3. prosince 2014 • 19:30

FIA uzavřela Bianchiho nehodu: Mohla za ni i vysoká rychlost

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Těžká havárie Julese Bianchiho ve Velké ceně Japonska formule 1 byla způsobena nešťastnou souhrou několika okolností, ke kterým přispěla i příliš vysoká rychlost francouzského pilota. Vyplývá to ze závěrů vyšetřování zvláštní komise FIA, která dnes obsáhlou zprávu představila na kongresu v katarském Dauhá.



Pětadvacetiletý jezdec stáje Marussia podle expertů za rychle se zhoršujících podmínek na okruhu v Suzuce dostatečně nezareagoval na vyvěšení dvojitých žlutých vlajek, v kritickém místě byl navíc povrch více mokrý než na zbytku trati. Bianchi proto ztratil kontrolu nad vozem a vletěl do jeřábu, který odstraňoval jiný havarovaný monopost.

Zhruba dvě vteřiny před nárazem navíc Bianchi podle analýzy dat zároveň šlápl na brzdy a aktivoval škrtící ventil, který by měl vypnout motor a zastavit přívod paliva. Oba systémy společně ale nefungovaly, jak by měly, a monopost nezpomalil tak, jak by mohl.

Komise navrhla několik opatření ke zlepšení bezpečnosti. Při vyvěšení dvojitých žlutých vlajek bude pro každou část okruhu stanovena nejvyšší povolená rychlost. Mezi startem závodu a setměním navíc napříště bude muset být minimálně čtyřhodinová doba, výjimku budou mít noční závody. Piloti zároveň budou muset absolvovat školení o správných bezpečnostních postupech.

Bianchi při nehodě utrpěl vážné zranění mozku s poškozením nervových vláken. Sedm týdnů po havárii byl z nemocnice v Jokkaiči přepraven zpět do Francie. Přestože už není udržován v umělém spánku, zůstává v bezvědomí a jeho stav je nadále kritický, ale stabilizovaný.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud