26. června 2023 • 20:55

Ragbistky slaví skalp Španělek, medaile i olympijská kvalifikace jsou blízko

Autor: mas, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

České ragbistky vyhrály ve čtvrtfinále sedmičkového ragby na Evropských hrách nad Španělskem 17:12 a zahrají si o medaile. Postup do semifinále také znamená boj o olympijské hry v Paříži, kam se probojuje celkový vítěz. Další dva týmy si zahrají kvalifikaci. V semifinále je v úterý čeká Polsko.



České ragbistky cítí velkou šanci probojovat se alespoň do kvalifikace o OH v Paříži 2024. Aby ne, jsou mezi poslední čtyřkou Evropských her. Stačí navázat na čtvrtfinále proti Španělsku a v úterý uspět i proti Polkám.

„Náročný zápas. Myslím, že jsme samy sebe překvapily. Jsem spokojená s naším výkonem,“ vyprávěla po výhře 17:12 Kristýna Riegertová.

„Pro nás je to největší úspěch, co se nám za několik let stal. Teď už hrajeme o medaile, lepší pocit mít nemůžeme,“ shodly se reprezentantky Petra Vacková a Pavlína Čuprová.

V případě úspěchu proti Polsku pravděpodobně ve finále narazí na Velkou Británii, s níž na závěr skupiny prohrály 5:37.

Muži třikrát padli ve skupině, ale v boji o umístění se dočkali prvního úspěchu a zítra zabojují o celkově 9. místo proti Litvě.

Evropské hry v Krakově - sedmičkové ragby dnes:

Muži - skupina B:

Česko - Belgie 7:40.

O 9. - 12. místo:

Česko - Rumunsko 21:15.

Ženy - skupina A:

Česko - Velká Británie 5:37.

Čtvrtfinále:

Česko - Španělsko 17:12.

Ragbistky čeká boj o medaile. Největší úspěch, hlásí Vacková s Čuprovou
Video se připravuje ...

Dva bronzy z thajského boxu, Štěchová získá minimálně stříbro

Česká výprava na Evropských hrách v Polsku získá minimálně stříbrnou medaili v thajském boxu zásluhou Terezy Štěchové. Sedmadvacetiletá reprezentantka po druhé výhře na turnaji v Myšlenicích postoupila do úterního finále. Jedna výhra stačila na zisk bronzu Jakubu Klaudovi a Ondřeji Malinovi, kteří dnes v semifinále neuspěli. Sbírka českého týmu v Krakově před finálovým duelem Štěchové aktuálně čítá tři zlaté, čtyři stříbrné a pět bronzových medailí.

Štěchová, jež soutěží ve váhové kategorii do 63,5 kg, oba zápasy ukončila před limitem. Nedělní čtvrtfinále proti Lusi ter Davtjanové z Arménie zastavil rozhodčí po opakovaném počítání soupeřky ve druhém kole, dnešní semifinále s Emili Rzajevovou z Ázerbájdžánu ukončil ringový sudí (RSC) ve třetím kole. „Bojovala (soupeřka) dobře. Měla docela rány na to, že to byla šestnáctiletá holčina. Naštěstí pro mě to v klinči moc neuměla. V tom jsem dominovala,“ konstatovala na webu českého olympijského týmu Štěchová.

Ve finále se utká s o rok mladší tureckou boxerkou Bedihou Tacyildizovou, jež oba své duely vyhrála na body. „Bojovala jsem s ní dvakrát a dvakrát jsem s ní prohrála. Jistota stříbrné medaile mě trochu uklidňuje, takže půjdu do finále s čistější hlavou,“ řekla.

Malina ve váze do 81 kg vyhrál vstupní duel RSC, ale v souboji o finále podlehl na body Ukrajinci Jehoru Skurichinovi. „Byl lepší a zkušenější. Nepustil mě vůbec k ničemu. Snad to vyjde příště. Evropské hry jsou ale nejprestižnější akce, na které jsem zatím byl, a moc si toho vážím,“ uvedl dvaadvacetiletý Malina.

O osm let starší Klauda po nedělním úspěchu podlehl v semifinále jednadevadesátky těsně na body Italovi Enricu Pellegrinovi Pellegrimu. „Bylo to vyrovnané. Dneska mi to sedlo, ale soupeř chtěl asi o trošičku víc než já. A to rozhodlo,“ řekl.

Choupenitchovi těsně utekla medaile, nakonec je sedmý

Fleretista Alexander Choupenitch byl na Evropských hrách jeden zásah od medaile, ale nakonec skončil sedmý. Český šermíř v Krakově nepotvrdil pozici žebříčkového favorita a vypadl ve čtvrtfinále po těsné porážce 14:15 s Belgičanem Stefem van Campenhoutem. Devátý byl klasifikován další český reprezentant Marek Totušek, kterého Choupenitch porazil v osmifinále hladce 15:2.

Choupenitch: Extrémně mě to štve. Prohrát o jeden zásah vždy zabolí
Video se připravuje ...

Bronzový olympijský medailista a dvanáctý muž žebříčku FIE Choupenitch našel v Tauron Areně jednoho přemožitele už v šestičlenné kvalifikační skupině, kde ho zdolal jiný Belgičan a nakonec celkově pátý Stef De Greef. Ve vyřazovací části česká jednička postupně porazila Alexe Tofalidise z Kypru (15:11) Lašu Galuašviliho z Gruzie (15:10) a Totuška. Se světovou sedmačtyřicítkou Van Campenhoutem vedl Choupenitch už 12:8 a pak ještě 14:13, ale poslední dva zásahy se povedly soupeři.

Belgičan získal bronz po hladké semifinálové porážce od Poláka Michala Siesse. Padesátý šermíř světového žebříčku pak ve finále porazil Dána Jonase Winterberga-Poulsena.

Dvacetiletý Totušek jako vyřazený osmifinalista se do první desítky konečného pořadí dostal díky výsledku v kvalifikaci, kterou po šesti výhrách ve své skupině a zásluhou nejlepší bilance ze všech 76 šermířů vyhrál. Měl díky tomu v eliminaci volný los v prvním kole a ve druhém vyřadil Paula Lucu Faula z Německa. O devět let starší reprezentační kolega Choupenitch pak byl jasně nad jeho síly a připravil mu jedinou porážku na turnaji.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud