8. prosince 2011 • 17:27

VIDEO: Florbalistky si na šampionát pořídily slušivé stejnokroje

Autor: Pavel Křiklan
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
Jarolím: Překlenovací kouč, to lišák Koubek nemyslel vážně. Šádek je pojistka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští sportovci svou zemi reprezentují různými způsoby. Fotbalisté ve víru oslav roztrhali na cáry obleky, které dostali zadarmo, a bylo jim jedno, že tak chodí na veřejnosti.Florbalistkám připadalo, že ve sportovním oblečení nebudou na mistrovství světa ve Švýcarsku vypadat dostatečně důstojně. A tak šly a z vlastních peněz si koupily slušivé svetříky a trička.



Málokde pojí národní tým tolik společných zvyků i neviditelného přediva jako ve fl orbale. U ženské reprezentace zapustily silné tradice své kořeny už na předminulém šampionátu v roce 2007 v Dánsku.

Turnaj od té doby provázejí rozličná motivační hesla, probíhají večerní „obřadné“ mítinky, všechno to vzdáleně připomíná táborovou hru. Hráčky se tím na šampionátu baví. A přitom také díky svým rituálům myslí v různých obměnách na jedinou věc: Na osmý pokus vybojovat medaili!

Studentka psychologie, útočnice Dominika Šteglová, aplikovala během soustředění před turnajem na tým jednu z teorií a hráčky trávily večery u společenských her, aby jejich prostřednictvím lépe odhalily vůdčí typy.

„Mám za sebou výcvik primární prevence, kde se používají techniky a hry, díky nimž se ukáže, kdo je ve skupině lidí lídr. Navíc se všichni navzájem lépe poznají,“ vysvětlila Šteglová.

Vedle toho se domlouvaly čistě ženské věci: V čem budeme ve Švýcarsku chodit? „Jenže barvy, které jsme chtěly, nebyly v takovém množství. A tak u svetříku vyhrála neutrální šedivá,“ vysvětluje obránkyně Magdalena Cepek Žižková, která zařizovala vrchní část kompletu, trička zase obstarala trenérka Markéta Šteglová. „Vzala jsem kartu a šla jsem nakupovat. Snad mi to holky vrátí,“ žertuje Cepek Žižková.

Model „MS 2011“ v šatníku nezapadne. „Líbí se mi. Svetr určitě využiju i k jinému oblečení,“ těší se jedna z opor Kristýna Jílková.

České florbalistky při focení v nových oblečcích.
Video se připravuje ...


Speciálním úborem zároveň pokaždé jedna z Češek udivuje soupeřky před zápasem. Ta, která přijde pozdě na sraz, či něco zapomene, musí za trest přes rozcvičovací dres navléknout těsné bílé šatičky s českou vlajkou přes prsa. Před čtyřmi lety je spíchla doma náhradní gólmanka Šárka Horáková, od té doby patří k nepostradatelné výbavě týmu.

Sedmá, pátá, čtvrtá pozice. Strmě jde nahoru umístění florbalistek na posledních šampionátech. Letos by už konečně chtěly Češky medaili. Jít ještě víc vzhůru. I proto je jejich tématem na letošním MS vzducholoď. Realizační tým sehnal v prodejně nábytku světlo, vypreparoval vnitřek, dokoupil pod něj košík – a vzdušné plavidlo bylo na světě. Visí pod stropem připevněné na lustr společné místnosti hostelu, který reprezentace obývá.

Večer, co večer se pod ním hráčky scházejí. A po každém zápase vybraná hráčka přede všemi odváže jeden ze šesti balónků, které symbolizují závaží (a představují šest duelů). Poté se vzducholoď vnese o kousek výš. Florbalistky si přejí, aby skončila až u stropu. Všechny svorně, jak je jejich zvykem…

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud