23. listopadu 2016 • 15:30

Další úlet, nebo cesta? Rozdělme závod F1 na dva malé, volá Ecclestone

Autor: Jakub Pláteník
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lidé těžko dokáží déle udržet pozornost a šéf mistrovství světa formule 1 Bernie Ecclestone má jasno. Systém se musí změnit. V rozhovoru pro britský Sunday Times navrhuje, aby se dlouhé (a nudné) velké ceny rozdělily na dva čtyřicetiminutové podniky plné soubojů o každý bod. V posledních letech se jedná už o několikátou „vychytávku“ 86letého Angličana.



Nestárnoucí inovátor Ecclestone chce další změny a tentokrát ne ledajaké. „Lidé se dnes dokáží soustředit mnohem kratší dobu než dříve a tak sporty přemýšlí o zkracování,“ naráží na kriket a ragby, kde k podobným krokům již přistoupili.

Do karet hrají Ecclestonovi výsledky sledovanosti GP v Brazílii. Na okruhu Interlagos hustě pršelo a kvůli množství nehod byly vyvěšeny červené vlajky. Tím pádem závod započal v podstatě nanovo. U obrazovek v tu chvíli sedělo mnohem více diváků než obvykle. Mimo prezentace zlepšováků se nebojí ani kritiky. Knihu pravidel s úsměvem nazývá manuálem: Jak nezávodit. Zároveň nemá problém popíchnout vedení, že na zásadní změny „nemá koule“.

Z víkendového programu by právě navrhované změny pocítila jen neděle. Kvalifikace by zůstaly při starém. Avšak z nedělního dlouhého závodu by se staly dvě akční honičky po čtyřiceti minutách. Mezi nimi by do boxů mohla média pro první reakce. Podruhé by se na trať vyrazilo ve stejném pořadí, jak skončil „první poločas“. Brit navíc slibuje větší napětí ve druhé polovině, protože se na start postaví lehčí a tím pádem rychlejší vozy.

„Kouzlem F1 bylo vždy taktizování. Výběr správných pneumatik a skvěle zvládnuté pit stopy rozhodovaly velké ceny. Vše zmizelo. Zároveň koncentrace jezdců byla nutná po celých 90 až 110 minut závodu. Pokud by si novoty Bernie prosadil, staly by se ze seriálu akorát DTM sprinty ve formulích,“ hodnotí návrh bývalý komentátor formule 1 Jiří Nikodým.

Bernie Ecclestone má za sebou těžké období
Bernie Ecclestone má za sebou těžké období

Od Ecclestona je to během posledních let další z pokusů, jak zatraktivnit závody formule 1. V roce 2009 přišel se systémem zlatých medailí, kdy by jezdec s nejvyšším počtem vítezství vyhrál celý ročník. Ve stejné sezoně chtěl během probíhajícího závodu kropit trať a před dvěma lety mělo přijít konečné rozuzlení seriálu zdvojnásobením bodů. Ani jeden z těchto nápadů neuspěl.

I mezi jezdci je jméno šéfa často skloňováno. Loni v Monaku Ecclestone označil Vettela s Rosbergem za málo zajímavé jezdce a naopak pochválil Hamiltona za skvělou prezentaci. Britův týmový parťák Rosberg odpověděl kontrem: „Rozumím tomu, pan Ecclestone vlastní vysílací práva. Chce mít ze závodů show, ale nebudu kvůli tomu ze sebe dělat někoho, kdo nejsem. Jsem Nico a ne Lewis!“

Ecclestone dokáže prostě popudit kohokoliv... Jak dopadne se svým novým nápadem?

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud