4. května 2018 • 13:15

Kůň trenéra Luky zazářil ve Francii, Faltejsek se zapsal do historie

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dostihová sezona v Pardubicích se rozjede v úterý 8. května, nicméně výrazné úspěchy už si čeští zástupci v zahraničí připisují. Na prestižním mítinku ve francouzském Longchamp vyhrál čtyřletý Troizilet (žokej Theo Bachelot, stáj Leram) trenéra Václava Luky mladšího v bohatě dotovaném Grand Handicap de l‘ Inauguration de Paris Longchamp (1400 m). Vítěz v přepočtu inkasoval 900 tisíc korun.



V německém Mannheimu se pro změnu do historie zapsal žokej Jan Faltejsek. S Northerly Windem (stáj Dr. Charvát, trenér Pavel Tůma) vyhrál dostih Badenia-Jagdrennen, který má ještě delší historii než Velká pardubická. Vyhrát Badenii i Velkou se od roku 1870 dosud povedlo jen pěti žokejům. Faltejsek, čtyřnásobný vítěz Velké pardubické (2012, 2013, 2014 a 2016) je šestý. A dokázal to jako první Čech.

Čtyřletý Troizilet se v Paříži prosadil v našlapané konkurenci osmnácti koní. Žokej Theo Bachelot jej schoval na druhé, třetí pozici a ve finiši o hlavu udolal stejně starého Rayon Verta. „Průběh dostihu byl optimální, takhle si to každý přeje,“ líčil trenér Luka pro Dostihový zápisník Martina Cápa.

„Pikantní bylo, že druhý v cíli byl žokej Mickael Barzalona, který předtím Troizileta jezdil. I tentokrát měl zájem o angažmá, ale nakonec řekl, že Theo nám jezdí pravidelně, a tak se zlobit nebude. A v cíli skončili na prvním a druhém místě.“

Faltejsek s šestiletým Northerly Windem uspěli v německém Mannheimu. Ve steeplechase na 4200 metrů dobře rozvrhli síly a vítězství ve finiši kontrolovali. Dostih Grosses Heinrich Vetter – Badenia-Jagdrennen se běhá od roku 1870, má ještě delší historii než Velká pardubická. A Faltejsek je teprve šestým žokejem, kterému se povedlo vyhrát obě akce.

Před ním to zvládli pouze Geore Sayers (Velkou pardubickou vyhrál v roce 1874), Fritz Metternich (1877 a 1878), William Moore (1884), Peter Gehm (2001, 2002, 2003 a 2004) a Dirk Fuhrmann (2005).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud