Martin Hašek
18. září 2011 • 06:06

VIDEO: Válečnou haku ragbistů umí zatancovat i barbar Conan

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nový Zéland je ve varu, po ulicích poskakují domorodci, kteří třeští oči, řičí zvířecí skřeky a agresivně vyplazují jazyky. Může za to ragby. Čtyřmilionový národ žene své All Blacks za titulem z mistrovství světa. Národní tým předvádí válečný tanec haka před svými zápasy, fanoušci ho tančí přímo v centrech měst.



Přesně ve čtyři odpoledne na všech semaforech padla červená a do silnice v centru městečka Whangarei na severu Severního ostrova Nového Zélandu vtrhl tisícový dav, aby zatancoval haku. Symbolickým válečným tancem, který složil slavný maorský bojovník Te Rauparaha v první polovině devatenáctého století, oslavilo padesátitisícové městečko zápas mezi Kanadou a Tongou, který se hrál na místním stadionu. Haka je ale v těchto dnech na Novém Zélandu všude.

„Bylo to docela cool,“ ohodnotil Piri Weepu, jeden z novozélandského týmu All Blacks, výkon tří fanoušků, kteří předvedli haku během čtvrteční autogramiády domácí reprezentace.

Haka má ve světě ragby víc než stoletou tradici. Novozélandský tým ji poprvé za hranicemi předvedl už v roce 1884 v Austrálii.

V roce 1905 během turné na britských ostrovech poprvé ukázal nejslavnější verzi Ka Mate, která se používá dodnes.

Od roku 2005 však All Blacks občas předvádějí drsnější verzi zvanou Kapa o Pango, která obsahuje vyplazování jazyka.

Novozélanďané používají rituál k zastrašení soupeře a sami si naopak dodávají síly. Ne vždy ale mají soupeři k jejich představení pochopení.

Už v roce 1906 reagovalo velšské publikum sborovým zpěvem národní hymny. Jihoafrický kapitán Francois Pienaar přivedl před finále světového šampionátu 1995 svůj tým jen několik metrů před řadu Novozélanďanů předvádějících haku. Australan David Campese byl znáný tím, že pokřik All Blacks otevřeně ignoruje. V semifinále MS 1991 si během něho provokativně hrál s míčem za vlastní brankou.

Slavná historka se udála v roce 1997 na stadionu Old Trafford v Manchesteru, když se Angličan Richard Cockerill postavil během haky přímo k Novozélanďanovi Normu Hewittovi. Sám Cockeril ale později prohlásil: „Haka je skvělá věc. Je to válečný tanec, ne? Je to výzva. Oni chtějí zničit vás, my chceme zničit je.“

Haka novozélandských All Blacks
Haka novozélandských All Blacks

Haka jako magický symbol odvahy a agrese dávných maorských válečníků lidi fascinuje zvlášť v dnešním přetechnizovaném světě. Havajskému herci Jasonu Momoaovi dokonce pomohla k životním rolím ve filmovém byznysu.

Svalovec s temným pohledem díky hace získal roli domorodého náčelníka Khala Droga v úspěšném seriálu HBO Válka o trůny. A v současnosti útočí na plátnech jako novodobý Barbar Conan.

„Šel jsme na zkoušku a předvedl jsem haku. Drogo nemluví anglicky, chtěl jsem ho ukázat jako válečníka, který vede své důstojníky do války,“ řekl Momoa. „Získal jsem nejenom roli, ale i schůzku kvůli remaku Barbara Conana. I tam jsem haku předvedl.“

Momoa tak dopadl lépe než britská skupina Spice Girls, která si za svou show ve stylu haka na koncertě na Bali kdysi vysloužila kritiku. Tanec totiž podle tradice mají předvádět výhradně muži.

Haka ovšem není jediným válečným tancem v ragbyovém světě. Své rituály mají všechny týmy z jižního Pacifiku, kromě Nového Zélandu ještě Tonga, Fidži a Samoa.

 


 

Válečné tance v ragby

Haka – Nový Zéland
Maorský válečný tanec kmene Ngati-Toa, jehož náčelník Te Rauparaha na oslavu toho, že přežil jednu z bitev složil v 19. století verzi Ka Mate, kterou od roku 1905 používají i ragbyoví All Blacks. V poslední době předvádí i ostřejší verzi Kapa o Pango. Haku před svými zápasy tančí také novozélandští basketbalisté Tall Blacks nebo hokejisté Ice Blacks.

Sipi tau – Tonga
Druh válečného tance Kailao, který byl na Tongu importován z oblasti ostrovů Wallis a Futuna. V původní formě je Sipi Tau předváděn se stylizovanými pálkami, v domorodých kostýmech a beze slov. Ragbysté Ikale Tahi, neboli Mořští orli, však používají verzi s textem.



Cibi – Fidži

Tanec pochází z ostrova Bau na Fidži, původně jím ženy pomocí písní a obscénních gest oslavovaly místní bojovníky po návratu z úspěšných válečných tažení. Ragbyový tým cibi používá od roku 1939, kdy se ho naučil od náčelníka Ratu Bola z kmene Navusaradave.

Manu siva tau – Samoa
Tým dříve používal tradiční a mírnější verzi 'Ma'ulu'ulu Moa', ale od roku 1991 tančí agresivnější siva tau. Jde o tanec, kterým dávají světu najevo svou odvahu a mužnost. Tomu odpovídá i název Manu, který znamená bojovník. Rituál předvádí i národní tým v australském fotbale.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud