Adam Lacek
16. července 2020 • 20:25

V české Superlize zářil hvězdný Švýcar. Přes noc z Curychu: Prahu mám rád!

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Uplynulý víkend odstartovala sezona plážového fotbalu v Česku. Při startu Superligy se v Praze objevilo i jedno zajímavé zahraniční jméno – Adrien Salpeter. Švýcar s českými kořeny, který jinak působí v Grashopperu Curych, se stal posilou slovenského týmu BS ViOn Slovakia. Zasáhl do dvou utkání a vstřelil dva góly, zároveň se však i zranil. „Asi mám zlomený palec,“ říkal ještě před návštěvou doktora.



Povědomí o plážovém fotbale se v Česku rok od roku zvyšuje. Stejně tak jde nahoru kvalita tuzemské Superligy, která minulý víkend odstartovala v pražském sportcentru Na Korábě. Jedinému slovenskému týmu v soutěži přijel pomoct Adrien Salpeter, švýcarská hvězda s českými kořeny působící ve slavném Grashopperu Curych.

„Maminka je z Brna. Tam našla tátu, který je Švýcar, a když jí bylo dvacet, tak odešla do Švýcarska. Já se tam narodil,“ prozradil pro web beachsoccer.cz. „Od té doby si hlídám své kořeny, rád se vracím do Brna i do Prahy. Strašně se mi tady líbí. Smažený sýr, to musí být!“ přidal skvělou češtinou.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY A  TERMÍNOVOU LISTINU NAJDETE NA WEBU BEACHSOCCER.CZ >>>

Ze švýcarské metropole dorazil po sedmihodinové jízdě v noci z pátku na sobotu. „Ještě jsem se trochu vyspal, ale bylo to v pohodě. Sedm hodin je ještě fajn,“ vysvětlil 34letý Švýcar. Do prvního utkání naskočil už v sobotu, ViOn nicméně nestačil na obhájce titulu ze Slavie a prohrál 2:4.

V neděli ráno se už slovenskému týmu dařilo více. S přehledem si poradil s Villagers Uherské Hradiště 7:3, Salpeter pomohl k výhře dvěma góly. Zároveň si ale poranil prsty na nohou a s podezřením na zlomený palec už nenaskočil do dalšího zápasu proti Ladronce Praha, který ViOn vyhrál 4:3.

I tak si českou Superligu chválil. „Super hřiště, písek je perfektní, jako prášek. Ještě hezčí než u nás ve Švýcarsku! Opravdu strašně hezký, i celá akce je dobrá. Týmy jsou také zajímavé, každý zápas je vyrovnaný. Je vidět, že každý na sobě pracuje.“

Slovenský tým BS ViOn Slovakia už bez zraněného Adriena Salpetera
Slovenský tým BS ViOn Slovakia už bez zraněného Adriena Salpetera

Přes zranění a cestování je připravený dorazit i na další kola. „Záleží, jak na tom bude můj palec. Ale asi se ještě setkáme, protože ligu ve Švýcarsku pro letošní rok kvůli COVID-19 zrušili. Budeme hrát jenom pohár, kde se s Grashopperem budeme snažit uspět,“ zmínil.

Plážový fotbal hraje Salpeter už více jak 15 let. Dlouhodobě působí v Grashopperu, ve kterém se potkal s hráči jako Dejan Stankovič, Noel Ott či Sandro Spaccarotella, tedy hvězdami světového formátu. „Dá se říct, že to jsou jistoty na gól. Říkáš si: ‚OK, dáš mu balon a on s tím něco udělá.‘ Máš s nimi trochu víc jistoty, protože jak hrají na mezinárodní úrovni, tak mají strašně moc zkušeností,“ uvedl.

Švýcarská reprezentace patří v plážovém fotbale mezi světovou elitu. V roce 2009 se alpská země dokonce stala vicemistrem světa. Stankovič navíc získal ceny pro nejlepšího střelce i hráče závěrečného turnaje. „Ale jinak to jsou normální lidi jako my, i když mají trochu jiný status. Jsou to ale dobří borci, dá se s nimi hrát,“ dodal Salpeter.

S vedením českého beach socceru Salpeter začal domlouvat možnost vzájemné spolupráce. Podle jeho slov jsou v řešení tréninkové kempy a přípravné zápasy v Praze i Curychu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud