23. října 2023 • 08:04

Hamilton i Leclerc diskvalifikováni! Jejich vozy neprošly v USA kontrolou

Autor: mrs
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mezinárodní automobilová federace po nedělní Velké ceně USA zjistila, že monoposty Lewise Hamiltona a Charlese Leclerca nesplňují technická pravidla. Za to oba jezdce potrestala dodatečnou diskvalifikací. Hamilton tak přijde o druhé místo, Leclerc zase o osm bodů za šestou příčku.



Po skončení každé Velké ceny si komisaři vždy namátkově vyberou několik monopostů a zkontrolují, zda splňují technické předpisy. Po nedělní GP v Austinu se rozhodli posvítit si na čtyři auta včetně vozů Lewise Hamiltona a Charlese Leclerca. Při zkoumání se však zjistilo, že tloušťka podlahy u jejich monopostů nesplňuje předpisy.

Podle technických regulí musí mít spodní deska tloušťku minimálně devět milimetrů. Během závodu většinou dochází k opotřebení a podlaha se ztenčuje. S touto skutečností však musí týmy počítat dopředu a před závodem zvolit takovou tloušťku, aby i po projetí cílem deska splňovala předepsané parametry. To se však v případě Lewise Hamiltona a Charlese Leclerce nepovedlo. Oba tak byli ze závodu nekompromisně vyloučení.

Ferrari i Mercedes verdikt komisařů akceptovali. Podle nich nadměrné opotřebování způsobil velmi hrbolatý povrch na okruhu v americkém Austinu. Zároveň však připomínají, že kvůli spritovému formátu měli tentokrát k dispozici pouze jediný trénink, během kterého museli auto správně nastavit. Obvykle se přitom na doladění detailů využívají hned tři tréninky.

„V konečném důsledku na tom ale nezáleží. Tam, kde to ostatní udělali správně, jsme to my udělali špatně. V pravidlech není žádný prostor pro manévrování. Musíme to přijmout, poučit se a příští víkend se vrátit silnější,“ konstatoval šéf Mercedesu Toto Wolff.

„Je samozřejmě zklamáním být diskvalifikován po závodě. To ale to nic neubírá na pokroku, kterého jsme tento víkend dosáhli," dodal Hamilton.

Po diskvalifikaci Lewise Hamiltona se na druhé místo posouvá Lando Norris. Třetí příčku dodatečně získává Carlos Sainz. Do bodované desítky se tak dostali také piloti Williamsu Alex Albon a Logan Sargeant z USA. Z Američanů naposledy v F1 bodoval Michael Andretti s McLarenem v roce 1993.

Velká cena USA, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Austinu:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:35:21,362, 2. Norris (Brit./McLaren) -10,730, 3. Sainz (Šp./Ferrari) -15,134, 4. Pérez (Mex./Red Bull) -18,460, 5. Russell (Brit./Mercedes) -24,999, 6. Gasly (Fr./Alpine) -47,996.

Nejrychlejší kolo: Cunoda (Jap./AlphaTauri).

Průběžné pořadí MS (po 18 z 22 závodů): 1. Verstappen 466, 2. Pérez 240, 3. Hamilton (Brit./Mercedes) 201, 4. Alonso (Šp./Aston Martin) 183, 5. Sainz 171, 6. Norris 159.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 706, 2. Mercedes 344, 3. Ferrari 322, 4. McLaren 242, 5. Aston Martin 236, 6. Alpine 100.

Vstoupit do diskuse
4
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud