14. ledna 2014 • 19:52

Házenkáři vydřeli s Makedonií jen bod, musí obrat obhájce z Dánska

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští házenkáři remizovali na mistrovství Evropy s Makedonií 24:24 a vzdálila se jim účast v další fázi turnaje. Ve skupině A mají po úterním výsledku a nedělní porážce s Rakouskem na kontě jen jeden bod a k postupu musejí ve čtvrtek uspět proti domácím obhájcům titulu Dánům. Dál půjdou první tři týmy.



Stejně jako na minulém šampionátu v Srbsku byl duel s Makedonií pro český tým klíčový pro další setrvání v turnaji. Před dvěma lety reprezentanti v závěrečném utkání skupiny prohráli o šest branek a odjeli domů předčasně. Dnes aspoň ještě udrželi postupové naděje.

"Určitě máme dobrý pocit z výkonu a nasazení kluků, ale bohužel výsledek nic neřeší. Chtělo to o jeden gól víc. Převládá zklamání z toho, že cesta ze skupiny už bude velice složitá," řekl trenér Vladimír Haber. "Výhoda je na straně Makedonie, mají teď relativně slabšího soupeře (Rakousko). Nás dostala do téhle situace chyba z prvního zápasu," dodal.

Češi musejí k postupu uspět s Dánskem, za určitých okolností jim může stačit bod. "Potřebovali jsme dva body, ty nemáme. Takže žádnou velkou radost mít nemůžeme. Tím bodem jsme se udrželi ve hře o postup, ale znamená to bodovat proti Dánsku. Tím jsme si na sebe ušili ten nejtěžší úkol, co se nám mohlo povést. Ale zápas začíná 0:0, my jsme už dokázali porazit Francii nebo Němce. Vzdávat se nebudeme a necháme tam vše jako dnes," uvedl brankář Petr Štochl. 

Stojanche Stoilov zakončuje přes českého házenkáře Aloise Mráze
Stojanche Stoilov zakončuje přes českého házenkáře Aloise Mráze

V brance pak ale začal úřadovat Štochl, který vyléčil zraněné koleno, a Češi sérií čtyř tref po sobě manko dotáhli. V 16. minutě srovnal podstřelem Stehlík a chvíli nato Jícha poprvé poslal svůj tým do vedení.

Nejstarší český hráč na šampionátu Štochl se rozchytal k velkému výkonu a Jícha pět minut před pauzou ze sedmičky poprvé zvýšil na rozdíl dvou gólů. Makedonci srovnali, ale český kapitán, který se v průběhu první půle objevil na pivotu, deset sekund před pauzou z brejku zařídil náskok 11:10.

Po změně stran Češi doplatili na sporné výroky rumunských sudích. Dvojice rozhodčích Stark, Stefan pískala evidentně přifilmované pády Makedonců a český celek po dvojnásobném oslabení a sérii sedmimetrových hodů z ruky neomylného kanonýra Lazarova, autora dvanácti gólů, ztrácel po deseti minutách druhé půle tři branky.

Reprezentanty místy až tendenční způsob řízení zápasu vyhecoval a třemi trefami za sebou srovnali na 17:17. Stíhající jízda jim sebrala síly a Makedonci znovu odskočili o dva góly. Českou taktovku ale pozvedl Horák, s osmi brankami nejlepší týmový střelec. Nejprve dotáhl manko a v 55. minutě se štěstím poslal mužstvo do vedení.

Soupeř odpověděl a v dramatickém závěru měl dlouho blíže k výhře. Češi ale ubránili útok a měli deset sekund na to, aby vstřelili vítěznou branku. Jícha v poslední sekundě dostal možnost rozhodnout z devítimetrového hodu, šikovně obstřelil makedonskou zeď, ale o pár centimetrů minul.

"Byli jsme lepší, ale bohužel nic z toho. Nedařilo se nám udělat poslední krok. Převládá zklamání," podotkl Miroslav Jurka.

"Dneska jsme ukázali morální sílu, bohužel to nestačilo. Musí k tomu být ještě házenkářská kvalita a ta musí být proti Dánům ještě větší, abychom mohli uspět," dodal Štochl.

Skupina A (Herning):
ČR - Makedonie 24:24 (11:10)
Sestava ČR: Štochl, Mrkva - Babák, Bečvář, Horák, Hrstka, Jícha, Jurka, Kasal, Kubeš, Mráz, Sklenák, Sobol, Stehlík, Šindelář, Vančo.Nejvíce branek: Horák 8, Jícha 6, Jurka 4 - Lazarov 12. Rozhodčí: Stark, Stefan (oba Rum.). Sedmimetrové hody: 4/2 - 8/6. Vyloučení: 4:3.

Dánsko - Rakousko 33:29 (18:12)

1. Dánsko 2 2 0 0 62:50 4
2. Rakousko 2 1 0 1 59:53 2
3. Makedonie 2 0 1 1 45:53 1
4. ČR 2 0 1 1 44:54 1

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud