20. května 2018 • 15:20

Kornfeilova divočina: musel přeskočit motorku, nafoukl se mu airbag!

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jakub Kornfeil obsadil v dramatické motocyklové Velké ceně Francie v třídě Moto3 šesté místo a zaznamenal nejlepší výsledek v sezoně. Český jezdec dostal v průběhu závodu v Le Mans penalizaci 1,3 sekundy za zkrácení trati, jež ale nakonec vzhledem k rozestupu mezi závodníky nehrála roli. Závod MotoGP vyhrál mistr světa Marc Márquez ze Španělska, Karel Abraham na sedmnáctém místě nebodoval.



Pětadvacetiletý Kornfeil po životní kvalifikaci startoval z druhého místa a úvod se mu vydařil. Druhou pozici si nejen udržel, ale dokonce i chvíli vedl a zajel rekord okruhu, který byl ale následně překonán. "Myslím, že dnešní závod jsme si všichni moc užili. Bojovat o vítězství byl nářez a jsem moc rád, že jsme v takovém tempu vydrželi celý závod," uvedl na facebooku Kornfeil.

Postupně se pole závodníků sjelo a Kornfeil se v asi desetičlenné skupině zařadil na pátou pozici. V jeden moment kyjovský rodák vyjel z trati, a protože se ji tím zkrátil, udělili mu komisaři penalizaci 1,3 sekundy ke konečnému času. "Nevím, proč bych měl být trestaný za manévr, který mně nic nepřinese a jen přispěje k bezpečnému průjezdu celým sektorem... Ale co se dá dělat," řekl český závodník.

Do stupaček! Jakuba Kornfeila čekala na závěr GP Francie nevídaná komplikace...
Do stupaček! Jakuba Kornfeila čekala na závěr GP Francie nevídaná komplikace...

Další dramatický moment zažil Kornfeil v závěru. Těsně před ním spadl Ital Enea Bastianini a český jezdec neměl jinou možnost než jeho motocykl "přeletět". Dopadl poté mimo trať a bravurně tuto motokrosovou vložku ustál.

"Když jsem viděl, jak tam letí jeho motorka, jediné, co mě napadlo - přidej plyn a do stupaček. Dopad byl dost tvrdý. Zadní tlumič šel nadoraz a byla to taková rána, že se mně nafoukl airbag v kombinéze. Byl jsem z toho dost otřesený a poslední kolo závodu bylo dost bolestivé. Už jsem se nemohl dočkat, až se protáhnu," popsal Kornfeil neobvyklou situaci, jež se stala bezprostředně po závodě hitem na internetu a sociálních sítích.

Pořadí se měnilo i v cíli

Incident stál Kornfeila pokles na osmou pozici, nicméně změnám pořadí nebyl konec. V poslední zatáčce v boji o vítězství skončil po "highsideru" na zemi Ital Marco Bezzecchi, jemuž se nestačil vyhnout Španěl Jorge Martín a také havaroval. Do cíle dojel jako první nikým neohrožován Fabio Di Giannantonio, jehož radost ale netrvala dlouho. Dodatečně udělená třísekundová penalizace za zkrácení trati Itala odsunula až na čtvrtou pozici a premiérovou výhru slavil Španěl Albert Arenas.

Kornfeil dojel bezpečně šestý a o nejlepší výsledek od druhého místa v Malajsii 2016 ho tak nemohla připravit ani penalizace. V průběžném pořadí MS zůstal český jezdec devátý, navzdory dnešní nule na kontě je stále v čele jeho týmový kolega Bezzecchi.

V královské MotoGP vyhrál třetí Velkou cenu za sebou mistr světa a lídr pořadí Márquez. Na pódium doprovodili továrního jezdce Hondy Italové Danilo Petrucci a Valentino Rossi, kteří za ním skončili s velkým odstupem. Závod ke zklamání sto tisíc diváků nedokončil domácí favorit Johann Zarco, jenž po kvalifikačním vítězství v úvodních kolech závodu upadl.

Šestinásobný mistr světa Márquez má po pěti Grand Prix v čele náskok už 36 bodů před krajanem Maverickem Viňalesem a 37 před třetím Zarcem.

Abrahamovi se v Le Mans nevydařila už kvalifikace, v níž byl poslední, a dnes dojel jako předposlední sedmnáctý. Mimo patnáctku skončil počtvrté za sebou, jediný bod má z úvodní Velké ceny Kataru.

Velká cena Francie, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Le Mans:

Moto3: 1. Arenas (Šp./KTM) 37:40,056, 2. Migno (It./KTM) -0,160, 3. Ramírez (Šp./KTM) -0,709, 4. Di Giannantonio -1,811, 5. Antonelli (oba It./Honda)-2,305, 6. Kornfeil (ČR/KTM) -5,487.

Průběžné pořadí MS (po 5 z 20 závodů): 1. Bezzecchi (It./KTM) 63, 2. Di Giannantonio 59, 3. Canet 56, 4. Martín (oba Šp./Honda) 55, 5. Migno 45, 6. Ramírez 37, ...9. Kornfeil 36.

Moto2: 1. Bagnaia (It./Kalex) 40:40,162, 2. A. Márquez -2,709, 3. Mir (oba Šp./Kalex) -4,865, 4. Schrötter (Něm./Kalex) -7,041, 5. Vierge (Šp./Kalex), 6. Oliveira (Portug./KTM) -9,943.

Průběžné pořadí MS (po 5 z 19 závodů): 1. Bagnaia 98, 2. Oliveira 73, 3. A. Márquez 67, 4. Baldassarri 64, 5. Pasini (oba It./Kalex) 58, 6. Vierge 52.

MotoGP: 1. M. Márquez (Šp./Honda) 41:49,773, 2. Petrucci (It./Ducati) -2,310, 3. Rossi (It./Yamaha) -5,350, 4. Miller (Austr./Ducati) -6,314, 5. Pedrosa (Šp./Honda) -7,419, 6. Lorenzo (Šp./Ducati) -10,355, ...17. Abraham (ČR/Ducati) -56,872.

Průběžné pořadí MS (po 5 z 19 závodů): 1. M. Márquez 95, 2. M. Viňales (Šp./Yamaha) 59, 3. Zarco (Fr./Yamaha) 58, 4. Rossi 56, 5. Petrucci 54, 6. Miller 49, ...23. Abraham 1.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud