26. května 2023 • 10:10

Leclerc pojede v Monaku pro otce. Král: Nejlepší ze všech tratí

Autor: mrs
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Grandiózní večírky, luxusní jachty, celebrity, gastronomické show. To je slavné Monako – nejikoničtější Velká cena, která budí zájem dokonce i mimo okruhy fanoušků formule 1. „Je to hrozně fajn trať s naprosto úžasnou a nezaměnitelnou atmosférou. Monako je speciální svým prostředím, všechno je tam hodně stísněné. Není to takový ten umělý městský okruh. Je to opravdu namotané tak, jak tam ty uličky reálně vedou. Nejezdíte mezi žádnými betonovými sloupy nebo pilíři. Jsou tam jen svodidla a budovy. Pocit z jízdy je absolutně nejlepší ze všech městských tratí,“ popisuje okruh český jezdec Josef Král.



Navzdory věhlasnosti se loni spekulovalo o tom, že by závod z úzkých uliček Monte Carla mohl zmizet a přemístit se do dvanáct kilometrů vzdáleného Nice. Důvodem byly rozdílné finanční představy organizátorů a Liberty Media, která je majitelem formule 1. Nakonec ale oba tábory našly společnou řeč a smlouvu prodloužily až do roku 2025. Za to, že smí Monako Velkou cenu uspořádat, zaplatí promotéři zhruba 20 milionů dolarů, tedy v přepočtu 440 milionů korun. Jedná se ovšem o jednu z nejnižších částek v celém kalendáři. Například v Saúdské Arábii nebo Bahrajnu jsou poplatky téměř dvojnásobné a činí v přepočtu více než miliardu korun.

„Monako je za mě naprosto nedílnou součástí formule 1 a byla by obrovská škoda o něj přijít. Co jsem ale měl možnost podílet se na komentování Velkých cen, dle čísel je Monako vždy jeden z nejsledovanějších závodů,“ dodává Král.

Závod v Monaku je domácí Velkou cenou pilota Ferrari Charlese Leclerca. Uličky Monte Carla mu však zatím zůstávají zapovězené. Třikrát ze svých čtyř startů tady neviděl šachovnicovou vlajku. Loni, když se zdálo, že smůlu prolomil a závod před domácími fanoušky vyhraje, doplatil na špatnou strategii a skončil čtvrtý. „Nemám slov,“ pronesl. Štěstí by mu mohla přinést helma ve speciálním designu, kterou vzdává holt svému zesnulému otci. Hervé Leclerc v 80. a 90. letech sám závodil, do nejvyšších pater motoristické soutěže se však nikdy nedostal. Zemřel v roce 2017 po dlouhé nemoci, když Charles závodil ještě jako junior ve formuli 2.

Speciální design s názvem Triple Crown představí stáj McLaren. Takzvanou trojitou korunu získává jezdec, který dokáže vyhrát tři slavné závody: Velkou cenu Monaka, 24 hodin Le Mans a Indy 500, což dokázal zatím jen Graham Hill. Dobře našlápnuto má ale i Fernando Alonso, kterému chybí pouze třetí zmíněné ocenění. Stáj McLaren si speciálním zbarvením připomíná neoficiální týmový Triple Crown.

program Velké ceny Monaka:
dnes       tréninky (13.30 a 17.00)
zítra        trénink (12.30), kvalifikace (16.00)
neděle    hlavní závod (15.00)

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud