Michal Koštuřík
12. ledna 2018 • 21:59

Házenkáři se zabydlují v dějišti EURO. Pro někoho to bude krutý, ví Landa

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z CHORVATSKA | Jsou na místě. Hotel ve vesnici Sveti Martin na Muri, takřka pustina v lese. U budovy golfové hřiště, vypuštěný venkovní bazén a pár domů kolem. Odtud budou čeští házenkáři vyrážet k bitvám o postup ze skupiny EURO v Chorvatsku. Už zítra od 18.15 hodin vyzvou obhájce stříbra ze Španělska. „Věřím, že když zahrajeme svůj strop, tak je dokážeme potrápit,“ prohlásil Jan Landa, jednatřicetiletá levá spojka z Lovosic.



Do haly ve Varaždínu to je autobusem tři čtvrtě hodiny cesty, skoro padesát kilometrů. „To je jediná nepříjemnost, ale všichni to mají stejné,“ poznamenal trenér Jan Filip. Na identickém místě rozbili svůj tábor také Španělé, Maďaři a Dánové.

Češi si v pátek večer v Chorvatsku poprvé zatrénovali. Zatím není důvod ke stížnostem na cokoliv. „Jídlo bylo bezproblémové. Hotel je pěkný a hala útulná. Už teď si ji umím představit naplněnou. Určitě bude fantastická atmosféra. Moc se na to těším,“ konstatoval nažhaveně Landa.

Na duel se Španělskem plno nebude, to je zjevné. Ovšem opora Lovosic věří v důstojnou kulisu. „Po nás hraje Maďarsko. A jeho fanoušci sem budou najíždět dříve,“ předpokládá účast hlasitých příznivců třetího soupeře Česka ve skupině D. Maďaři budou mít na EURO víceméně domácí prostředí, vždyť Varaždín leží od hranic nějakých padesát kilometrů.

Jako první se odhodlaný výběr trenérů Filipa a Kubeše postaví Španělsku, jedné z házenkářských velmocí. Že obhájci stříbra a mistři světa z roku 2013 omladili kádr? Nenechte se zmást, kvalita zůstala extrémně vysoká. „Jsou strašně technicky vyspělí. Umí potrestat jakoukoliv chybu v obraně a totéž v útoku. Když budeme kazit, tak nás nehorázně přejedou. Mají tam velké individuality z velkých klubů,“ vystihl Landa.

Se strachem však do boje se svými kamarády nepůjde. „My máme zase týmové pojetí hry. Střetnou se dva různé typy házené. Věřím, že když zahrajeme svůj strop, tak je dokážeme potrápit. Takto můžu odpovídat na každý tým, na který se zeptáte,“ pousmál se.

Výběr bez zraněného lídra Tomáše Babáka bude v každém utkání outsiderem. Srdce hráčů však hoří pro překvapení. Jedna výhra může stačit k průniku do další fáze. „Samozřejmě chceme postoupit. Je to cíl náš všech. Chceme ze sebe vydat to nejlepší, co v nás je. A když někoho porazíme, budeme strašně šťastní. Musíme odjet z turnaje s pocitem, že jsme odvedli to nejlepší,“ burcoval Landa, jeden z hlavních hecířů soudržné party.

Skupina D, kterou Čechům vylosovali, je na turnaji papírově nejnabitější. Dánsko se Španělskem patří k favoritům celého mistrovství. A výkonní Maďaři s frenetickým publikem za zády mají být černým koněm. „Pro někoho to bude krutý,“ odtušila jednatřicetiletá spojka.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud