7. července 2022 • 18:00

F1 preview: druhý sprint! Psycholog pro dítě, další vylepšení či trápení

Autor: Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Po úchvatném závodě na Silverstone ihned přichází Velká cena Rakouska! Hned čtyři z posledních pěti závodů na Red Bull Ringu opanoval Max Verstappen. Vedoucí muž šampionátu je i letos favoritem na vítězství. „Nezapomínejte, že naše motory fungují výborně ve vyšších nadmořských výškách, což je případ i Spielbergu,“ straší konkurenci poradce Red Bullu, Helmut Marko. Co všechno lze čekat od víkendu, při němž uvidíme druhý letošní sprint, se dozvíte v tradičním preview webu iSport.cz.

  • Domov býka

    Délka trati: 4,318 km
    Počet kol: 71
    Počet zatáček: 10
    Traťový rekord: 1:05,619 – Carlos Sainz, 2020
    Pneumatiky: nejměkčí sada C3–C5

    Dvanáct metrů vysoká a dvaačtyřicet tun těžká socha ocelového býka, který proskakuje hliníkovým obloukem, je dominantou rakouské trati, jež patří nápojovému koncernu Red Bull. Krátký okruh, který má pouze dvě čistokrevné levotočivé zatáčky, je zasazen do malebné kopcovité krajiny Štýrska.

    Ve své první polovině nabízí tři dlouhé rovinky, po nichž následuje klikatá část z kopce. Piloti si tak připadají jako na tobogánu. „Klíčové je mít dobrou trakci a být silný na brzdách,“ vysvětluje charakteristiku okruhu Mario Isola, šéf Pirelly, které přivezlo svou vůbec nejměkčí sadu pneumatik.

    Velká cena Rakouska 2022Foto Pirelli/formula1.com

  • Psycholog pro „dítě“

    Po vcelku protrápené debutové sezoně ve Formuli 1 bylo pro Alpha Tauri vzpruhou, že Júki Cunoda začal druhý ročník mnohem lépe a solidně zatápěl mnohem zkušenějšímu Pierru Gaslymu. Jenže pak přišly závody v Montreálu a na Silverstone. A zatímco v Kanadě Cunoda hloupou chybou vyřadil sebe, ve Velké Británii dostal nesmyslnou havárií ze hry kolegu Gaslyho. Sám navíc na body nedosáhl. Jelikož je Cunoda součástí akademie Red Bullu, rozhodli se „býci“ k razantnímu kroku. „Je to naše problémové dítě, a proto jsme se rozhodli spojit s psychologem, který by mu měl pomoci dospět,“ komentoval situaci Helmut Marko.

    Yuki Cunoda z týmu AlphaTauri před Velkou cenou RakouskaFoto Reuters

  • Ricciardovo trápení

    Dvakrát po sobě porazil v závodě kolegu Landa Norrise a už se zdálo, že Daniel Ricciardo je zpátky ve formě. Jenže celým víkendem na Silverstone se třiatřicetiletý Australan vyloženě protrápil a na mladšího parťáka výrazně ztrácel. „Neměl jsem vůbec rychlost a pneumatiky neměly přilnavost. Připadal jsem si jako na bruslích,“ přiblížil svůj zážitek Ricciardo.

    Chyba však nebyla na jeho straně. „Nedali jsme Danielovi k dispozici vůz, s nímž by mohl pomýšlet na lepší výsledek. Navíc mu během závodu nefungoval systém DRS. Musíme rychle přijít na příčinu těchto problémů, protože v Rakousku se nám v poslední době daří,“ zastal se Ricciarda šéf týmu Andreas Seidl.

    Daniel Ricciardo z McLarenu zdraví fanouškyFoto Reuters

  • Jedna vlaštovka sezonu nedělá?

    Stříbrné šípy na Silverstone konečně letěly. Lewis Hamilton byl dokonce v závodním tempu nejrychlejší ze všech a nebýt Safety Caru deset kol před cílem, stal by se dost možná už podeváté vítězem Velké ceny Velké Británie. Balíček vylepšení, který Mercedes na trať přivezl, opravdu fungoval. „Pro Rakousko to ovšem nic neznamená. Stále se navíc trápíme s nastavením správné světlé výšky našich vozů a nedařilo se nám na nejměkčí sadě pneumatik. Pokud by se nám však ve Spielbergu zadařilo, bude to obrovská vzpruha,“ zůstává opatrný šéf stáje, Toto Wolff.

    Podle Auto Moto und Sport by navíc měl Mercedes tento i další víkendy přivést další drobné upgrady, které se budou týkat podlahy. Uvidíme bitvu tří týmu o vítězství?

    Britský jezdec Lewis Hamilton při domácí Grand PrixFoto Reuters

  • Sprint no. 2

    První letošní sprint nabídla Imola a šlo o zlomový bod v šampionátu. Ferrari doma selhalo a naopak Red Bull od té doby kráčí za titulem mezi týmy i jezdci. Obrátí se tedy nyní karta na okruhu giganta mezi energetickými nápoji? Svou roli může sehrát i déšť, jenž zamíchal kartami při kvalifikacích v Kanadě i na Silverstone.

    I na Spielbergu je velké riziko, že se kvalifikace, tentokrát páteční, pojede za mokrých podmínek. Sobotní sprint by se měl jet za sucha a nedělnímu závodu opět hrozí přeháňky. V rakouských horách se však počasí odhaduje obtížně, a tak je možné cokoliv, což přidává na zajímavosti celého závodního víkendu.

    Charles Leclerc na mokré tratiFoto Reuters

  • Program víkendu

    Pátek: 13:30 – 1. trénink, 17:00 – kvalifikace

    Sobota: 12:30 – 2. trénink, 16:30 – sprint

    Neděle: 15:00 – závod

    Minulý závod ve Velké Británii ovládl Carlos SainzFoto ČTK / AP / Matt Dunham

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud