15. listopadu 2016 • 14:38

Nejmenší kamion i voják v akci. Tým Big Shock Racing se chystá na Dakar

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Doba lesknoucích se vánočních ozdobiček, zabalených dárků a pohody je pro fanoušky motorismu často důvodem myslet na vůni benzínu. Blíží se totiž Rallye Dakar. Letošní závod odstartuje 2. ledna a pečlivě se na něj připravují také závodníci týmu Big Shock Racing Martin Macík a Lukáš Kvapil. První jmenovaný bude tradičně řídit kamion, ten druhý se náročné soutěže bude účastnit úplně poprvé a kilometry bude polykat ze sedla motocyklu.



Macíka čeká v Jižní Americe už pátý Dakar, z toho potřetí usedne přímo za volant. V Praze v pondělí představil nový vzhled svého stroje, černožlutý kamion Liaz s číslem 518 má oproti poslednímu ročníku mnoho nových atributů.

„Designových změn je skutečně plno. Kabina se posunula dozadu, změnil se podvozek a auto je také o 170 milimetrů kratší a 150 milimetrů nižší. Je to vlastně nejmenší kamion v poli. A díky změně těžiště s ním teď můžu jet jako s bugynou," chválil si sedmadvacetiletý závodník.

Macík se na závod chystá poprvé pod hlavičkou nového týmu Big Shock Racing a cíle má jasné. I když se v porovnání s ostatními závodníky ve startovním poli ještě nepovažuje za tak zkušeného jezdce, chce se zlepšit.

Na Dakaru 2016 dojel devatenáctý, teď by s chutí deset pozic umazal. „Jsou to silná slova, ale rád bych se držel mezi TOP 10," vykládal s vážnou tváří žurnalistům a poodkryl ambice na umístění s kamionem, který má název "Franta".

Macíkův kolega Kvapil bude jihoamerické nástrahy vstřebávat úplně poprvé, ale na ostré podmínky je zvyklý. Šestatřicetiletý Kvapil je totiž voják z povolání, který před lety sloužil na bojových misích v Iráku či Afghánistánu. Jen tak něco ho tedy rozhodně nezaskočí.

Jeho hlavním cílem bude Dakar především dojet, ambice tajil. Dokud se do rozhovoru během tiskové konference nevložil Macík. „Sedí tady plná místnost novinářů, takže ty zajímají všechny tyhle tajnosti," řekl a zatlačil kolegu do kouta.

„Dobře, líbilo by se mi být do 50. místa," řekl Kvapil, který je stále ve výkonu služby a na Dakar si musel brát dovolenou.

A na tuhle "dovolenou" se určitě těší i z jiného důvodu. Už v průběhu roku si posteskl, že lepší stroj by znamenal vyšší šance. To se mu splnilo, k dispozici bude mít úplně novou motorku Yamaha 450 WR. „Je rychlejší a lehčí, spíš podobná enduru a navíc je stavěná přímo mně na míru," vykládal.

Dakar 2017 startuje v Paraguayi 2. ledna a končí 14. ledna v argentinském Buenos Aires.

VŠE O RALLYE DAKAR 2017 ČTĚTE ZDE >>
RALLYE DAKAR 2017 NA WEBU AUTO.CZ >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud