří jsou totálně mimo. Hanba. Bratr měl pravdu." Učitel Peter Willett se v časopise National Club Golfer Magazine vyjádřil o amerických divácích jako o lůze plné imbecilů, obézních prďolech, páchnoucích balících s ex-manželkami pod prášky a nezvladatelnými dětmi, a podobně.

Přestože pořadatelé po sobotě vydali speciální provolání vůči fanouškům s varováním, že ochranka bude proti výtržníkům zasahovat, lavinu už nezastavili. Na americké půdě se zatím o problému moc nemluví, spíš se bagatelizuje. Minimálně zákaz prodeje alkoholických nápojů před polednem by měl přijít na přetřes později.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud