5. června 2020 • 09:07

Břeclavská softbalová mašina startuje. V akci bude nadhazovač Osička

Autor: soe
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden z největších sportovních příběhů loňského roku… Locos Břeclav, nováček v nejvyšší softbalové lize se rovnou dostal do finále. Na podobný úspěch chtějí hráči navázat také letos. Čím vynikají? Až fanaticky poctivým přístupem v tréninku, v přípravě před zápasem, a poté talentem. Vždyť nadhazovač Jakub Osička v únoru významně pomohl národnímu týmu na mistrovství světa juniorů k historické bronzové medaili. „Nepasujeme se za favority, ale víme, že se na nás bude chtít každý vytáhnout,“ prohlásil slovenský trenér Dušan Borbély. Úvodní duel nové sezony se uskuteční od 15:00 v Břeclavi proti Hladovým Hrochům ze Sezimova Ústí.



Duše týmu pochází ze skautských tradic, zakladatelé totiž Locos Břeclav vytvářeli jako kroužek. Postupem času se na tým navalovaly úspěchy a v současné době proslul hlavně díky skvělé práci s mládeží. Věkový průměr je zde kolem 20 let, přesto jsou břeclavští softbalisté postrachem extraligy. Symbolické je pro ně totální nasazení během utkání a houževnost v přípravě. „Když mají volno, tak hází s míčem nebo pálí. Před zápasem se rozcvičujeme klidně dvě hodiny, abychom byli více než stoprocentně ready. Takový přístup nemá patrně žádný jiný tým,“ popsal trenér Dušan Borbély.

V Břeclavi se už nyní nachází softbalový klenot – nadhazovač Jakub Osička. Začátkem roku vybojoval pro českou reprezentaci bronzové medaile na MS juniorů v Novém Zélandu. Upoutal pozornost celého softbalového světa. „Ten chlapec mi v patnácti letech řekl, že chce být nejlepší na světě. To je jeho cesta. Má šanci se dostat velmi vysoko. V Evropě bude patrně nejlepší,“ prohlásil o něm trenér Borbély. „Kdyby šlo o jiného hráče, který by takto vyletěl a prorazil, měl bych strach. V jeho případě ho nemám. Má fyzické schopnosti, herní, ale zároveň má dost srovnanou hlavu. Nebude namyšlený.“

Už v minulém roce byl nejlepším nadhazovačem týmu – soupeřům Osička rozdal 129 strikeoutů, dostal se do desítky nejlepších celé extraligy v této statistice. Břeclav si v loňském play-off poradila ve čtvrtfinále s Hrochy Havlíčkův Brod, v semifinále s Beavers Chomutov a ve finále podlehla jihočeským Žralokům. „Vím, že to vypadá po minulé sezóně až příliš skromně, ale naším prvotním cílem je play-off. Liga bude opět nestandardní, a v podstatě každý zápas bude jistým způsobem wild card game,“ předpovídal trenér Borbély.

Na všechny čeká velmi náročný program extraligy – jen čtyři víkendy a pak se týmy podle výkonosti oddělí do nadstavby A pro šest nejlepších a nadstavby B, kde bude zbytek. V porovnání s loňskem se navíc soutěž rozšířila na deset celků. „Tím, že soutěž je zkrácená na polovinu, tak od začátku není prostor na chyby. Každý zápas je hra o play-off,“ dodal Osička, který moc dobře ví, že se pálkaři na něj budou chtít vytáhnout. „Vloni jsme celkově skončili druzí, tak si myslím, že tohle bude pro ně představovat největší motivaci.“

Softbal je jeden z mála kolektivních sportů, který se bude moct naplno rozjet. I proto břeclavští očekávají, že na stadion dorazí hodně diváků. „Už v minulém roce město našim sportem žilo. Doufám, že účast na zápasech bude co největší. Chceme naši fanouškovskou základnu ještě více posunout,“ přál si Osička. Úvodní duel se uskuteční od v sobotu od 15:00 na domácím stadionu, kde Locos vyzvou nováčky ze Sezimova Ústí. Utkání bude přenášeno živě na streamu České softballové asociace. V neděli pak na stejné místo přijede ke dvojzápasu pražský tým Joudrs, další nováček v extralize.

Témata:  softbal, Břeclav
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud