13. října 2012 • 13:15

VIDEO: Váňa dostal dárek od Sportu, deku pro favorita

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

VELKÁ PARDUBICKÁ | Hlavní hrdina Velké pardubické má za sebou příjemný start do dnešního dne. Žokej a trenér Josef Váňa ve stájích převzal deku s logem deníku Sport a serveru iSport.cz, která je určená pro favorita dostihu Tiumena. Před startem je Váňa sebevědomý.



Jedenáct koní v jeho tréninku v sedmi v rámcových dostizích a poté start ve Velké pardubické. Josefa Váňu čeká dnes v Pardubicích těžký den, začal ale pohodově.

Josef Váňa dostal pro Tiumena deku od šéfredaktora Sportu Lukáše Tomka
Video se připravuje ...

„Můžu to rozbalit?“ ptal se Váňa, když mu šéfredaktor deníku Sport Lukáš Tomek předával pozornost redakce. „Děkuju za užitečnou věc, která se vždycky hodí,“ dodal Váňa.

Váňovi bude přesně za týden šedesát let, ale na oslavy teď vůbec nemá čas. V Pardubicích se stále těžko srovnává s tím, že musel své koně přivézt na závodiště už o den dřív kvůli termínové kolizi se Zlatou přilbou a obavám z dopravního kolapsu ve městě.

„Jaká byla noc? Pro všechny, co tady spali, byla na hovno,“ říká Váňa bez obalu. „Koně nic nesežrali, téměř žádný se toho ani nedotkl. My jsme s tím počítali. Ale stejně jsme podstoupili to riziko, že poběží s prázdnými žaludky a podají dobrý výkon.“

Lukáš Tomek a Josef Váňa pózují s dekou od deníku Sport
Lukáš Tomek a Josef Váňa pózují s dekou od deníku Sport

Váňa však přesto věří, že jeho koně ve Velké pardubické budou úspěšní.

„To, co je tam už naskládáno, by neměl jeden večer odebrat,“ říká Váňa. „Samozřejmě, že kdyby byl kůň celou noc v klidu a sežral by si svoji předepsanou dávku, bylo by to lepší. Šli jsme do toho rizika, už s tím nic nenaděláme, musíme závodit s tím, co máme.“

Dalším problémem je stav závodní dráhy, která je letos hodně měkká, včera v noci navíc ještě napršelo. Překážková komise se tak rozhodla upravit kurz. Místo překážky číslo 12, s názvem živý plot – seskok, se poběží překážka číslo padesát – živý plot. Pořadatelé také nepustí koně na Poplerův skok, kvůli bezpečnosti koní vybudovali podobnou překážku o pár metrů vedle.

„Do rána napadaly tři milimetry. Když zalévám zahrádku, musím si vody dát víc. Já bych v tom problém neviděl,“ říká Váňa. „Za Zahrádkami je tam trošičku louže. Holt pár metrů koně půjdou hlubším.“

Váňa se dnes může stát nejstarším vítězem v historii Velké pardubické a zároveň může Tiumena dovést k historickému čtvrtému vítězství v jedné řadě.

„Věřím si, jinak bych na to nelezl. Posadil bych někoho mladšího,“ říká Váňa. „Pravda je ta, že poslední roky nebyla konkurence tak úžasná a těžká jako tento rok. Už se na to těším. Ať už jsme za jedničkou a frčíme vůči Taxisu.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud