Ivo Pospíšil
8. září 2014 • 11:20

Domluvená fraška v F1? Rosbergův úhybný manévr vzbudil údiv

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nezvládl tlak, nebo se jen revanšoval svému týmovému kolegovi, kterému minule zkazil závod? GP Itálie včera vyhrál Lewis Hamilton, který využil opakovaného zaváhání Nika Rosberga, jenž vyjel dvakrát mimo trať. „Moje chyba,“ kál se německý pilot, přesto on i jeho šéfové museli čelit otázkám o předem domluvené frašce. Náskok Rosberga v čele šampionátu se snížil na 22 bodů.



Nico Rosberg se jen pral s volantem mezi bariérami, Lewis Hamilton se kolem něj prohnal a šéf Toto Wolff se u monitorů jen lehce pousmál. Jelo se právě devětadvacáté kolo GP Itálie, když došlo ke klíčovému momentu celého závodu.

„Nebýt té chyby, vyhrál bych,“ litoval jen Nico Rosberg a jeho kolegové z týmu ho utěšovali, že i tohle se občas stane. Opravdu? Rosbergovi se to stalo hned dvakrát.

Poprvé, když mohl po skvělém startu (na rozdíl od Hamiltona) zvýšit svůj náskok, a podruhé, když ho chtěl právě před ním uhájit. Pikantně hned čtrnáct dní poté, co po kolizi v Belgii prořízl kolegovi pneumatiku a připravil ho o dobrý výsledek, nyní sám v rozhodujících momentech chyboval.

Schválně, nebo byl tak strašně vynervovaný?

VIDEO | Podívejte se na manévr, po kterém šel Hamilton před Rosberga

„Tohle nebyl žádný dar, to byla chyba pod tlakem. Hamilton tak tlačil na Rosberga, že ho donutil k zaváhání. Velmi systematicky ho dostával pod tlak už od chvíle, kdy se propracoval zpět na druhé místo,“ mínil bývalý pilot David Coulthard, a když to slyšel šéf Mercedesu Toto Wolff, rozohnil se:

„To jako myslíte, že to snad udělal naschvál? Ne, to si nemyslím.“ Jenže těmhle spekulacím nepomohl příliš ani jeho tým. Sotva se totiž Rosberg propadl na druhé místo, hned dostal do vysílačky zprávu o tom, aby do konce závodu šetřil pneumatiky.

Navíc reportér BBC James Allen si zapsal. „Když Hamilton předjel Rosberga, vypadalo to, že se šéf Toto Wolff lehce usmál. Zajímalo by mě, proč asi...”

„Ukázalo se, že Nico je pod masivním tlakem Lewise,“ vysvětlil Wolff . „Lewis si ovšem zasloužil vyhrát. Jeho rychlost byla parádní a to je ten hlavní důvod, proč se mu to povedlo,“ uvedl.

Situace, která vyvolala ve formuli 1 diskuze. Nico Rosberg nevybral nepříliš obtížnou zatáčku a pustil před sebe Lewise Hamiltona.Foto Profimedia.cz

Že je Rosberg od posledního závodu v Belgii pod větším tlakem než kdy jindy, bylo skutečně znát na každém jeho kroku. Už v patnáctém kole poprosil mechaniky, aby ho přestali informovat o jeho náskoku na Hamiltona, a i když nakonec přebíral trofej za druhé místo, diváci na něj stále pískali.

„Samozřejmě se Nika zeptáme, co se mu stalo, ale je evidentní, že ho Lewis dostal pod velký tlak. Oba jezdí závod co závod velmi těsně a tentokrát se radoval Lewis,“ říkal člen představenstva Niki Lauda a Rosberg jen smířlivě krčil rameny.

„Je to škoda, že jsem to nedotáhl. Lewis se mi zkrátka rychle přibližoval, takže jsem musel přidat a prostě udělal chybu,“ hájil se. „Monza je jedna z nejtěžších tratí na brzdění kvůli vysoké rychlosti a jinému přítlaku. To není výmluva, ale fakt. Je to blbé, že se mi to nepovedlo v jednom závodě hned dvakrát. Nejradši bych si nakopal,“ zlobil se.

A i když je šest závodů před koncem pořád v lepší roli, šampionát vede o dvaadvacet bodů, přesto experti míní, že Hamilton teď dostal pořádný impulz k možnému obratu. „Psychická síla je jednoznačně na straně Lewise. To, jak se teď, navzdory dvěma chybám Rosberga, dokázal po nepovedeném startu vrátit do závodu, bylo neuvěřitelné,“ vzkázal David Coulthard.

Jestli tedy Hamilton nakonec získá letos titul, bude tenhle závod pro něj soukromým bodem obratu.

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud