Michal Koštuřík
16. června 2016 • 11:23

Zářez, křičí házenkáři. V Makedonii se vrátili do minulosti

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle nešlo vyhrát! Házenkáři dnes opouští Makedonii s křivdou v srdcích, z vyřazení v baráži (28:22 a 27:34) o MS ve Francii viní dvojici rumunských rozhodčích. „Mysleli jsme, že máme šanci. Připravili jsme plán a po pěti minutách jsme zjistili, že to nebude otevřený sport,“ líčil pro iSport.cz trenér Daniel Kubeš.



Byl zhrzený, extrémně zklamaný. Rovina od rozhodčích podle něj vypadá úplně jinak. „V minulosti se takové věci v házené stávaly. Ale popravdě jsem si myslel, že ty doby jsou za námi. Hrozně dlouho jsem se s tímto nesetkal. Byl to takový návrat do reality,“ ucedil Kubeš, bývalý vynikající hráč.   

Češi ve Skopje stříleli výrazně méně sedmiček než soupeř (3:12) a nebývalý nepoměr byl také v počtu vyloučených (1:7). „Vím, že se po zápase nemáme vyjadřovat k výkonu rozhodčích, jsme ve velkých emocích, ale... Dali jsme do toho všechno, bojovali jsme až do konce a bohužel to nestačilo. Doufám, že už se to jednou otočí a budeme vyhrávat i na Balkáně,“ shrnul nejlepší český střelec Ondřej Zdráhala.

Drsná zkušenost pro omlazený výběr, který tak nepostoupil na druhou vrcholnou akci v řadě. Přesto je trenér na mužstvo hrdý. „Jsem pyšný, jak se prezentujeme. Hráči se vydali na maximum. Víc po nich chtít nemůžeme. Po sportovní stránce jsme od loňska udělali posun. Samozřejmě, že neúčast na mistrovství světa naší házené nepomůže. Věřím ale, že nás i tahle zkušenost posune dál a příště budeme mentálně silnější,“ dodal Kubeš.

Šance na odvetu přijde záhy. Na Makedonii, kterou za poslední čtyři roky neporazili ani jednou z pěti pokusů, narazí v nadcházející kvalifikaci o EURO 2017 v Chorvatsku.

Prohlášení svazu:
„V reakci na odehrané utkání zašleme naše vyjádření k tomu, co se ve středu na hřišti ve Skopje odehrálo, k rukám generálního sekretáře EHF Michaela Wiederera, vedoucího pracovníka soutěžní sekce Markuse Glasera a šéfa komise rozhodčích Dragana Nachevskiho. Nebude se jednat o protest, spíš o naše vyjádření, upozornění na to, že pokud chceme dosáhnout rozvoje našeho sportu, být vzorem a inspirací mladým házenkářům a dětem, takové věci, jako se odehrály ze strany rozhodčích včera v Makedonii, se nesmí stávat! Nechceme, aby se to opakovalo, a proto jsme se rozhodli pro tento způsob reakce. Této věcí přikládáme skutečně velký význam, a tak bude toto vyjádření zasláno přímo prezidentem Českého svazu házené Radkem Bendlem k rukám výše zmíněných osob ve vedení Evropské házenkářské federace.“
Karel Nocar, manažer české reprezentace

 

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud