26. ledna 2024 • 20:20

Házenkářský zázrak! Francie oslavuje autora bláznivé střely a je ve finále ME

Autor: mm, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyhrabali se z beznadějné situace, házenkáři Francie díky zázračné trefě Elohima Prandiho a zvládnutém prodloužení postoupili přes Švédsko do finále mistrovství Evropy (34:30). Pumelice ze závěru základní hrací doby rozesmutněla brankáře s českými kořeny Andrease Palicku.



Francouzi vstupovali do semifinále Eura z pozice jasných favoritů, v dosavadním průběhu šampionátu ani jednou neprohráli. Proti Švédsku zvládli dominantně první půli (17:11), jenže pak se Andreas Palicka rozchytal a outsider zápasu otočil stav.

Závěr druhé půle přinesl nevídané drama. Zdálo se, že Švédové už o náskok nemohou přijít, jenže gólová pojistka nebyla uznána kvůli porušení pravidel o krocích a Francouzi se dostali k závěrečné střele z devíti metrů.

Elohim Prandi, pětadvacetiletý hráč PSG, vzal odpovědnost na sebe a v době, kdy už uplynula hrací doba, vykouzlil bláznivou střelu znamenající vyrovnání.

Pro Švédsko to byla příliš krutá rána, ze které se v prodloužení nevzpamatovalo. Gólman Palicka se tak stal smutným hrdinou zápasu, házenkářská Evropa naopak opěvuje francouzského hrdinu Prandiho.

Olympijští vítězové se o evropské zlato utkají s mistry světa Dány, kteří před téměř 20.000 diváky v Kolíně nad Rýnem porazili domácí Německo 29:26.

Německo hnané bouřlivou kulisou vyhrálo první poločas 14:12, ve druhém se ale i díky širšímu kádru prosadil favorizovaný soupeř. Dánsko táhli shodně pětibrankoví střelci Emil Jakobsen, Simon Pytlick a Mikkel Hansen. O kontinentální titul si obhájci bronzu zahrají poprvé po deseti letech a zabojují o třetí zlato.

Dánové a Francouzi se naposledy ve finále utkali v roce 2014, kdy dosud poslední titul získala Francie. Dánsko na zlato čeká ještě o dva roky déle.

Mistrovství Evropy házenkářů v Německu:

Semifinále:
Francie - Švédsko 34:30 po prodl. (27:27, 17:11),
Německo - Dánsko 26:29 (14:12).

O 5. místo:
Maďarsko - Slovinsko 23:22 (12:13).

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud