7. června 2018 • 14:58

Hamilton bude v Kanadě útočit na Schumacherův rekord. Alonsa čeká jubilejní závod

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šampionát formule 1 bude o víkendu pokračovat Velkou cenu Kanady. Ústřední postavou bude úřadující mistr světa a vedoucí pilot průběžného pořadí Lewis Hamilton z Mercedesu, který může sedmým triumfem na okruhu v Montrealu vyrovnat tamní rekord slavného Michaela Schumachera.



Hamilton před dvěma týdny v Monaku skončil třetí a jeho náskok na prvním místě šampionátu před druhým Sebastianem Vettelem z Ferrari se snížil na 14 bodů. Na okruhu Gillese Villeneuvea ale bude britský pilot jasným favoritem, protože tam vyhrál poslední tři závody a navíc přidal triumfy v letech 2012, 2010 a 2007. Před jedenácti lety navíc šlo o Hamiltonův první triumf ve formuli 1.

"Stál jsem na stupních vítězů, díval se dolů na tátu a nikdy jsem ho neviděl mít tak obrovský úsměv," řekl Hamilton. "Byl jsem na sebe ohromně pyšný," přidal čtyřnásobný mistr světa.

Před dvěma týdny ovládl technický závod v ulicích Monaka Daniel Ricciardo z Red Bullu, australský jezdec si však pro druhý triumf v sezoně dojel s poškozeným motorem. V Montrealu proto kvůli nepovolené výměně generátoru velmi pravděpodobně přijde o několik pozic na startu. O vítězství by tak i díky profilu trati, která upřednostňuje silnější vozy, měli bojovat Hamilton s Vettelem.

Oba dosud vyhráli stejně jako Ricciardo po dvou závodech, podobně vyrovnaný průběh úvodních šesti Velkých cen byl ve formuli k vidění jen v letech 1987 a 1977. "V Montrealu se skoro vždycky jezdily dramatické závody," prohlásil ředitel stáje Mercedes Toto Wolff.

"Je to okruh, kde jde předjíždět relativně snadno. Jezdí se ve velkých rychlostech, takže vozy musejí jezdit na absolutní hranici možného výkonu," dodal. Čtyřnásobný mistr světa Vettel se druhým místem v Monaku vrátil po třech závodech na stupně vítězů a v Montrealu bude usilovat o 50. vítězství v kariéře.

Jubilejní Velká cena čeká také Fernanda Alonsa z McLarenu, který nastoupí k 300. závodu. Velkou cenu Kanady zahájí páteční tréninky. V sobotu je na programu kvalifikace, která stejně jako nedělní závod odstartuje ve 20:00 SELČ.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud