26. května 2019 • 08:39

Spor o krtečka ve formuli 1! Jeho další osud na zadní části vozu je nejistý

Autor: ČTK, ivp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stal se idolem řady dětí. Byl ve vesmíru a teď pronikl i do F1. Měla to být velká věc, když tým Alfa Romeo představil před dnešní GP Monaka na zadní části vozu krtečka Zdeňka Milera coby nového parťáka. Jeho setrvání je ale nejasné. Podle správkyně Milerova dědictví Mileny Fischerové je totiž užití postavičky výsledkem aktivit společnosti Little mole na základě neplatné smlouvy.



S trochou nadsázky může jít o druhého českého zástupce, který by jel závod F1. Po Tomáši Engem se v minulých dnech zdálo, že by se dnešní slavné Grand Prix Monaka měla účastnit i populární postavička krtečka českého výtvarníka Zdeňka Milera.

Tu za svou pojal tým Alfa Romeo, za nějž jezdí třeba Antonio Giovinazzi nebo mistr světa Kimi Räikkönen. „Krteček je neohrabané zvířátko toužící po dobrodružství, které využívá svoji vynalézavost a zvědavost k prozkoumání světa. Tato jeho vynalézavost podporuje kreativitu, kterou naše sportovní odvětví potřebuje,“ avizoval třeba ředitel týmu Frédéric Vasseur.

Je však otázka, zda a případně na jak dlouho to bude platit. Na vině jsou dosud nevyřešené právní spory ohledně dědictví Milerových pozůstalých. „Jde o jednu z mnoha aktivit této společnosti (pozn. Little mole), které musí v současnosti posoudit dědicové pana Zdeňka Milera. Vzhledem k tomu, že zatím není vyjádření dědiců k dispozici, nelze v tomto směru uvést další právní osud takového užití,“ napsala totiž ČTK správkyně Milerova dědictví Milena Fischerová.

Slavná pohádková postava Krtečka se objeví ve formuli 1. Hrdina animovaných filmů a knížek pro děti se představí v královské disciplíně motorsportu
Slavná pohádková postava Krtečka se objeví ve formuli 1. Hrdina animovaných filmů a knížek pro děti se představí v královské disciplíně motorsportu

Skutečně. Zakladatelkou firmy Little Mole, který se na zadní části Alfy Romeo objevuje, je výtvarníkova vnučka Karolína Milerová, jenže smlouva, na jejímž základě poskytuje povolení k výrobě produktů s Krtečkem, je podle březnového pravomocného rozhodnutí soudu neplatná. Soudy tehdy dospěly k závěru, že obsah licenční smlouvy, kterou Milerová uzavřela se svým nemocným dědečkem v září 2011, není dostatečně určitý. Vnučka totiž v době podpisu smlouvy neznala počet a rozsah 375 licenčních kontraktů ke Krtečkovi, které byly uzavřeny dříve. Ze smlouvy není podle odvolacího senátu zřejmé, jaká práva měla Milerová nabýt.

Milerová tedy ke Krtečkovi nemá licenci ani právo udílet podlicence dalším výrobcům a nesmí celé Milerovo dílo nijak užívat. Mezi Milerovými dědici je vdova, dále dcery Barbora a Kateřina a syn Michal. Karolína Milerová žila v domácnosti svého dědečka od 14 let, kdy se přestala stýkat s matkou Barborou.

Miler vytvořil slavnou postavičku v roce 1956 a Krteček se proslavil po celém světě. Známá postavička mu podle odhadu českých vydavatelů vynesla až 200 milionů korun a i teď vydělává ročně miliony. Hrdina animovaných filmů a knížek pro děti se v minulosti podíval i do vesmíru na palubě raketoplánu. Jaká tedy bude jeho další budoucnost ve formuli 1?

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud