22. června 2017 • 12:56

Pěší turistika: jak se bránit po zpackaném ošetření v cizině?

Autor: spo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedete na dovolenou a zraníte se během pěší turistiky? Pokud nejste s ošetřením v dané zemi spokojení, můžete se bránit i soudně. "Je ale nutné si uvědomit, že se můžete bránit nikoliv podle práva českého, ale podle práva země, ve které jste byli ošetřeni," vysvětluje JUDr. Barbora Pospíšilová, ředitelka úseku likvidace škod D.A.S.



Jsem v zemi, kde se nedomluvím s lékaři jejich jazykem, a současně v šoku ze zranění. Čas tlačí, ošetření je nevyhnutelné, kývnu – ale zákrok se nepovede. Můžu se zpětně bránit?
„V zásadě ano, nicméně je nutné si uvědomit, že nikoliv podle práva českého, ale podle práva země, ve které jste byl ošetřen. Před započetím samotného sporu doporučuji nechat si v dané zemi zpracovat znalecký posudek či jiné odborné vyjádření, kterým budete moci podložit svoji domněnku, že se lékařský zákrok nepovedl.

Věc je také vhodné před zahájením sporu projednat s advokátem znalým místních poměrů. Již dopředu je pravděpodobné, že v dané situaci a sporu nebude rozhodující to, že jste lékaři nerozuměl a že jste byl v šoku ze zranění. Tyto skutečnosti totiž neměly jak ovlivnit kvalitu provedeného lékařského zákroku.

Pokud v budoucnu chcete minimalizovat riziko, že se opět dostanete do podobné situace, je vhodné mít pro účely cestování sjednáno cestovní pojištění včetně pojištění léčebných výloh. V případě úrazu pak ihned kontaktujete asistenční službu pojišťovny. Ta vám sdělí důležité informace k tomu, co vše máte pojištěno, a také vám poradí, kde se nechat ošetřit. Využít lékařské zařízení, které vám pojišťovna doporučí, je vhodné nejen pro hladší průběh následného jednání s pojišťovnou ohledně proplacení vzniklých nákladů, ale také z důvodu, že toto zařízení většinou dokáže poskytnout standard péče, který odpovídá standardu v České republice.“

V jakých případech mám právo na hrazený převoz ze zahraničí (pozemní, nebo letecký)?
„Záleží zpravidla na tom, jaký typ cestovního pojištění máte uzavřen. Rozsah poskytovaných služeb u jednotlivých pojistných produktů i výše jejich limitů se liší, proto je vhodné nabízené produkty pojišťoven dobře prostudovat a vybrat si produkt, který nejlépe vyhovuje vašim požadavkům.“

Pěší turistika je široký pojem. Chůze v přírodě, ve městě, bolavá pata, zvrtnutý kotník, oděrky, puchýře… Za které újmy si můžu činit nárok na proplacení?
„Opět záleží na tom, jaké pojištění si pro svůj koníček - pěší turistiku - zvolíte. Je vhodné mít přehled o tom, jaký rozsah a jaké výluky pojištění obsahuje. Před podpisem pojistné smlouvy, se vždy informujte na výluky, tj. situace, které vám pojišťovna nikdy neproplatí. V případě úrazového pojištění je také rozumné přečíst si, jak daná pojišťovna v pojistných podmínkách definuje pojem úraz. Jelikož standardně obsahuje tento popis sousloví „neočekávané náhlé působení zevních sil nebo vlastní tělesné síly“, je již dopředu dovoditelné, že např. puchýře do úrazového pojištění spadat nebudou.“

JUDr. Barbora Pospíšilová, ředitelka úseku likvidace škod D.A.S.Foto Sport Magazín

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud