26. srpna 2020 • 15:40

Kalendář F1 má nakonec 17 závodů. Překoná Hamilton Schumacherův rekord?

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nový ročník Formule 1 odstartoval během prvního červencového víkendu v Rakousku s téměř půlročním zpoždění. Epidemie nového koronaviru pronikla i do světa F1, kvůli nákaze člena týmu McLaren byla nejprve zrušena úvodní Velká cena Austrálie v Melbourne, později byly odloženy či zrušeny i další závody. Nyní se i svět F1 vrací do normálu.



Formule 1 pod vlivem koronaviru

Potom co byla nejprve zrušena Velká cena Austrálie, která se měla v Melbourne konat od 13. do 15. března, došlo následně ke zrušení či odložení i dalších Grand Prix.

Úvodní závod nové sezony mistrovství světa byl zrušen poté, co byl u jednoho z členů stáje McLaren objeven koronavirus. V ohrožení navíc zůstává i zbytek sezony.

„Víme, že pro tisíce fanoušků, kteří se na závod chystali, je to zklamání, ale všichni jsme se shodli, že na prvním místě je bezpečí členů formule 1 a všech okolo. Důležité je i to, aby se závodilo za férových podmínek pro všechny,“ uvedlo vedení šampionátu na oficiálním webu.

Na rakouském Red Bull Ringu se tak jely hned dva závody za sebou - 5. a 12. července.

Kalendář F1 pro ročník 2020:

VC Austrálie (13.-15. března) - ZRUŠENO
VC Vietnamu (3.-5. dubna) - ZRUŠENO
VC Číny (17.-19. dubna) - ZRUŠENO
VC Nizozemska (1.-3. května) - ZRUŠENO
VC Monaka (21.-24. května) - ZRUŠENO
VC Ázerbajdžánu (5.-7. června) - ZRUŠENO
VC Kanady (12.-14. června) - ZRUŠENO
VC Francie (26.-28. června) - ZRUŠENO
VC Rakouska (3.-5. července)
VC Štýrska (10.-12. července)
VC Maďarska (17.-19. července)
VC Velké Británie (31. července-2.srpna)
Výroční VC 70 let FC (7.-9. srpna)
VC Španělska (14.-16. srpna)
VC Belgie (28.-30. srpna)
VC Itálie (4.-6. září)
VC Toskánska (11.-13. září)
VC Ruska (25-27. září)
VC Eifelu (9.-11. října)
VC Portugalska (23.-25. října)
VC Emilia Romagna (29. října - 1. listopadu)
VC Turecka (13.-15. listopadu)
VC Bahrajnu (27.-29. listopadu)
VC Sachíru (4.-6. prosince)
VC Abú Dhabí (11.-13. prosince)

Změny technických pravidel

Pro rok 2020 se nic velkého nečeká, jde spíš o detaily, protože současné modely jsou spíš evolucí loňských vozů.

K vidění ale může být například malá žraločí ploutev na krytu motoru, která by měla zviditelnit čísla jezdců. Lehce pozměněná zpětná zrcátka, která by měla jezdcům vylepšit výhled. Dojde i na nepatrné zvýšení hmotnosti vozů ze 743 na 746 kilogramů.

Vrací se šachovnicová vlajka

Po roční pauze Velké ceny znovu ukončuje šachovnicová vlajka. Tradiční symbol motoristických závodů byl minulý rok v královské třídě pouze doplňkem, od nové se ale opět vrací jako oficiální způsob zakončení závodu. Na prosincovém jednání v Paříži o tom rozhodla Světová rada motorsportu Mezinárodní automobilové federace (FIA).

Hamilton zářil s volantem, míří za rekordem

Na okruhu v Barceloně koncem února tradičně krouží monoposty Formule 1. Každá stáj chce světu ukázat, jak rychlý a spolehlivý vůz vypiplala přes zimu. Některá i něco navíc. Mercedes například ukázal inovaci inovaci kterou Hamilton své okolí doslova šokoval.

Pro britského závodníka půjde o velkou sezonu, v posledních šesti letech slavil pětkrát mistrovský titul. Celkem jich má šest a díky dalšímu vyrovná legendárního Michaela Schumachera.

Je taky hodně pravděpodobné, že z Hamiltona se během sezony 2020 stane nejúspěšnější jezdec historie. V tuto chvíli vyhrál 84 Velkých cen a Schumacher mu uniká jen o sedm...

Nejvíce vyhraných Velkých cen:

Jméno Národnost Výhry
1. Michael Schumacher Německo 91
2. Lewis Hamilton Velká Británie 84
3. Sebastian Vettel Německo 53
4. Alain Prost Francie 51
5. Ayrton Senna Brazílie 41

Ferrari v problémech

Začátek sezony je za dveřmi, ale populární italská stáj má potíže. Týden před startem MS se sedm stájí vymezilo proti Mezinárodní automobilové federaci FIA a stáji Ferrari, která na konci minulé sezony čelila podezření, že během roku používala nelegální motory. Na možné porušení pravidel poukazovala konkurence. FIA v minulém týdnu oznámila, že vyšetřování ukončila a dosáhla s italskou stájí nespecifikované důvěrné dohody.

Takový výstup se soupeřům, vyjma stájí Alfa Romeo a Haas, které využívají také motory Ferrari, nelíbí a pod vedením mistrovského Mercedesu ve společném prohlášení federaci podrobili ostré kritice. „Jsme překvapeni a šokování prohlášením FIA. Po měsících vyšetřování, které FIA zahájila jen na základě dotazů jiných týmů, rozhodně odmítáme, aby FIA tuto záležitost uzavřela důvěrnou dohodou s Ferrari,“ uvedly týmy Mercedes, McLaren, Racing Point, Red Bull, Renault, AlphaTauri a Williams.

Požadují úplné a řádné vysvětlení případu a výsledků vyšetřování. „Aby bylo nade vší pochybnost, že se v našem sportu jedná se všemi účastníky férově a rovnocenně.“ V opačném případě jsou stáje připravené se obrátit na soud.

Na tým Ferrari upřeli konkurenti pozornost v závěru minulé sezony, kdy nabyli dojmu, že s motory italské stáje nebylo v průběhu roku něco v pořádku. Pilot Red Bullu Max Verstappen dokonce přímo obvinil tým s rudými vozy z podvodu. Oficiální protest ale nikdo nevznesl a nic ilegálního nebylo zjištěno.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud