10. ledna 2018 • 16:09

Novinky z formule 1: Kvjat bude působit ve Ferrari, Kodaň chce pořádat VC

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ruský pilot formule 1 Daniil Kvjat bude v této sezoně pracovat pro Ferrari. Italská stáj jej angažovala jako takzvaného vývojového jezdce a Kvjat pro ni bude zejména testovat na simulátorech.



Třiadvacetiletý Kvjat v průběhu minulého ročníku mistrovství světa přišel kvůli nevyrovnaným výkonům o soutěžní kokpit v týmu Toro Rosso, kam byl přeřazen během předloňské sezony z Red Bullu.

V roce 2016 ve dvou závodech za sebou (v Číně a Rusku) způsobil kolizi s hvězdou Ferrari a nynějším kolegou v týmu Sebastianem Vettelem a po incidentu v Rusku jej Red Bull vyměnil za Nizozemce Maxe Verstappena ze sesterského Tora Rosso.

O Kvjatovi se spekulovalo i jako o možném nástupci Felipeho Massy ve Williamsu, za favorita na poslední neobsazený kokpit pro tento rok je ale v současnosti považován jiný Rus Sergej Sirotkin.

Kodaň chce pořádat velkou cenu

Kalendář mistrovství světa by mohl v budoucnu rozšířit závod v Kodani. Zástupci dánského hlavního města dnes představili projekt Velké ceny s rozpočtem 300 až 500 milionů dánských korun šéfovi seriálu Chaseovi Careymu.

Organizátoři, které zastupuje bývalý ministr pro vědu, technologii a rozvoj Helge Sander a spoluzakladatel Saxo Bank Lars Seier Christensen, by rádi vstoupili do šampionátu do roku 2020. Rozpočet závodu by neměl přesáhnout půl milionu dánských korun a příjmy jsou odhadovány na jednu až dvě miliardy dánských korun.

"Je skvělé, že máme možnost bavit se o případném závodu v Dánsku. Myslím, že Kodaň je přesně ta lokalita, která by přinesla skvělé kulisy," uvedl Carey, zástupce nového promotéra formule 1, společnosti Liberty Media, která by šampionát ráda rozšířila, především pak do Spojených států a Asie.

"Nevidí nás jen jako Kodaň, ale jako celý skandinávský trh," přidal Christensen s dodatkem, že nejdůležitější bude získat svolení od města. Okruh kolem historického centra by měl měřit 4,6 kilometru a na tribuny by se mělo vejít 107 tisíc fanoušků.

Skandinávie v minulosti hostila Velkou cenu Švédska na okruhu Anderstorp nedaleko Jönköpingu a naposledy se jela v roce 1978. V minulé sezoně se ve formuli 1 představili čtyři skandinávští jezdci - Finové Kimi Räikkönen s Valtterim Bottasem, Švéd Marcus Ericsson a Dán Kevin Magnussen.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud