Michal Koštuřík
31. října 2012 • 21:43

Nervózní házenkáři nakonec uspěli. Svazovali nás fanoušci, říká kouč

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bylo to chvílemi velké trápení, ale házenkáři nakonec svou povinnost splnili a v prvním kvalifikačním duelu o ME 2014 pokořili ve Zlíně Izrael 27:22 (14:10). Střelecky táhli tým kapitán Filip Jícha a křídelník Jiří Motl, autoři sedmi branek. „Zápas byl z naší strany zbytečně nervózní. Obzvlášť u hráčů, pro které to byla reprezentační premiéra. Někteří ale obstáli na výbornou,“ shrnul nový trenér Vladimír Haber, který vedl reprezentaci poprvé.



Jeho chvála jistě směřovala k brankáři Petrovi Štochlovi, jenž držel mužstvo zejména v prvním poločase. Taky lovosický Motl chytl svou šanci poté, co s národním týmem skončil kapitán Karel Nocar.

Češi se před zaplněnou zlínskou halou soužili, nakonec vyprodukovali dvacet technických chyb. Ve svém středu však měli víc osobností než soupeř, který je outsiderem skupiny 2.

„Tempo, které ve svém útoku Izraelci diktovali, nám nevyhovovalo, nedařilo se nám stanovit si vlastní rytmus,“ stěžoval si Haber. „Měl jsem pocit, jakoby domácí prostředí některé hráče svazovalo.“

Navzdory potížím si domácí udržovali náskok, který jim vydržel až do konce. Drama se nekonalo, favorit potvrdil svou roli a nadšené publikum mu aplaudovalo.

V neděli v Černé Hoře je ale potřeba výkon vystupňovat. „I když to bude házenkářsky určitě těžší, paradoxně by nám mohlo pomoci, že nebudeme hrát doma.“

Ve skupině mají Jícha a spol. za soupeře ještě Německo. Postupují první dva a jeden tým ze třetích míst s nejlepší bilancí.

„Nazvat některou kvalifikační skupinu snadnou může pouze člověk, který není schopen přijmout aktuální vyrovnanost národních celků. Přesto si myslím, že nemůžeme mít jinou ambici než uspět,“ uvedl Haber.

„Máme v kádru hráče, kteří patří k nejlepším světovým házenkářům na svých postech, ale rozhodující bude, jak sehrajeme konkrétní utkání, zda v nich ze sebe vydáme to nejlepší," dodal staronový kouč Česka.

Za favorita skupiny považuje Německo, které ovšem Češi jako jediné dokázali porazit na lednovém šampionátu. Černohorci poslali varování v červnu, když na úkor pozdějších stříbrných medailistů z olympiády v Londýně Švédů postoupili na světový šampionát.

„Němci jsou určitě favority skupiny, ale výsledky Černohorců budí respekt a Izraelci v posledních letech nikomu nedávají body zadarmo,“ varoval kouč. „Skupina může dopadnout všelijak, ale pravdou je, že podle papírových předpokladů by měli postoupit Němci a s nimi my,“ doplnil.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud