22. září 2011 • 05:55

Film o legendárním Sennovi je hit. Snímek aspiruje na Oscara

Autor: Sport
Vstoupit do diskuse
1

VIDEO - Filmový skvost, jenž dokáže zaujmout i lidi neholdující formuli 1. Dokument o Ayrtonu Sennovi je citlivým výletem do duše legendárního závodníka. Nabízí doposud neviděné pohledy do zákulisí F1. Co četl věřící pilot v Bibli před svým osudným závodem v Imole, jak se choval během schůzek s pořadateli závodů?



Vynikal díky své odvaze, v rychlosti nacházel propojení s bohem a k předjížděcímu manévru dokázal využít každý metr. Kněz rychlosti – tak lze pojmenovat legendárního Ayrtona Sennu.

I Hollywood chtěl natočit jeho příběh. Hlavní roli si přál hrát Antonio Banderas a režie se chtěli chopit Oliver Stone nebo Ridley Scott. Svolení k realizaci od rodiny brazilského pilota ale nedostali. Proč? Zkušení režiséři se chtěli zaměřit hlavně na poslední a osudný den trojnásobného mistra světa – 1. května 1994 na okruhu v Imole.

Před sedmi lety však dostal nápad producent James Gay-Rees a režisér Asif Kapadia. Oba dva obdrželi souhlas od rodiny Ayrtona Senny a přístup do archivu Bernie Ecclestona, promotéra F1.

„V jednu chvíli jsme měli až patnáct tisíc hodin záznamu. Museli jsme je upravit na devadesát minut, což nám trvalo čtyři roky,“ vypráví Kapadia, indický režisér žijící v Anglii.

Strukturovaný dokument Senna má svižné tempo, tón a plynulost. Z televizních záběrů žhne syrová autenticita. Žádný ukecaný dokument neustále se obracející do minulosti – Senna působí jako celovečerní film! Hlavního hrdinu máte neustále před očima.

» SennaRok výroby: 2010 – Čas: 104 minut – Režisér: Asif Kapadia – Hrají: Ayrton Senna, Alain Prost, Frank Williams, Jackie Stewart, Nigel Mandelů, Ron Denis – Úspěchy: Film získal cenu diváků na Sundance Film Festival, současné tržby jdou ve světě přes sto milionů korun. Trailer:

Film Senna získal cenu diváků na Sundance Film Festival, současné tržby jdou ve světě přes sto milionů korun. Během prvního víkendového uvedení v USA vydělal 66 tisíc dolarů (skoro 1,2 milionu korun). Podle odborníků bude Senna aspirovat na Oscara a může se stát nejúspěšnějším britským dokumentem.

Ve snímku lze vidět nejenom pohledy z monopostů osmdesátých a devadesátých let minulého století. Dokumentární dílo je především portrét Senny. A to nejenom jako jezdce, který udivoval nekompromisním stylem jízdy a dováděl vůz až za hranici jeho technických možností, ale také jako silně věřícího člověka. Není to životopisný film házející přesné statistiky, ale emoční pocta podtrhující genialitu Senny.

Diváci jsou přizváni do garáží stáje McLaren, kam Senna přestoupil k Alainu Prostovi, čtyřnásobnému šampionovi F1. Byl to střet dvou závodnických filosofií – Francouz, který rozuměl zdejší politice s profesorským stylem jízdy (závodil, jen když musel) proti Brazilci, jež miloval rychlost a pravdu. Dodnes je toto spojení synonymem napjatých vztahům dvou jezdců z jedné stáje. Památné zápolení mezi nimi v japonské Suzuce je sestříhané jako akční film. „Ayrton má problém. Myslí si, že když věří v boha, nemůže se mu nic stát,“ říká Prost.

Dokument jeho slova nepotvrzují. Na schůzkách jezdců před závodem, které můžete díky tomuto filmu exkluzivně vidět, Senna bojoval o větší bezpečnost na okruzích. Film sleduje jeho čistý smutek, když brazilskému pilotovi sebrala FIA včele s Francouzem J. M. Balestrem titul z roku 1989 a zároveň také výbuch radosti. Ta přišla po heorickém vítězství v domácí GP Brazílie, kde Senna musel odjet závěrečná kola se zaseknutým šestým rychlostním stupněm.

Jeho poslední závod v San Marinu, kde tragicky zahynul, je podaný citlivě. Dlouhé záběry na Sennovu tvář dávají tušit velkou nervozitu před startem. „Už na začátku sezony Ayrton tvrdil, že se něco špatného stane,“ tvrdí režisér Kapadia.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud