Jiří Uhlíř
11. listopadu 2013 • 21:32

EXKLUZIVNÍ FOTO: Abraham představil svoji hondu. Chce s ní do top 10

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kairinenova ruka? Penalta v pořádku. Olomoucký gól nepadl z ofsajdu, říká KR
SESTŘIH: Chelsea - West Ham 5:0. Souček s Coufalem u dalšího debaklu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prožil nejhorší rok své závodní kariéry. Karel Abraham vynechal devět závodů, do posledních pěti vůbec nezasáhl. Nejprve se vzpamatovával ze zlomené klíční kosti, o prázdninách zase z poranění ramenního pletence. V říjnu tak musel na operaci. „Celý měsíc jsem ležel jen v posteli,“ popisoval Abraham, který v neděli ve Valencii dostal dárek – produkční hondu, se kterou bude závodit v příští sezoně MotoGP.



Přivezli mu jí v neděli večer do boxu zavřenou hezky v krabici. Po otevření se mu rozzářily oči. Produkční závodní honda – s tímto strojem bude Karel Abraham závodit v sezoně 2014. A rozhodně bude patřit k těm rychlejším. Vždyť částečně vychází z továrního prototypu RC213V, se kterým vybojoval titul Marc Márquez, nejmladší šampion historie MotoGP.

„Doufám, že s hondou budeme schopný závodit o místa v top deset. Honda říká, že by to mělo být možné,“ přeje si Abraham, který v královské třídě skončil v závodě nejlépe sedmý. V praxi by měl motocykl stát na pomezí současných prototypových strojů a produkčních motocyklů CRT. Abrahamovými největšími konkurenty tak budou kromě jezdců na stejných motocyklech obdobně koncipované motocykly od Yamahy a satelitní motocykly Ducati.

Karel Abraham a jeho nová honda, která částečně vychází z továrního prototypu RC213V, se kterým vybojoval titul Marc Márquez.Foto MPAfoto

Nejpodstatnější věcí pro Abrahama je získat znovu sebevědomí a jistotu na motorce. Vždyť v letošním roce padal velmi často.

„Byla to nejnešťastnější sezona, nejhorší. Nepadal jsem extrémně často vlastní vinou, zamotávaly se do toho i technické problémy,“ věděl Abraham, který letos jezdil s aprilií. „Na tenhle rok chci co nejdříve zapomenout.“

V MotoGP měl letos za soupeře i Lukáše Peška. Poprvé od roku 1966 se elitní motocyklové třídy účastnili dva čeští jezdci (tehdy to byl František Šťastný a Gustav Havel). Abraham se ale s Peškem pořádně na trati nestřetl. Rivalita mezi nimi však byla, hlavně ze začátku.

„Myslím, že jedním z důvodů, proč se Karlovi nedařilo, jsem byl já. Dostal jsem ho pod tlak, přitom jsem nebyl jeho soupeřem,“ tvrdil Pešek, který o dalším angažmá jedná. Tuto teorii Abraham vyvrací. „Vždycky jsem si byl jistý, že v závodech budu rychlejší než on. Akorát před sezonou jsem byl z něho nervóznější.“

Abraham si nový stroj vyzkouší až na předsezónních testech v únoru. Do té doby chce hlavně trénovat, nabrat sílu. „Svaly jsem teď nějaké ztratil, musím je zase nabrat zpátky. Ale to všechno postupně. Vždyť před týdnem jsem s poraněnou rukou neuzvedl ani plnou skleničku vody,“ podotkl český závodník.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud