Petr Malík
30. června 2022 • 12:45

Ragbistky porazily tým ze Světové série, jak daleko je olympiáda v Los Angeles?

Autor: Petr Malík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

České ragby na olympiádě? Cesta bude ještě dlouhá, ale první kroky už tu jsou. Mužská i ženská reprezentace je uprostřed bojů v elitní skupině mistrovství Evropy. A ženský tým, který má v příštím období dostávat bohatou finanční podporu na základě filozofie šéfa NSA Filipa Neussera, už v prvním turnaji porazil Španělky, které hrají Světovou sérii.



Minulý týden se v Lisabonu konalo první kolo elitní skupiny mistrovství Evropy, ženy přivezly páté místo a muži osmé. Druhé a závěrečné kolo kontinentálního šampionátu hostí od pátku do neděle tohoto týdne fotbalový stadion Wisly Krakow.

Cíl před cestou do Lisabonu byl jasný. Položit základy k tomu, aby ani jeden z výběrů neputoval zpátky do nižší kategorie mistrovství Evropy, odkud se loni podařilo mužům i ženám postoupit.

O pátém místě žen se hovoří jako o senzaci a historickém úspěchu českých barev.

„Reprezentace dokázala přetavit svůj potenciál ve výsledky,“ uvedla spokojená Hana Schlangerová, manažerka rozvoje ženského ragby. Z hráček doslova prýštila radost, jejich pocity popsala Sára Lea Exnerová. „Jsme nadšené, řízly jsme tým ze Světové série.“

V souboji o pátou příčku se Češky postavily Španělkám, hrajícím Světovou sérii, a po 14 minutách hry se radovaly z vítězství 14:12.

„Výsledek je silným hnacím motorem do Krakova,“ doplnila Exnerová.

Nadšen je i trenér ženského týmu Vít Chalupa: „Byl to hodně emotivní víkend. Jsem součástí úžasného týmu a moc si přeji, aby se tyto výsledky a týmová energie stala inspirací a motivací pro mladé hráčky.“

V Lisabonu se konalo první kolo elitní skupiny mistrovství Evropy
V Lisabonu se konalo první kolo elitní skupiny mistrovství Evropy

Z pěti zápasů v Portugalsku české ženy vyhrály tři. Ženský ragbyový tým byl zařazen mezi sedm ženských kolektivních sportů, jejichž cílem je kvalifikovat se na olympijské hry 2028 v Los Angeles. K tomuto cíli mají přispět finance od Národní sportovní agentury.

Mužům se v Lisabonu podařilo vyhrát jen jednou, nad Gruzií. Kapitán Matyáš Hopp nebyl úplně spokojen: „Máme částečnou radost, že jsme splnili cíl, kterým bylo obsadit sedmou nebo osmou příčku. Nyní už víme, že s většinou týmů můžeme hrát vyrovnané zápasy.“

Před cestou do Polska představil plány mužů trenér Jan Rohlík.

„Osmé místo z Lisabonu znamená, že vše máme ve svých rukách. Potřebujeme více věřit sami v sebe. Být hladoví a agresivní po výhře, je jedno proti komu hrajeme. Není zde lehkých soupeřů, přesně takové zápasy potřebujeme k dalšímu rozvoji,“ uvedl kouč.

Sedmičkové ragby svou účastí na olympiádě zažívá velký boom nejen mezi velmocemi na obou polokoulích, ale i v dalších zemích, které nepatří v patnáctkách mezi elitu. V českých podmínkách patří sedmičkám zpravidla léto.

Výsledky českých reprezentací se mohou zlepšovat i v budoucnu, neboť mladší reprezentační výběry se o posledním červnovém víkendu představily na Tatře Smíchov v turnaji olympijských nadějí a vítězily. Jen kadeti U16 brali druhé místo.

„V Praze jsme měli béčko, áčko startovalo v německém Heidelbergu a zvítězilo v konkurenci západoevropských týmů,“ přidal podrobnosti reprezentační trenér kadetů U16 Filip Vacek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud