7. října 2013 • 13:02

Bacha, hasiči! Vettela zaskočili požárníci hrající si na safety car

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Korejská Grand Prix formule 1 prodělává, její místo v kalendáři mistrovství světa je ohrožené. Po neděli je navíc námětem nevítaných vtípků. Historka o tom, jak na trať překotně vyjeli hasiči, mířící k hořícímu vozu Marka Webbera, a vynořili se na rovince přímo před vedoucím Sebastianem Vettelem, už obletěla svět.



Hasiči vyrazili na okruh bez bázně a hany během 37. kola nedělního závodu na pomoc Marku Webberovi, který z hořícího Red Bullu rezignovaně vylezl ven. Při tom na rovince suplovali roli zpomalovacího safety caru.

„Vypadalo to jako BMW. Možná to byl Hyundai nebo Kia SUV. Chcete i poznávací značku?“ přetahoval se vítěz Sebastian Vettel s novináři o otázku, když byl na bizardní moment tázán. „Viděl jsem, že to není safety car. Viděl jsem, že ještě jedno jiné auto je na trati,“ krčil rameny.

Blikající a pomalu jedoucí hasiči zaskočili jezdce i samotný safety car, který se zcela netradičně zařadil až na konec startovního pole. Dosáhli však svého a Vettel zpomalil, načež to stejné udělali i jezdci za ním. Nebezpečí, že někdo vjede buď do plamenů, nebo se v kouři a ve vysokých rychlostech nastálý zmatek ještě zvýší, se podařilo zažehnat.

Podle mnohých to ale byl riskantní a hodně nebezpečný manévr, který taky mohl skončit daleko větším průšvihem než bylo hoření Webberova vozu.

„Naštěstí se to stalo v úseku, kde byla trať přehledná a bylo hodně času reagovat. Sebastian měl před sebou dlouhou rovinku a viděl, co se před ním děje. Za jiných okolností to mohlo být mnohem dramatičtější,“ řekl Christian Horner, šéf Red Bullu.

VIDEO: Webber hořel, místo Safety caru jeli hasiči

Šéfové FIA přiznali, že vydali příkaz pro hasiče k cestě k Webberovi, ale mysleli si, že vystartuje posádka nedaleko požáru. Místo toho šéf závodu Charlie Whiting vyslal hasiče z cílové rovinky. Nehledě na to, že Vettel se k nim řítil rychlostí více než 240 km/h, pokusil se Whiting zpomalit celé startovní pole tak, aby kolem hořícího vraku projelo v pořádku a bezpečně. Obával se, že safety car to nestihne udělat včas.

Komentátoři hasiče ihned překřtili na „safety truck“ a rozebírali, jak k takové dezorientaci a chaosu vůbec může dojít. Je jasné, že už tak neoblíbené Grand Prix to dvakrát nepomůže. K bezprostřední sankci ze strany FIA ale pravděpodobně nedojde, protože v době vyjetí hasičů už maršálové mávali bílými vlajkami na znamení jezdcům, že se jiné vozidlo pohybuje po trati.

„Za svoji kariéru jsem viděl různé věci. Jeřáby jedoucí napříč tratí, zmatek při odklízení formulí. Bylo toho dost,“ pravil bývalý jezdec Martin Brundle. „Se současnou technikou a systémy týmových rádií mohou být jezdci informováni o čemkoliv a kdykoliv. Rozhodně nechcete, aby někdo vjel pod kola někomu, kdo jede dvě stě čtyřicet kilometrů v hodině,“ otřepal se.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud