28. března 2012 • 10:24

Od nádobí ke světovému rekordu: maratonec Chanuči končí kariéru

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Americký maratonec marockého původu Chálid Chanuči se ve čtyřiceti letech po sérii zranění rozhodl ukončit kariéru. Chanuči se stal slavný svými dvěma světovými rekordy na přelomu tisíciletí a také díky poutavému příběhu selfmademana, který se od myče nádobí vypracoval v úspěšného sportovce.



Pro legendárního Etiopana Haile Gebrselassieho to byl první maraton kariéry a o vítězství měl bojovat se svým věčným keňským soupeřem Paulem Tergatem.

Byl to ale Chálid Chanuči, který vyhrál londýnský maraton 2002, do té doby závod s největší konkurencí v historii. A navíc ve světovém rekordu.

„Vyrůstal jsem a sledoval jsem tyhle kluky v televizi na mistrovství světa a olympijských hrách a jen jsem si představoval, že se s nimi jednou utkám. A já je porazil…“ soukal ze sebe překvapený Chanuči.

Svým londýnským časem 2:05:38 hodiny přitom Chanuči o čtyři sekundy zlepšil vlastní světový rekord, který vytvořil v Chicagu o tři roky dříve. Tyto dva triumfy ale orámovaly nejsmolnější období jeho kariéry.

Všechno souviselo s Chanučiho dlouholetým úsilím o americké občanství. Chanuči se narodil v Maroku, v roce 1992 ale přesídlil do Spojených států. V New Yorku začínal jako myč nádobí, v devadesátých letech se ale vypracoval mezi špičku silničních běhů a v roce 1997 šokoval skvělým maratonským debutem v Chicagu.

V roce 1999 na stejném místě poprvé překonal světový rekord, stále však svou novou zemi nemohl reprezentovat.

Po dlouhém administrativním boji nakonec Chanuči uspěl v roce 2000. Občanství mu bylo uděleno pět dní před americkou olympijskou kvalifikací.

Den poté však Chanuči na tiskové konferenci se slzami v očích oznámil, že se kvalifikace nemůže zúčastnit kvůli zranění, které si přivodil na předchozím maratonu v Londýně.

Je přitom pravděpodobné, že kdyby dostal Chanuči občanství dřív, v Londýně by nestartoval a soustředil by se na olympiádu.

O rok později Chanuči startoval na mistrovství světa v Edmontonu, kvůli zraněné noze ale vzdal.

V roce 2002 zažil svůj hvězdný rok, kromě světového rekordu v Londýně se i v Chicagu dostal pod prestižní hranici dvou hodin a šesti minut. Na konci roku patřily Chanučimu tři ze čtyř nejlepších historických časů v maratonu.

V následujících sezonách už ho problémy s nohou do bývalé formy nepustily. Jak informoval server LetsRun.com, Chanuči se proto rozhodl oficiálně skončit s kariérou.

Stejně jako britské maratonské běžkyni Paule Radcliffeové, která navíc světový rekord stále drží, tak Chanuči nezískal olympijské zlato. Radcliffeová ale bude mít šanci ještě letos na olympiádě v Londýně.

„Doufám, že se jí to povede, stejně jako mému kamarádovi Hichamu El Guerroujovi,“ připomněl Chanuči pro LetsRun.com slavného marockého mílaře, který po dvou porážkách v Atlantě a v Sydney na Hrách v Aténách v roce 2004 vyhrál patnáctistovku i závod na 5000 metrů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud