29. září 2023 • 12:57

Mistr se trápí, opět ztratil. Do zápasů se dostáváme pozdě, ví kouč Tatranu

Autor: ham
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Třetí domácí utkání, třetí ztráta. Tak zatím vypadá úvod do sezony pro posledního florbalového mistra Tatran Střešovice. Pražané doma prohráli poprvé od ledna 2022, na domácí půdě je ve čtvrtém kole Livesport Superligy překonal Liberec, který na sever odvezl všechny tři body po výhře 8:10. Tu řídil čtyřmi góly mladíček Jakub Faksa a postaral se tak o další velké překvapení na úkor aktuálního šampióna.



Složitý vstup do nového ročníku zatím prožívá obhájce florbalového titulu Tatran Střešovice. Nejdříve prohra na nájezdy s Bohemians, poté výhra až v prodloužení proti Královským Vinohradům. V Superlize zatím mistr ve všech případech hájil domácí půdu a zatím v pražských Řepích nedokázal ani jednou dosáhnout na plný bodový zisk.

Tatran v utkání proti devátém týmu uplynulé sezony rychle prohrával, když hrdina duelu Jakub Faksa otevřel skóre ve druhé minutě. Na jeho branku ještě dokázal odpovědět Vojtěch Kún a poté Jonáš Kreysa, který dal Tatranu jeho jediné vedení v celém průběhu čtvrteční bitvy. To však dlouho nevydrželo a po hororové pasáži mezi 12. a 14. minutou svítilo na světelné tabuli skóre 2:4 pro hostující Liberec.

Ten nemilosrdně trestal jakékoliv zaváhání ve hře úřadujících mistrů a ve 22. minutě vedl už 2:6. Po druhé pauze se šlo do kabin za stavu 3:6 a bylo jasné, že Tatran bude muset vytáhnout z rukávu mocný obrat, aby měl vůbec v duelu šanci pomýšlet na body.

„Musím pochválit výkon Liberce, který hrál velmi dobře a každou naši chybičku dokázal potrestat,“ říkal jeden z koučů Tatranu Zdeněk Skružný. 

Obrat sice během třetí části málem nastal, Liberec si však vedení dokázal pohlídat. Na začátku třetí třetiny přidal další branky a vedl už 4:9, Střešovice začaly zkoušet hru bez brankáře a v šesti hráčích dokázaly utkání aspoň zdramatizovat, když během čtyř minut čtyřikrát skórovaly a přiblížily se na rozdíl jediné branky. Liberec však neponechal nic náhodě a brankou Marka Korycha na 8:10 v 55. minutě rozhodl o další ztrátě Tatranu.

„Bohužel nejsme schopni hrát od začátku, do utkání se většinou dostaneme, až když už hodně ztrácíme. V Poháru mistrů jsme naopak předvedli velmi dobré výkony a dostali jenom dva góly ze hry. Víme, že umíme hrát lépe, ale zatím se nedokážeme v hlavách nastavit na to, abychom výkony jako na mezinárodním poli předváděli i v domácí soutěži,“ dodal kouč poraženého mistra Skružný.

Pro liberecké FBC je výhra v Praze naopak velkým povzbuzením. Severočeši dávají zapomenout na odchozího střelce Šimona Stránského a po čtyřech odehraných kolech zatím sedí na devíti bodech, když nestačili pouze na suverénní Boleslav. Liberec navíc proti Tatranu zvládl zvítězit poprvé od ledna 2021, kdy bral dva body po triumfu v prodloužení. Za tři body dokázal porazit v Superlize svého soupeře porvé od října 2018.

„Určitě jsme měli trochu nervy, když Tatran začal dotahovat ve třetí třetině. Nám se naopak povedl úvod utkání, ve kterém jsme odskočili. V kabině jsme si před sezonou pojmenovali každý zápas a tady jsme věděli, že se jedná o duel, který si chceme hlavně užít a hrát bez tlaku. A jsme moc rádi, za takový výsledek,“ zářil po utkání liberecký teenager Faksa, který zatížil střešovické konto čtyřmi brankami.

Sedmnáctinásobný mistr naopak prožívá rozpačitý vstup do sezony, kdy stále hledá ztracenou ligovou formu. Jako zásadní problém se zatím jeví odchod kapitána Ondřeje Němečka do švédské Storvrety. Němeček se v uplynulé sezoně podílel na 63 bodech v základní části a playoff. Jeho odchod se v prvních duelech nové sezony Tatran snaží zalepit přesunem Marka Beneše na pozici obránce, ve které nastupoval i během jarní titulové jízdy.

Tatranu se však i přes nezdary v Superlize daří v Poháru mistrů, kde dokázal postoupit přes švýcarský Floorball Köniz po výhrách 2:5 a 10:2. V semifinále mezinárodní klubové souteže vyzve přemožitele Bohemians další švýcarský celek SV Wiler-Ersingen. 

Výsledky 4. kola florbalové Livesport Superligy:

FBC Česká Lípa - Sokoli Pardubice 8:3 (2:0, 2:2, 4:1)

Tatran Střešovice - FBC Liberec 8:10 (2:5, 1:1, 5:4)

Mladá Boleslav - FB Hurrican Karlovy Vary 12:4 (6:0, 3:2, 3:2)

TJ Sokol Královské Vinohrady - Butchis 4:3 (0:2, 2:0, 2:1)

1. SC Vítkovice - Chodov 6:7 v prodl. (3:2, 2:1, 1:3 - 0:1)

FBC Ostrava - Sparta Praha 6:5 v prodl. (1:1, 2:0, 2:4 - 1:0)

FbŠ Bohemians - Black Angels 4:10 (2:5, 2:3, 0:2)

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud