13. dubna 2022 • 22:09

Házenkáři zachránili boj o MS, se Severní Makedonií vydřeli remízu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští házenkáři v úvodním utkání play off kvalifikace o mistrovství světa doma remizovali se Severní Makedonií 24:24. Svěřenci španělského trenéra Xaviera Sabatého, který si odbyl soutěžní premiéru u národního týmu, prohrávali ve Zlíně v druhém poločase až o sedm branek, díky povedené koncovce ale vyrovnali. Venkovní odveta je na programu v neděli.



Národní celek usiluje o první účast na světovém šampionátu od roku 2015, kdy v Kataru obsadil 17. místo. V odvetě se reprezentanti pokusí Makedoncům oplatit vyřazení v play off před šesti lety.

V lednu český tým těsně nepostoupil ze základní skupiny na mistrovství Evropy a po šampionátu skončil trenér Rastislav Trtík, jemuž vypršela smlouva. Nahradil ho Sabaté, pod jehož vedením reprezentace před dnešním duelem odehrála jen dva přípravné zápasy se Srbskem s bilancí porážky a vítězství.

Český tým vstupoval do utkání proti Makedoncům tentokrát v roli velkého favorita, ale v zaplněné zlínské hale se dlouho trápil. Sabatého svěřenci byli od začátku viditelně nervózní, za 10 minut jen jednou skórovali a rychle prohrávali 1:5.

Makedonci v útoku mnohem lépe kombinovali, dařilo se především Taleskému, který se za úvodní dějství trefil hned pětkrát. V české brance se postupně rozchytal Mrkva, jeho protějšek Mitrevski však mezi tyčemi zářil ještě víc a v první půli si připsal osm zákroků.

Domácí celek se mohl do přestávky několikrát dotáhnout na rozdíl jedné branky, ale pokaždé pokazil ofenzivní akci a Makedonci šli v pauze do kabin s náskokem 13:10. Pomohl jim k tomu i jednačtyřicetiletý veterán Lazarov, který z pozice kouče v průběhu prvního poločasu naskočil na palubovku.

Úvod druhého dějství zastihl Čechy v hlubokém útlumu. Makedonci, kteří na lednovém Euru obsadili až 22. místo, vstřelili první čtyři branky po změně stran a odskočili do vedení 17:10. Český tým působil nervózně a nedařilo se mu navázat na povedené výkony z mistrovství Evropy, kde potrápil pozdější finalisty Švédsko a Španělsko.

Domácí celek se snažil ztrátu stahovat, ale dlouho ho srážely neproměněné šance. Ve hře ho držel brankář Mrkva, jenž v utkání hned třikrát zlikvidoval sedmimetrový hod, z toho dvakrát hvězdnému Lazarovovi. Ještě v 52. minutě měli Makedonci pohodlný pětigólový náskok, v závěrečných minutách jim ale došly síly.

V poslední pětiminutovce hosté proti zlepšené české obraně už nedokázali skórovat a o náskok nakonec přišli. Domácí tým se trefil čtyřikrát za sebou, remízu před nedělní odvetou v bouřlivém prostředí ve Skopje mu necelých 10 sekund před koncem zajistil odvážným průnikem Kašpárek.

ČR - Severní Makedonie 24:24 (10:13)
Sestava a branky ČR:
Mrkva, Mizera - Hrstka 5/2, Piroch 2, Choleva 2, Kašpárek 3, Babák 3, Číp, Vančo, Havran, Klíma 5, V. Patzel, Užek 1, Zeman 2, Režnický 1, Franc.
Nejvíce branek Makedonie: Taleski 5, Lazarov a Georgievski oba 4. Rozhodčí: Erdogan, Özdeniz (oba Tur.). Sedmimetrové hody: 2/2 - 4/1. Vyloučení: 4:5.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud