Martin Hašek
1. prosince 2022 • 12:00

Adepti na Sportovce roku: poprvé MMA bijec nebo hvězdy z olympiády

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Desítka nominovaných v tradiční anketě Klubu sportovních novinářů Sportovec roku je na světě a poprvé v historii se do ní dostal zápasník MMA. Jiřímu Procházkovi do ní pomohl mistrovský titul v polotěžké váze organizace UFC, naopak chybí třeba cyklista Jan Hirt, který zářil na nejtěžších kopcích Gira.  Mezi třemi týmy v nominaci nechybí bronzové hokejistky. Z koho vzejde vítěz nejstarší české ankety, který bude oznámen na galavečeru 21. prosince v hotelu Hilton Prague?

  • Markéta Davidová

    Na minulou zimu má doma pěknou vzpomínku v podobě malého křišťálového globu za vytrvalostní závod. Hned na úvod sezony vyhrála závod Světového poháru v Östersundu a nakonec pořadí disciplíny ovládla. Na olympiádě v Pekingu sice skončila bez medaile, předvedla ale sérii kvalitních výkonů. Ve vytrvalostním závodě skončila šestá, když jí scházela jediná přesná rána ke zlatu. V závodě s hromadným startem byla čtvrtá.

    Markéta Davidová převzala v Oslu malý glóbus, již dříve ovládla hodnocení v inidividuálním závoduFoto Profimedia.cz

  • Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková

    Olympijské šampionky z Tokia pokračovaly ve vítězném tažení světem tenisové čtyřhry. Vyhrály spolu grandslamové turnaje Australian Open a US Open a dostaly se i do finále Turnaje mistryň a končí rok jako deblové světové jedničky. Krejčíková část roku promarodila, v jeho závěru ale vyhrála singlové turnaje v Tallinnu a v Ostravě, kde ve finále slavně porazila světovou jedničku Igu Šviatekovou.

    Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková předvedly ve finále čtyřhry na US Open perfektní obratFoto Reuters/MIKE SEGAR

  • Ester Ledecká

    Sněhová obojživelnice se jako jediná členka české výpravy vracela z olympiády v Pekingu se zlatou medailí. Na Hrách obhájila své vítězství v paralelním obřím slalomu na snowboardu. I na lyžích předvedla výsledky, na které se bude po letech vzpomínat, skončila čtvrtá v alpské kombinaci a pátá v super-G. V Crans Montaně pak zahladila vzpomínky na rok starý vážný pád a ve sjezdu tam potřetí vyhrála závod Světového poháru. V létě se STR zranila a start do nové sezony odložila po Silvestru.

    Česká snowboardistka a lyžařka v jednom Ester LedeckáFoto profimedia.cz, J. Koťátko

  • Adam Ondra

    Lezení na multisportovním evropském šampionátu v Mnichově přesvědčilo, že bude v dalších letech patřit k olympijským hitům. Ondra byl jedním z hlavních hrdinů nadšeného Königsplatzu, kde předvedl top show. Vybojoval svůj druhý titul v disciplíně lezení na obtížnost, v boulderingu získal bronzovou medaili. A nejcennější stříbro má z olympijské kombinace, která se poprvé konala v novém formátu, v němž se bude závodit i na OH v Paříži.

    Český lezec Adam Ondra se svou sbírkou medailí z ME 2022Foto Ivana Roháčková

  • David Pastrňák

    Ve Zlaté hokejce sice jeho pětiletá vítězná série skončila, když těsně prohrál s Onřejem Palátem. Pastrňák má ale stále dost trumfů, kterými hlasující zaujal. V minulém ročníku NHL byl nejproduktivnějším českým hokejistou a začátkem nového ročníku pořádá bodové exploze téměř v každém zápase. V počtu gólů i bodů se drží v elitní pětce zámořské ligy.

    Česká hokejová hvězda David PastrňákFoto Sport: Pavel Mazáč

  • Jiří Procházka

    Zasloužil se o historickou chvíli českého MMA, když v červnu na galavečeru UFC 275 v Singapuru uškrtil ostříleného Brazilce Glovera Teixeiru po neuvěřitelné bitvě, která vstoupí do dějin. Procházka přežil několik kritických chvil a vždy se dokázal vrátit zpátky do zápasu, který dospěl až do pátého kola. V něm pak v samotném závěru Teixeiru uškrtil chvatem rear naked choke. O svůj titul však přijde, protože se před plánovanou prosincovou odvetou zranil.

    Jiří Procházka se stal hvězdou organizace UFCFoto Michal Beránek / Sport

  • Vít Přindiš

    Jediný český sportovec, který v letošním roce vyhrál mistrovství světa v olympijské disciplíně. Přindiš se přes Jiřího Prskavce zatím ani jednou nedostal na olympiádu, z dalších vrcholných akcí ale sbírá triumfy. Ke dvěma zlatým medailím z mistrovství Evropy tentokrát v Augsburgu přidal titul světového šampiona.

    Úřadující mistr světa Vít Přindiš se svým zlatým úlovkemFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Martina Sáblíková

    Rychlobruslařská bojovnice přivezla medaili už ze čtvrtých olympijských her v řadě. V Pekingu závodila po sezoně, kdy ji trápily zdravotní problémy. V závodě na 3000 metrů doplatila i na špatný los a na bronzovou příčku ztratila 1,7 sekundy. V závodě na 5000 metrů do toho ale šlápla a získala bronzovou medaili. Celkem má z olympiád doma už sedm cenných kovů.

    Martina Sáblíková zahájila další sezonuFoto Mária Rušinová (Czech News Center)

  • Barbora Špotáková

    Pro atletickou legendu to byl fantastický konec kariéry. Špotáková se už před sezonou rozhodla neplýtvat síly na světovém šampionátu v Eugene. Místo toho se soustředila na mistrovství Evropy v Mnichově. A dvacet let poté, co na stejném místě poprvé závodila na vrcholné akci, se rozloučila bronzovou medailí. Odchází jako světová rekordmanka, dvojnásobná olympijská vítězka, trojnásobná mistryně světa a mistryně Evropy.

    Barbora Špotáková už oznámila konec kariéry a vzala si k tomu své medaileFoto Michal Beránek (Sport)

  • Jakub Vadlejch

    Borec, který na svých ramenou drží čest české atletiky. V sezoně uspěl na všech frontách. Hned na úvod poprvé v kariéře přehodil hranici 90 metrů (90,88). Na mistrovství světa v Eugene vybojoval bronzovou medaili, jen čtyři centimetry za olympijským šampionem Níradžem Čoprou. Na mistrovství Evropy v Mnichově přidal stříbro. A báječný rok zakončil druhým místem ve finále Diamantové ligy v Curychu.

    Jakub Vadlejch se stal atletem rokuFoto ČTK

  • Florbalisté Česka

    Dlouhých osmnáct let trvalo, než se florbalová reprezentace znovu dostala do finále mistrovství světa. Na šampionátu v Curychu se do něj probojovala po dominantním vítězství nad domácími Švýcary. Ve finále svěřenci trenéra Jaroslava Berky prohráli se Švédy 3:9 a stejně jako v roce 2004 tak získali stříbrné medaile.

    Kapitán české florbalové reprezentace Ondřej Němeček přebírá trofej pro stříbrné medailistyFoto Český florbal

  • Hokejisté Česka

    Konec suchého desetiletí! Léčba krizovým koučem Kari Jalonenem zabrala a tým pod vedením kapitána Romana Červenky přivezl z mistrovství světa první medaili od roku 2012. Červenka byl zvolen nejlepším útočníkem MS, dostal se do All Star týmu, ovládl i produktivitu a pořadí asistencí. David Pastrňák se se sedmi góly podělil o titul nejlepšího střelce turnaje.

    Čeští hokejisté oslavují zisk bronzových medailíFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Hokejistky Česka

    Pro ženský hokej v Česku to byla přelomová zima. Na olympiádě v Pekingu skončil tým ještě pod vedením trenéra Tomáše Paciny ve čtvrtfinále. Před světovým šampionátem tým převzala kanadská trenérka Carla MacLeodová a dovedla své družstvo k bronzovým medailím. V zápase o třetí místo Češky v dánském Herningu porazily Švýcarsko 4:2. Daniela Pejšová byla vyhlášena nejlepší obránkyní turnaje.

    Bronzové hokejistky po příletu do PrahyFoto Blesk:TONDA TRAN

  • Další pořadí

    DALŠÍ POŘADÍ – JEDNOTLIVCI:

    11. Jan Hirt silniční cyklistika 350

    12. Jiří Prskavec vodní slalom 324

    13. Martin Fuksa kanoistika 273

    14. Pavel Francouz hokej 265

    15. Patrik Schick fotbal 240

    16. Ondřej Palát hokej 195

    17. Josef Dostál kanoistika 194

    18. Ondřej Perušič, David Schweiner plážový volejbal 166

    19. Jiří Lipták sportovní střelba 161

    20. Roman Červenka hokej 158

    21. Tomáš Satoranský basketbal 108

    22. Iveta Miculyčová cyklistika, BMX 75

    23. Barbora Krejčíková tenis 74

    24. Tomáš Staněk atletika 64

    25. Jan Veselý basketbal 61

    26. Petr Nikodém motorismus 49

    27. Markéta Jeřábková házená 49

    28. Marie Bouzková tenis 40

    29. Petra Kvitová tenis 40

    30. Klára Spilková golf 35

    Pozn.: Při rovnosti bodů rozhoduje větší počet lepších umístění.

     

    DALŠÍ POŘADÍ – KOLEKTIVY:

    4. Fotbalisté Viktorie Plzeň 137

    5. Baseballisté Česka 92

    6. Střelci Česko – trap (Lipták, Kostelecký, Štěpán) 68

    7. Kajakáři - hlídka vodní slalom (Prskavec, Přindiš, Tunka) 49

    8. HC Oceláři Třinec 32

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud