5. ledna 2020 • 23:22

Motorkáři Engel s Michkem byli v úvodní etapě Dakaru nejlepšími Čechy

Autor: kar
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nová etapa Dakarské rallye byla definitivně zahájena. Výborně do závodu v Saúdské Arábii vstoupil motocyklista Milan Engel z týmu Orion - Moto Racing Group, který obsadil 27. místo. Jeho týmový kolega Martin Michek byl třicátý. Čtyřkolkář Tomáš Kubiena do cíle dojel na třetím místě, po penalizaci však klesl na šestou příčku.



Organizátoři Dakarské rallye připravili účastníkům náročné podmínky hned od úvodu. „Bylo to na první etapu dost dlouhé. Určitě nešlo o klasický prolog tak jak ho známe z předešlých let. Nikdo nebyl moc rozehřátý a ranní 200 kilometrů dlouhý přejezd tomu taky nepřidal. Musel jsem si zvyknout na navigaci i techniku, nicméně jsem se do tempa dostal snad docela rychle. Dvakrát jsem se musel vracet pro waypoint, ale vše mám. Rychlost jsem žádnou nepřekročil. Jsem rád, že jsem to vše posbíral, protože na rozjezd to bylo vážně těžké. Další dny už budou lepší,“ prohlásil Milan Engel.

Nejlepší český závodník loňského ročníku připomněl, že si také ještě musí osahat svoji novou KTM 450 RR. Týmový kolega z Orion - Moto Racing Group, Martin Michek, je sice v rallyovém světě nováčkem, jinak se ale jedná o ostříleného matadora s několika českými tituly v motocrossu a zároveň nejlepšího českého motocrossaře posledních let.

„První etapa je za mnou. Premiérová na Dakaru. S výsledkem jsem spokojený a také s tím, že jsem vůbec dojel. Díky vysokému startovnímu číslu jsem do první etapy startoval dost vzadu, takže nebylo nic jednoduchého se prokousávat dopředu. Šíleně se prášilo a nebylo to snadné," vysvětloval závodník.

"Snažil jsem se do toho dát maximum co umím, posunuli jsme se startovním polem výš a na zítra budu mít mnohem lepší trasu, viditelnost, méně prachu od ostatních jezdců a budu moct jet v lepším tempu. Ráno jsme vstávali poměrně brzy a hned nám naložili dlouhý přejezd, ale jsem opravdu spokojený, motorka mi funguje a těším se na další etapu.“

Třetí jezdec Orion - Moto Racing Group čtyřkolkář Tomáš Kubiena se bude letos snažit protrhnout smůlu třech nedokončených Dakarů v řadě. Pokaždé vypadl na technickou závadu, což mělo za příčinu výměnu závodního náčiní, tedy KTM za Yamahu Raptor, kterou loni otestoval pouze při testování v Tunisu. Do první etapy vlétl Kubiena opatrně, postupně se však ze sedmého místa prokousal až na třetí. Na vítěze etapy, Ignacia Casalleho, ztratil pouze necelých 7 minut.

„Bylo to docela náročné a zrádné. Nečekal jsem tolik kamenitých pist a trialových sekcí. Budu muset přezout jiná kola, protože jsem udělal gumu a tak dvě třetiny jel na prázdné pneumatice, což bylo poměrně náročné a tahalo mě to ke straně. Musíme se připravit na trochu jiné podmínky, než jsme čekali, ale zvládneme to,“ dodal po penalizaci šestý muž pořadí.

Témata:  motorismus, dakar, Orion
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud