27. května 2019 • 05:00

Softbalový Jágr se chystá na MS! Kolkus sází na thajský box a old school pálení!

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Má před sebou patrně poslední výzvu. Zároveň největší v jeho bohaté sportovní kariéře. Patrika Kolkuse čeká mistrovství světa, které se v červnu uskuteční v Praze a v Havlíčkově Brodě. Softbalový kolos zavítá poprvé do Evropy. A 42letý bude u toho! Jaké jsou ambice českého týmu? „Povedlo se nám něco unikátní. Po několika dekádách jsme spojili generace, odlišné typy lidí a naše myšlenky kvůli jednomu cíli – uspět na tomto turnaji. Věříme si,“ prohlásil legendární pálkař.



Má za sebou více než 200 reprezentačních utkání na největších turnajích, celkem odpálil nesčetně homerunů. Zkušenosti má rovněž z baseballu. Patrik Kolkus je výjimečnou osobou v pálkovacích sportech, které v České republice rostou v oblíbenosti a zájmu. Skoro dvoumetrový obr, jemuž je jedno, jakou lest mu nadhazovač připraví. „Jsem oldschoolový hráč. Řídím se pravidlem – vidíš míč, odpálíš míč. Nevyužívám tolik scoutingu při rozklíčování soupeřových nadhazovačů na odhalení slabin,“ přiznal Kolkus, desetinásobný mistr Evropy.

Zkušený a důrazný pálkař se však na domácím mistrovství světa postaví proti nejlepším nadhazovačům. A zejména pak proti rozličným stylům. Vždyť například argentinští či novozélandští hráči vysílají nejprudší projektily, Japonci zase spoléhají na zrádnou rotaci. „No, všechny zmiňované týmy máme navíc v základní skupině. Nebude to vůbec jednoduché, zároveň nás to může posilnit, pokud překonáme nástrahy nejtěžší skupiny na mistrovství světa,“ doplnil Kolkus. Český tým se utká v základní skupině ještě s Mexikem, Botswanou, Filipíny a Kubou. Z osmičlenné skupiny postoupí do play-off čtyři nejlepší.

„Vidím to reálně. Nebojím se říci, že chceme útočit na nejlepší český výsledek, což je šesté místo,“ podotkl Kolkus, který na vrcholné úrovni hraje už přes dvacet let. A tak už ze stadionů zaslechl, že je softbalovým Jaromírem Jágrem. „Jsem jeho velkým fanouškem. Rád bych se s ním někdy sešel a pobavil se o sportu, ale to přirovnání není na místě, Jágr je jen jeden,“ dodal Kolkus, který využívá také zkušenosti z bojových sportů. Před zhruba deseti lety se dal na thajský box. Ale mohlo to být také jinak… „Potřeboval jsem nějakou pravidelnou aerobní aktivitu, takže jsem přemýšlel nad tancem nebo bojovým sportem. Protože mám ženu, která tančit nechce, musel jsem zvolit méně komfortní variantu.“

A tak pravidelně mimo sezonu už dře pod dohledem profesionálního bojovníka thajského boxu a MMA. „Myslím, že mi to pomáhá jak ve švihu, tak ve zpevnění těla“ dodal Kolkus, který na mistrovství světa v Praze a Havlíčkově Brodě s největší pravděpodobností ukončí kariéru. Prý nebude už vhodnější možnosti. „Zejména pak na tribuně se ženou s dětmi, to bude něco krásného. Zároveň z toho mám smíšené pocity. Bojím se prázdnoty, která po konci tohoto turnaje nastane. Nároďák se semknul, máme skvělou partu. Nevím, jaké budou mé pocity, až kluky přestanu pravidelně potkávat.

Úvodní duel reprezentačního týmu odstartuje 13. června na Joudrs Praha. Češi v něm vyzvou obhájce titulu z Nového Zélandu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud