Michal Koštuřík
31. ledna 2017 • 13:15

Liga házenkářů se Slováky? Hrozí krach, může dojít k absurdní situaci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozkol v české házené! Vážný spor extraligových klubů se svazem zásadně ohrožuje chystanou česko-slovenskou ligu (ČSE). Vztahy za kulisami jsou vyhrocené, přelily se do osobní roviny. Dnes je uzávěrka přihlášek a podle zdrojů Sportu ji za českou stranu podají jen Zubří s Duklou. „Mohlo by to celé zkrachovat,“ obává se sportovní manažer pražského klubu Daniel Čurda.



Ještě před třemi týdny byl frýdecko-místecký předseda Lubomír Kafk a na straně menšiny, na schůzce klubů se přidal k Dukle a Zubří. Brzy poté přešel na druhý břeh, k devíti protestantům proti projektu společné soutěže se Slováky.

Důvod? Podmínky přihlášky, kterou označil za „ultimativní a nemorální“. „Reglement soutěže, rozpis soutěže a disciplinární řád, které se máme tímto aktem zavázat plnit a dodržovat, dosud nebyly předloženy,“ vysvětlil Kafka.

Situace v mužské házené je kritická. Kluby přestaly většinově podporovat obnovení česko-slovenské ligy (ČSE), nehodlají se jí za stávajících podmínek zúčastnit. Nevědí prý, co mohou čekat. Doteď není ani jasné, kolik účastníků dodá česká strana. Dvanáct? Deset? Nebo jen šest?

postoj klubů
PROTI
Plzeň
Lovosice
Karviná
Brno
Frýdek-Místek
Jičín
Hranice
Nové Veselí
Kopřivnice
Litovel

PRO
Zubří

PRO s výhradami
Dukla Praha
Pozn. Jde o zjištění deníku Sport. Kluby ještě mohou během dneška změnit rozhodnutí a přihlášku do soutěže podat (či nepodat).

Oficiálně domluvená varianta 10+6 (šest slovenských celků) je vzhledem k „zájmu“ nyní vyloučená, takže se údajně uvažuje i o rovnosti (6+6). I to je však momentálně sci-fi.

„Počet účastníků není dogma. Soutěž má jednoznačný smysl i pro menší počet klubů, které chtějí hrát,“ sdělil prezident ČSH Radek Bendl. „Pokud opravdu nastane situace, že se přihlásí málo českých týmů, vydá k tomu stanovisko výkonný výbor. Ten zasedá ve čtvrtek,“ dodal včera.

Ví se zkrátka příliš málo na to, že se má soutěž rozjet už v září. Není známý systém, jméno generálního partnera, požadavky na kluby…Pouze Zubří, momentálně vedoucí tým tabulky, žádné námitky nevzneslo. Poslední schůzky se ani nezúčastnilo, jeho zástupci to považovali za zbytečné.

„Je tu blokace mezi určitými lidmi, hodně se to vyhrotilo. Nevím, jestli je vůbec možné to vzít zpátky,“ popsal aktuální stav Daniel Čurda, manažer Dukly. „Situace je tragická a ohrožuje celou házenou,“ dodal.

Pražané přihlášku dnes podají, na tom se v pondělí usnesli. Ligu od začátku podporují, vidí v ní sportovní smysl. Nicméně také oni mají velké výhrady k „fungování“ svazu a budou chtít znát řešení problémů.

„Nejsme spokojeni s informacemi, které máme. Komunikace je špatná. Naší podmínkou je účast minimálně šesti českých týmů,“ uvedl Čurda s tím, že na některé věci už je pozdě. Třeba na jednání s možnými sponzory. „Neumím si představit, že teď oslovím firmu, aby nás od podzimu podporovala. Ekonomické plány se dělají mnohem dřív. Bohužel jsem neměl nic v ruce,“ povzdechl si.

Kdo neprojeví o vstup do ČSE zájem, bude podle sdělení Bendla přeřazen do druhé ligy. Takže může dojít k naprosto absurdní situaci, že ligu se Slováky budou hrát Zubří s Duklou a zbytek půjde o patro níž.

Nejvyšší představitel české házené se výpadům klubů brání. „Od listopadu je připravena smlouva o spolupráci se slovenským svazem. V pokročilé fázi jsou jednání s významným nadnárodním partnerem, ale také s národními dopravci o výhodnějších cenách pro účastníky,“ reagoval Bendl na ostrou kritiku.

Rok od své inaugurace je šestačtyřicetiletý muž, dříve svazový sekretář, pod palbou. „ČSE je daleko atraktivnější produkt i pro média, v mužských kolektivních sportech bychom se stali jediným sportem s nadnárodní soutěží. Pro rozjezd společné ligy, na které jsme se loni a jaře na základě návrhu extraligových klubů shodli, děláme nadále maximum,“ tvrdil.

Kluby si to nemyslí.

PLUSY A MINUSY SPOLEČNÉ LIGY

+ sportovní hledisko

Výzvou je movitý Prešov

Hodnotné zápasy s movitým Tatranem Prešov, účastníkem Ligy mistrů. Trénuje ho Čech Rastislav Trtík, na křídlech válí reprezentanti Tomáš Číp s Jakubem Hrstkou. „Je úplně někde jinde, výrazně nad našimi kluby,“ potvrdil manažer Dukly Daniel Čurda.

Podle něj se tuzemské špičce dneska vyrovnají také Topolčany a Šaľa. Konfrontace se Slováky by přinesla i nespornou prestiž. „Je tam nacionalismus. V Česku hrajeme pořád se stejnými soupeři, klukům už nemáme moc co nabídnout. Teď bychom poznali nové týmy, jiné herní styly,“ dodal manažer.

– ekonomické hledisko

Vzrostou kilometry i náklady

Zdražilo by cestování, ubytování, stravování pro hráče a realizační týmy. Například do Prešova je to z Lovosic 700 kilometrů! Výlet na dva až tři dny. Z Prahy čeká podobná štreka.

„Určitě bychom nechtěli jezdit autobusem na Slovensko šest hodin na otočku. Brali bychom to jako evropské poháry. Přijet, vyspat se, udělat rozcvičku a odehrát zápas,“ nastínil manažer Čurda s tím, že by pražský klub od nové sezony nejspíš navýšil i počet profesionálů v kádru. Nyní má zhruba čtyři.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud