10. září 2021 • 18:33

Florbalistka, která před cizinou dala přednost škole: Chci zlomit prokletí

Autor: mms
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nostalgie se snoubí s pragmatismem. Magdálena Plášková se po roce ve Švýcarsku vrátila na milovaný Chodov, její comeback na starou adresu patří k nejzajímavějším tahákům nové sezony ženské florbalové extraligy. Reprezentační útočnici pod Alpami nic nechybělo, ale nakonec u ní vyhrála škola: ještě má před sebou tři roky na medicíně, kterou chce dodělat.



Metr, možná míň. Takový kousek dělil Magdálenu Pláškovou na předsezonní tiskovce od trofeje pro vítěze letošního juniorského mistrovství světa ve florbale. Čeští junioři už zlato mají, ona se teprve vydává na dlouhou cestu: o víkendu se hraje první extraligové kolo, superfinále je na programu devátého dubna 2022.

„Kdo by říkal, že nechce titul?“ culí se Plášková, VIP posila pražského Chodova. Před rokem vyrazila na zkušenou do Red Ants, klubu ze švýcarského Winterthuru. Dostala se s ním do semifinále tamní ligy, a protože florbal není plně profesionální sport, přivydělávala si v covidovém testovacím centru.

„Byla jsem ráda, že můžu pracovat, navíc v němčině. Měli jsme příjemný tým,“ chválí si Plášková. „I florbalově to byl obohacující rok. Když porovnám zázemí Red Ants s Chodovem, nemyslím, že by bylo výrazně odlišné. Česká a švýcarská florbalová škola se liší spíš mentalitou a přístupem, bylo fajn poznat nové prostředí.“

Magdaléna Plášková se vrací na Chodov
Magdaléna Plášková se vrací na Chodov

V létě se vrátila tam, odkud přišla. Bohatší o švýcarskou zkušenost a o rok vyzrálejší, o prázdninách jí bylo čtyřiadvacet. Pomůže Chodovu zbavit se nálepky věčně druhých? „Každou sezonu jsme se snažily prokletí v superfinále prolomit, někdy chyběl kousíček. Ale pracujeme na tom, aby se to brzy změnilo,“ zdůrazní Plášková, majitelka zatím jediného titulu Chodova z roku 2015.

Přišla do obměněného týmu a na Jižním Městě zatím slyšela jen poklony. „S Majdou jsme získali nejen skvělou hráčku, ale i velkou osobnost. Roční zkušenost ve Švýcarsku jí prospěla a měla by se stát jedním ze základních článků týmu,“ pravil chodovský trenér Lukáš Procházka.

Šikovná útočnice se v civilu mění ve studentku medicíny, to kvůli ní se vrátila domů. Na lékařské fakultě má před sebou poslední tři roky. „Maminka je doktorka a já chtěla být odmala taky. V páté třídě jsem tvrdila, že mě osmileté gymnázium připraví na medicínu líp než základka,“ pobaveně vypráví Plášková. „Ještě mám čas rozmýšlet se nad specializací. Zatím uvažuju nad chirurgickými obory, kde bych se trochu mohla věnovat práci rukama, ovšem ještě se to může několikrát změnit. Mimochodem, škola se dá s florbalem skloubit báječně. Od učení si jdu odpočinout na florbal, a když mám potom vyvětranou hlavu, můžu se líp soustředit na skripta.“

Učení si poveze i na mistrovství světa, které začne na konci listopadu ve švédské Uppsale. „Pokud se dostanu do nominace,“ usměje se Plášková pod rouškou.

Před týdnem se s parťačkami z národního týmu mračila: Češky na testovacím turnaji v Bernu prohrály všechny tři zápasy. „Aspoň nemůžeme podlehnout pocitu sebeuspokojení, který by mohl přijít po dobrých výsledcích. Turnaj nám ukázal spoustu chyb, ale pořád máme skoro tři měsíce na to, abychom je odstranily,“ uklidňuje Plášková.

Před šampionátem Češky vyrazí za teplem na soustředění do Španělska a v Uppsale se budou prát o medaili. Předloni jim v Neuchatelu unikla o vlásek: v semifinále s domácím Švýcarskem ještě dvě minuty před koncem vedly o čtyři góly, přesto nečekaně prohrály. „Na tohle se nedá zapomenout,“ zakroutí Plášková hlavou při vzpomínce na historický kolaps. „Byla to zkušenost, z které můžeme těžit. A třeba se i odrazit za medailí.“

Top 5 extraligových transferů

Tereza Hanzlíková
Chodov->Vítkovice

Denisa Kotzurová
Ostrava->Malmö/Švédsko

Magdaléna Plášková
Red Ants/Švýcarsko->Chodov

Michaela Šponiarová
Vítkovice->Täby/Švédsko

Veronika Zittová
Panthers->Zollbrück/Švýcarsko

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud