27. června 2023 • 22:40

Olympijský sen žije! České ragbistky slaví postup s bronzem kolem krku

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

České sedmičkové ragby se raduje z výrazného úspěchu! Ženská reprezentace v zápase o bronz na Evropských hrách v Polsku přehrála Belgii poměrem 24:17. Co pro ni tento výsledek znamená? Ragbistky se díky svému výkonu dodatečně nominovaly do olympijské kvalifikace, která se odehraje příští rok. Jejich sen o účasti v Paříži tak žije. Ženy šly v posledním zápase na turnaji od začátku do vedení, které si dokázaly uhlídat. Slaví tak zisk cenného kovu.



Po odpolední semifinálové prohře 7:29 s domácím Polskem začaly české ragbistky v zápase o bronz lépe. Anežka-Marta Sládková položila úvodní pětku a po obratu soupeřek na 7:5 vrátila českému týmu vedení Julie Doležilová.

V druhé půli pak po dvou pětkách Kristýny Riegertové stoupl český náskok na 24:7 a Belgičanky už jen snížily. Doležilová si celkem připsala devět bodů, dvakrát totiž proměnila i následný kop po pětce, takzvanou konverzi.

„Je to úplně něco nečekaného, vůbec nám to nedochází. Je to strašně moc emocí, které musíme vstřebat. Je to neskutečně dobrý pocit a jedeme dál,“ radovala se Doležilová, která si jako studentka může vychutnat oslavy. To její spoluhráčka Kristýna Plevová bezprostředně po ceremoniálu spěchala na vlak. „Zítra nastupuju do nemocnice a bude ze mě zase fyzioterapeut. Ale dneska večer budu holka s medailí na krku,“ svěřila se.

Tažení českého týmu turnajem přitahovalo pozornost. Z tribuny české ragbistky podporovali nejen jejich mužští kolegové, ale i sportovci z dalších odvětví. I díky tomu Češky konečně vyzrály na Belgičanky. „My jsme s Belgičankami tohle jaro hráli popáté, je to takový náš jarní tým. Čtyřikrát nás porazily, tak jsem rád, že to popáté vyšlo,“ radoval se trenér Vít Chalupa.

Jedeme dál! Ragbistky slaví historický okamžik: Hodně emocí, říká Doležilová
Video se připravuje ...

Sedmičkové ragby je v projektu Národní sportovní agentury, který má pomoci ženským kolektivním sportům k účasti na OH. Cílem mělo být Los Angeles 2028, ale najednou není vyloučená ani Paříž. „Chtěli jsme jít postupnými roky, po schodech, ale ty schody jsou velké. Postupujeme rychle,“ uznal kouč. Svým svěřenkyním na Evropských hrách docela věřil. „Je to super, je to boží. Holky umějí překvapit, několikrát to už dokázaly,“ dodal.

Podobně jako v pondělí předcházel vítěznému duelu neúspěšný zápas. Semifinále předtím ovládly favorizované Polky, které vyhrály vzájemný zápas v základní skupině loňského mistrovství Evropy jednoznačně 41:0. V prvním poločasu stvrdil domácí výběr převahu třemi pětkami. Češky se prosadily až v závěru úvodní sedmiminutovky, kdy Sládková položila pětku a Doležalová proměnila konverzi.

Po změně stran Češky, které ve čtvrtfinále zaskočily Španělsko, nedokázaly překonat polskou obranu. Úřadující mistryně Evropy si naopak pojistily postup do finále proti Velké Británii dalšími dvěma pětkami s konverzemi.

Ragbisté po třech porážkách ve skupině na postup do čtvrtfinále nedosáhli a v utkání o deváté místo prohráli s Litvou 19:24 v prodloužení. Vítězové Evropských her si zajistili přímý postup do Paříže, další dva nejlepší týmy v obou kategoriích pak účast v dodatečné kvalifikaci. Ta se za účasti deseti dalších týmů v každé kategorii uskuteční za rok v červnu. Do Paříže postoupí jen vítěz.

Evropské hry v Krakově - sedmičkové ragby:

Muži:

Finále: Irsko - Británie 26:12,

o 3. místo: Španělsko - Portugalsko 42:0,

o 9. místo: Litva - Česko 24:19 v prodloužení.

Ženy:

Finále: Británie - Polsko 33:0,

o 3. místo: Česko - Belgie 24:17,

semifinále: Polsko - Česko 29:7, Británie - Belgie 36:12.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud